Wolna amerykanka na ruszcie

Tomek Woźniak
Grillowanie jest w USA sportem narodowym. W Polsce już chyba też. Żegnamy nudne kiełbaski i szaszłyki, wprowadzamy nowe zasady gry! Grillować można wszystko, nawet owoce. Do dzieła rodacy!
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue

Grill o obłym kształcie wymyślił George Stephen z USA. Zrobił go z portowej boi

 

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sos barbecue:

  • łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania

Steki przez noc marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie. Grillujemy przez 6 minut z każdej strony. Podajemy z sosem barbecue, zrobionym z podanych składników i z młodymi ziemniakami oraz garścią rukoli.

1
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Okoń Morski z limonką

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 1 okoń morski o wadze 250-300 g (wypatroszony i oczyszczony)
  • limonka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę w poprzek (dzięki temu skóra stanie się chrupka, a ryba bardziej aromatyczna). Do środka ryby wkładamy plasterki limonki. Solimy i pieprzymy. Grillujemy lub pieczemy przez 5-8 min z każdej strony. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.

2
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Krewetki z sosem chilli

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sos chilli:

  • 5 łyżek octu winnego
  • 10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 posiekana chilli bez pestek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 posiekany pęczek natki

 

Sposób przygotowania

Krewetki nabijamy na (namoczone w wodzie) patyczki do szaszłyków. Solimy, pieprzymy, grillujemy 2 min z każdej strony, aż będą różowe. Mieszamy składniki sosu, zanurzamy w nim krewetki i od razu jemy.

3
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Łosoś grillowany

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 2-2,5 kg (wypatroszonego i oczyszczonego) łososia
  • cytryna
  • 1 pęczek bazylii
  • sól, pieprz
  • 4-6 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania

W środek łososia wkładamy pokrojoną w plasterki cytrynę i pęczek bazylii. Nacieramy solą i pieprzem. Skórę łososia nacinamy i smarujemy oliwą. Grillujemy lub pieczemy przez 30 min z każdej strony. Łosoś powinien być w środku lekko różowy. Podajemy z batatami lub ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej na rozżarzonym węglu.

4
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Przepiórki w stylu indyjskim

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Marynata:

  • 300 ml jogurtu
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól i pieprz

 

Sałatka:

 

Sposób przygotowania

Łączymy składniki marynaty, zalewamy przepiórki, wstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy 8 min z każdej strony, aż skórka będzie chrupka. Robimy sałatkę: koper kroimy w piórka (usuwamy twardy środek), skrapiamy oliwą, przyprawiamy.

5
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Grillowane warzywa z serem kozim i tymiankiem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Marchew i buraki obieramy i myjemy. Buraki i bakłażana kroimy w kostkę o boku 1 cm. Z folii aluminiowej robimy sakiewki i zawijamy w nie warzywa oprószone tymiankiem. Układamy na grillu na 25 min. Przed podaniem posypujemy kawałkami sera koziego. W ten sposób możemy upiec także paprykę, cukinię, szparagi, cebulę, kolbę kukurydzy, pomidory.

6
Więcej na ten temat: grill, wołowina