Przepisy z ziemniakami

Magazyn Kuchnia
Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli

Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli (Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych, oryginalnych potraw, właściwie cały obiad - od przystawki po deser. Nie wierzycie? Wypróbujcie nasze przepisy! PS To nieprawda, że ziemniaki tuczą. Tuczy tłusty sos albo skwarki z boczku. Same ziemniaki są zupełnie niegroźne
1 z 6
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Placki z gotowanych ziemniaki

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • mąka do posypania stolnicy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Dodaj jajka i mąkę (możesz wziąć mniej, chodzi o to, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Zagnieć, uformuj gruby wałek na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój go, ulep owalne placki i od razu wkładaj je na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto, podawaj na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem jest sos pomidorowy, najlepiej pikantny. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli przyprawioną kroplą soku cytrynowego. Dobrze smakują także z dipami jogurtowymi lub zimnymi sosami majonezowymi. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.

2 z 6
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekanka z łososiem

Składniki

  • 50 dag liści szpinaku
  • 40 dag ziemniaków o zwięzłym miąższu
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub śmietany tortowej (36-proc.)
  • 1 łyżka musztardy
  • masło do formy
  • 1 filet z łososia o wadze 60 dag

Sposób przygotowania

Szpinak grubo pokrój. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do mizerii. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, potem przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij. Dodaj szpinak, posól, popieprz, duś 2 minuty. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj koperek, wymieszaj z żółtkami, śmietaną i musztardą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Nasmaruj masłem żaroodporną formę, na dnie rozłóż szpinak. Na szpinaku ułóż łososia oprószonego solą i pieprzem, przykryj go plasterkami ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie jak łuska. Posmaruj sosem śmietanowo-koperkowym. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut na środkowym poziomie.

3 z 6

Sałatka ziemniaczana

Raczej samodzielne danie niż dodatek do obiadu. Kto lubi, może wkroić do takiej sałatki kawałek szynki lub kiełbasy

Składniki

  • 6 łyżek białego octu winnego
  • gruba sól
  • 2 (po 50 dag) pokrojone jak na mizerię ogórki wężowe
  • 1/2 szklanki + 3 łyżki koperku
  • 10 nieobranych ziemniaków
  • 2-3 pokrojone w cienkie piórka cebule
  • 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3/4 szklanki majonezu
  • małe rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania

Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zawiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki. Co jakiś czas poruszaj woreczkiem. Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (30 minut). Odcedź i ostudź, potem obierz, pokrój na plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i resztę koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.

4 z 6

Zapiekanka z cheddarem

...lub innym żółtym serem. Świetnie smakuje Z OSCYPKIEM albo z drobno pokruszonym serkiem kozim

Składniki

  • 4 plasterki boczku pokrojone w kostkę
  • 5 szalotek pokrojonych w piórka
  • 80 dag-1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • po 1 łyżce posiekanej natki, tymianku i szczypiorku
  • 1/4 szklanki (lub nieco więcej) pełnego mleka
  • 1,5 szklanki startego sera cheddar

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaż na chrupko boczek, na wytopionym tłuszczu przyrumień szalotki. Dodaj ziemniaki i zioła, wlej mleko, przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaninę przełóż do porcjowych miseczek lub jednej większej formy, posyp serem i piecz, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić (w dużej formie około 30 minut, w małych odpowiednio krócej).

5 z 6
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekanka z jabłek, ziemników i cebuli

Składniki

  • 15 dag masła
  • 1 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 4 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1,2 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu pokrojonych w plasterki o grubości 5 mm
  • 1 kg kwaskowatych jabłek pokrojonych w cząstki o grubości plasterków ziemniaków
  • masło do formy

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Żaroodporną formę nasmaruj masłem. W rondlu roztop 6 łyżek masła, włóż cebulę, dodaj tymianek i wsyp 2 łyżeczki soli. Smaż na małym ogniu 10 minut - cebula powinna się zeszklić. Potem zwiększ ogień, smaż dalej jeszcze jakieś 8 minut, aż cebula zacznie się rumienić. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło, wodę i wino oraz cukier. Wymieszaj i potrząśnij rondlem, aby składniki się połączyły. Zagotuj, odstaw do przestygnięcia, a potem wymieszaj z ziemniakami, jabłkami i resztą soli. Mieszaniną napełnij przygotowaną formę, wyrównaj powierzchnię. Przykryj pergaminem, a potem folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Piecz około 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potem odkryj zapiekankę i piecz jeszcze 20 minut, aby wierzch ładnie się przyrumienił. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans, a dopiero potem pokrój na porcje.

6 z 6
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Ziemniaki lorette

Znacznie bardziej pracochłonne  niż nieśmiertelne frytki, za to jakie efektowne. No i przepyszne!

Purée:

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Ciasto:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 1/8 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka

Oraz:

  • 1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotuj purée: obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, zalej zimną, osoloną wodą (poziom wody powinien sięgać 2 cm powyżej ziemniaków). Gotuj 15 minut bez pokrywki, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź ziemniaki, ponownie włóż do garnka, odparuj. Ugnieć ziemniaki, dodając masło, jajko i żółtko oraz sól i pieprz. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przykryj purée i zabezpiecz przed wystygnięciem.

Zrób ciasto: zagotuj wodę z masłem, solą, pieprzem i gałką. Zmniejsz ogień, wsyp od razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką. Po 1-2 minutach, gdy masa zacznie odchodzić od ścianek rondla, zdejmij z ognia, odstaw na 3 minuty. Wbij jajko, energicznie wymieszaj, następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz. Do ciasta dodaj purée i mieszaj, aż obie masy dobrze się połączą. Przełóż do worka cukierniczego. Rozgrzej piekarnik do 80-100°C. Wlej do rondla olej (do wysokości 5 cm), rozgrzej do 190°C. Wyciskaj paseczki (5-6 cm) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju, smaż po 2-3 minuty na złoty kolor, osączaj na papierowym ręczniku. Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika, aby pozostały chrupkie i nie ostygły.

Więcej na ten temat: kuchnia polska, pieczone warzywa, ziemniaki