Wegetariańskie przepisy dla początkujących

Red.
Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi

Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi (Fot. Marcin Klaban)

Chcesz zostać wege? Oto kilka prostych przepisów na start. Przekonaj się samemu jakie to smaczne
1 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Kotlety z soczewicy

Składniki

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i mieloną soczewicą. Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

2 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sałatka z zielonej soczewicy

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 10 dag ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag rukoli

 

Sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki dzielimy na cząstki. Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną paprykę, cebulkę i pomidorki. Posypujemy ugotowaną soczewicą i polewamy sosem.

3 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 200 g naturalnego tofu
  • 2 łyżki oleju
  • garść sojowych kiełków
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • mały pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Smażymy w woku na oleju, cały czas obracając ? tofu powinno być złociste z każdej strony. Dodajemy kiełki, sos sojowy, posiekaną kolendrę i smażymy przez minutę.

4 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Warzywa stir-fry z tofu

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 250 g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g wędzonego lub naturalnego tofu
  • garść orzechów nerkowca
  • 200 g chińskiego makaronu pszennego

 

Sposób przygotowania

Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.

5 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Minestrone z ciecierzycą

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 40 dag suchej ciecierzycy
  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 1 mała włoska kapusta
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.
Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.

6 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Hummos

Dla 8 osób

 

Składniki

  • 25 dag  cieciorki
  • 1 ząbek  czosnku
  • 6 łyżek  pasty sezamowej (tehine)
  • sok z 3 cytryn
  • sól
  • 2 łyżki  oliwy

 

Sposób przygotowania

Cieciorkę namaczamy przez noc w zimnej wodzie (4 szklanki wody na szklankę cieciorki). Płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zachowując wodę z gotowania. Czosnek obieramy, siekamy i miksujemy z pastą sezamową, sokiem z cytryn, cieciorką oraz solą. Podczas miksowania dolewamy wodę z gotowania cieciorki, tak aby otrzymać masę o konsystencji aksamitnego purée. Przed podaniem polewamy strużką oliwy.

7 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fasola po meksykańsku

Przepis na 4 osoby

 

Składniki

  • 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
  • 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3-4 goździki
  • 1 liść laurowy

 

Sposób przygotowania

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim

Przepis na 4 osoby

 

Składniki

  • 40 dag suchej brązowej fasoli
  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-3 marchewki
  • 1 biała pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 5 plasterków cytryny
  • 25 dag orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
  • sól
  • oliwa do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekła-damy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.

9 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Kisz z tofu i brukselki

Składniki

  • 2 opakowania tofu (300 g)
  • 2 miękkie (2 x 200 g) kozie serki
  • 8 łyżek 36% śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka ugotowanej brukselki
  • 3 duże ugotowane marchewki
  • oliwa do smarowania formy
  • bułka tarta
  • 5 dag żółtego sera lub 10 dag pleśniowego

 

Sposób przygotowania

Tofu, kozie serki, śmietanę, oliwę z oliwek, płatki ryżowe i mąkę sojową miksujemy w miseczce. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowaną brukselkę kroimy na połówki, a marchewkę w słupki. Dno i ścianki naczynia do zapiekania smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Zmiksowaną masę wkładamy do naczynia. Na wierzchu układamy brukselkę i marchewkę. Posypujemy startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180 st.