Pomidorowa uczta smakosza

Magazyn Kuchnia
Malinowe, bawole serca, koktajlowe. Czerwone, zielone, żółte. Odmiany, kształty i kolory pomidorów można wymieniać od rana do wieczora. Ale po co, skoro można ten czas przeznaczyć na pomidorową wyżerkę?! Czym prędzej więc przypuśćcie atak na soczyste tomaty
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Domowy keczup

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.

Zdjęcie Blender BOTTI HB0102 Zdjęcie Blender BOTTI BW-6335 Zdjęcie Blender CAMRY CR 4050
Blender BOTTI HB0102 Blender BOTTI BW-6335 Blender CAMRY CR 4050
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.

2
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Chłodnik z zielonych pomidorów

(dla 8 osób)

 

Składniki

  • karczoch
  • 700 g zielonych pomidorów
  • 60 ml oliwy
  • cebula
  • 1 dymka
  • 1/2 zielonej papryki
  • sól i pieprz
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100-120 ml bardzo zimnej wody
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
  • kilka listków oregano lub majeranku

 

Sposób przygotowania

Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy "włoski". Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.

3
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Tarta pomidorowa

(dla 8 osób)

 

Ciasto:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • po 85 g drobnej mąki kukurydzianej i pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła

 

Nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: ocet rozcieńczamy 1/4 szklanki zimnej wody, wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika, do mocnego schłodzenia. Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i miksujemy pulsacyjnie (lub wyrabiamy palcami), aż powstanie kruszonka. Wlewamy wodę z octem, miksujemy lub zagniatamy chwilę, aż powstanie jednolite ciasto. Spłaszczamy je dłonią na placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkowujemy między dwiema warstwami przezroczystej folii (folia jest po to, aby ciasto nie kleiło się do wałka) na placek o grubości pół centymetra i średnicy o kilka centymetrów większej niż średnica formy, w której zamierzamy upiec tartę. Ciasto wkładamy do formy, dociskamy do spodu i brzegów, wystające resztki ścinamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy ciasto, przykrywamy je kawałkiem pergaminu, obciążamy suchym grochem lub fasolą, podpiekamy na biało przez 20 minut. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy 10 minut na złoto (jeśli boimy się, że brzegi ciasta się przypalą, zabezpieczmy je folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Robimy nadzienie: plastry pomidora smarujemy oliwą, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy na deskę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby odciekł nadmiar soku (można ostrożnie usunąć skórki, ale nie jest to konieczne). Miksujemy jajka z mlekiem, śmietaną i śmietanką, dodajemy posie-kaną cebulę, przyprawiamy solą, cukrem i sosem chilli. Dodajemy starty ser, miksujemy jeszcze chwilę. Na podpieczonym kruchym spodzie układamy najpierw plastry pomidora, potem zalewamy je masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy 35-40 minut, aż masa się zetnie - najlepiej na dolnym poziomie piekarnika.

4
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Terrina pomidorowa

(dla 8 osób)

 

Wywar:

 

Oraz:

  • 3 łyżki żelatyny
  • po kilka gałązek szczypiorku, szałwii, lubczyku
  • dobra oliwa
  • sól morska

 

Sposób przygotowania

Robimy wywar. Z pomidorów wykrawamy zielone rdzenie. Nacinamy skórki na krzyż, blanszujemy i obieramy ze skórek. Odkrawamy z pomidorów "policzki" (zostawiamy je na później), tak aby odsłonić miąższ z pestkami. Warzywa i zioła siekamy, zagotowujemy z miąższem i sokiem, który wyciekł z pomidorów, i pozostałymi składnikami wywaru. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut bez przykrycia, cedzimy. Powinniśmy otrzymać 1,2 litra płynu. Jeśli wyjdzie więcej, redukujemy. Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Odlewamy 125 ml bulionu i studzimy. Resztę lekko podgrzewamy. Wystudzony wywar mieszamy z żelatyną i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do gorącego wywaru, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Schładzamy w misce z lodem. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy, aż zacznie delikatnie gęstnieć. Natłuszczamy oliwą formę o wymiarach 24 x 7 cm, wykładamy ją przezroczystą folią (trzeba ją wygładzić; powinna wystawać na kilka centymetrów poza brzegi naczynia). Do formy wlewamy połowę gęstniejącej galaretki, wstawiamy do zamrażarki na 10 minut. Gdy  warstwa zastygnie, układamy na niej kilka odłożonych "policzków" pomidorów, zalewamy odrobiną gęstniejącego wywaru, aby przykrył pomidory. W ten sposób tworzymy kolejne warstwy - dopóki nie wykorzystamy wszystkich pomidorów i płynu. Na końcu dociskamy terrinę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ostatnią warstwą powinna być galaretka - musi przykrywać kawałki pomidorów. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na 10 godzin. Przed podaniem skrapiamy terrinę oliwą i oprószamy solą. Podajemy pokrojoną w plastry.
Uwaga: podczas układania warstw terriny wywar trzymamy w metalowej misce w lodówce (terrinę w zamrażarce). Gdyby zaczął zbytnio gęstnieć, podgrzewamy go na parze i szybko studzimy na lodzie.

5
Więcej na ten temat: pomidory, przepisy na lato