Lipcowy przepis miesiąca wybrany!
(fot. plateofjoy)
Przepis miesiąca: pavlova z czereśniami i wodą różaną - 57 głosów
W lipcu na waszych blogach królowały owoce. Zwycięska propozycja to apetyczna pavlova z czereśniami i delikatną nuta wody różanej z bloga Plate of Joy. Autorka otrzyma książki "Lato w kuchni pięciu przemian" oraz "Gotowanie krok po kroku: ciasta i desery". Gratulujemy i dziękujemy za oddane głosy. A za miesiąc kolejna odsłona plebiscytu.
Składniki:
6 białek z jajek o rozmiarze L,
310 g cukru,
szczypta soli,
1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego,
1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
800 g wydrylowanych czereśni,
1/4 szklanki wody,
5 łyżek cukru,
2 łyżki wody różanej,
450 ml śmietany kremówki*,
4 łyżki cukru pudru,ew. skórka starta z cytryny,
garstka pistacji
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, dla ułatwienia możemy narysować sobie okrąg ołówkiem. Formujemy kształt bezy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach C przez 15 minut, następnie zmniejszając temperaturę do 120 stopni C. Dalej piec przez godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i dosuszać przez kolejną godzinę.
Tak pieczona beza jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni.
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłuskane pistacje siekamy nożem. Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami.
* do kremówki możemy dodać mascarpone, wtedy krem będzie sztywniejszy, śmietana z taką ilością cukru nie jest bardzo słodka
Przepis pochodzi z bloga Plate of Joy >>
Kluseczki jaglane z sosem truskawkowym - 6 głosów
Na kluseczki (4 porcje):
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżka brązowego, nierafinowanego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
Na sos:
750 g truskawek
1/4 szklanki syropu klonowego
ewentualnie melasa do dekoracji
Kaszę parzymy wrzątkiem, przekładamy do garnka, rondla z grubym dnem. Wlewamy trzy szklanki wody, wsypujemy cukier, cynamon i kurkumę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na minimalny, gotujemy pod przykryciem do całkowitej miękkości. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy dodatkowe 15-20 minut na minimalnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Truskawki myjemy, wycinamy szypułki. Miksujemy blenderem na gładki sos razem z syropem klonowym. Z ciepłej kaszy formujemy mokrymi lub natłuszczonymi dłońmi kluseczki. Podajemy na sosie truskawkowym udekorowane melasą.
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>
Pieczony bakłażan z sosem migdałowym i porzeczkami - 4 głosy
Składniki na 4 porcje:
2 duże bakłażany
1/4 - 1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 70 ml)
pieprz
sól
tymianek*
zaatar
duża garść czerwonych porzeczek (60g)**
Sos:
1/2 szklanki (80g) migdałów
1/2 szklanki mleka roślinnego
sok z połówki cytryny
1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
sos sojowy
sól, pieprz
* najlepiej świeże gałązki, może też być suszony
** około 2/3 szklanki
Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skóry np. w kratkę (tak jak na zdjęciu), dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach C. przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.
Sos: Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos, do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.
Posypujemy upieczone bakłażany zatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.
Przepis pochodzi z bloga ReadEat >>
Orzeszki fit - 3 głosy
Ciasto:
1 szklanka mąki typu 500
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Ciasto wyrabiać jak naleśnikowe, tzn miksować na gładką masę i odstawić na minimum 30 minut. Nagrzewamy formę do orzeszków. Do każdego wgłębienia w formie przekładamy po łyżeczce ciasta i zamykamy formę. Jeśli chcecie, by orzeszki miały ładny jasnobrązowy kolor, przetrzymajcie je dłużej w urządzeniu.
Jeśli do ciasta dodacie dodatkowo 1 łyżkę cukru, będą bardziej chrupiące. Do każdej łódeczki wlewamy około 1/2 łyżeczki kefiru i nakładałamy malinę.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>
Serniczki chałwowe z sosem jagodowym na nalewce z wiśni - 2 głosy
Składniki:
100g chałwy waniliowej
100g serka śmietankowego typu Philadelphia
100ml ubitej śmietany kremówki
1 jajko
W kąpieli wodnej rozpuszczamy chałwę, następnie dodajemy serek i dalej w kąpieli wodnej rozpuszczamy go, mieszając z chałwą. Następnie odstawiamy i dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy składniki. Do przestudzonej masy dodajemy roztrzepane na kogel ? mogel jajko. Mieszamy dokładnie masę. Wlewamy do naczyń do pieczenia sufletów. Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z pieca serniczki schładzamy.
Sos:
150g mrożonych jagód
2 łyżki cukru muscavado
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka balsamico z figami
70ml nalewki z wiśni
Wsypujemy do garnka zamrożone jagody i zalewamy je nalewką. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy cukier muscavado, dolewamy sok z limonki i balsamico. Mieszamy i znowu gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Jagody powinny zachować swój kształt, a płyn nieco odparować. Polewamy ciepłym sosem schłodzone serniczki chałwowe.
Przepis pochodzi z bloga Moja kuchnia >>
Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą - 1 głos
Składniki:
200 g wędzonego żeberka
100 g bobu
0,5 główki młodej kapusty
1 mała cebula
2 średnie młode ziemniaki
2 ząbki czosnku
0,5 papryki czerwonej
6 pieczarek
70 g samych pokrojonych nóżek brokuła
3 rzodkiewki
1 mała papryczka chili
4 łyżki oleju rzepakowego
0,5 puszki mleczka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego
kawałek imbiru (1cm)
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
pieprz cayenne
świerze oregano i bazylia
0,5 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki tymianeku
papryka słodka mielona
Żeberka wędzone pokroić wzdłuż kostek. W dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim żeberka przez około 4 min na średnim ogniu. Kapustę posiekać w paseczki. Czosnek w cieniutkie plasterki. Cebulkę i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Rzodkiewkę, pieczarki, paprykę również pokroić w kostkę. Papryczkę chilli posiekać w bardzo drobne kawałki. Do garnka z żeberkami wrzucić ziemniaki i kawałek imbiru (nie obierać) i podsmażać razem przez około 3 minuty, następnie dodać cebulę, papryczkę chilli, paprykę, nóżki brokuła, czosnek, pieczarki i bób. Podsmażać razem przez około 4 min, dodać kapustę i rzodkiewkę. Po około 3 min zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, cayenne, imbirem, curry, przykryć przykrywką i dusić przez około 6 min. Po czym dodać mleczko kokosowe i posiekane zioła. Dusić razem przez około 5 minut. Nałożyć na talerz, ozdobić świeżą kolendrą (lub innym ziołem).
Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit >>
Faszerowane kwiaty cukinii - 1 głos
Faszerowane kwiaty cukinii
3 łyżki mascarpone
1 jajko
skórka z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
pieprz
1 łyżka migdałów w słupki
1 łyżka gorgonzoli
Mascarpone wymieszać z gorgonzolą i jajkiem. Cytrynę sparzyć, skórkę z cytryny zdjąć zesterem lub zetrzeć na małej tarce, dodać pieprz świeżo zmielony i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z kwiatów usunąć pręcik ze środka, delikatnie nałożyć farsz łyżeczką. Układać na lekko naoliwionej formie, tak postąpić ze wszystkimi kwiatami. Resztą farszu zalać kwiaty dookoła (nie po kwiatach ).
Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut, aż całość się przyrumieni. Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu >>