Lipcowy przepis miesiąca wybrany!

red.

(fot. plateofjoy)

Poznajcie zwycięski przepis.
1 z 7
fot. plateofjoy
fot. plateofjoy

Przepis miesiąca: pavlova z czereśniami i wodą różaną - 57 głosów

W lipcu na waszych blogach królowały owoce. Zwycięska propozycja to apetyczna pavlova z czereśniami i delikatną nuta wody różanej z bloga Plate of Joy. Autorka otrzyma książki "Lato w kuchni pięciu przemian" oraz "Gotowanie krok po kroku: ciasta i desery". Gratulujemy i dziękujemy za oddane głosy. A za miesiąc kolejna odsłona plebiscytu.

 

 

 

Składniki:

6 białek z jajek o rozmiarze L,

310 g cukru,

szczypta soli,

1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego,

1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,

800 g wydrylowanych czereśni,

1/4 szklanki wody,

5 łyżek cukru,

2 łyżki wody różanej,

450 ml śmietany kremówki*,

4 łyżki cukru pudru,ew. skórka starta z cytryny,

garstka pistacji

 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, dla ułatwienia możemy narysować sobie okrąg ołówkiem. Formujemy kształt bezy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach C przez 15 minut, następnie zmniejszając temperaturę do 120 stopni C. Dalej piec przez godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i dosuszać przez kolejną godzinę.

 

Tak pieczona beza jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni.

 

Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłuskane pistacje siekamy nożem. Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami.

 

* do kremówki możemy dodać mascarpone, wtedy krem będzie sztywniejszy, śmietana z taką ilością cukru nie jest bardzo słodka

 

Przepis pochodzi z bloga Plate of Joy >>

2 z 7
fot. zielenina
fot. zielenina

Kluseczki jaglane z sosem truskawkowym - 6 głosów

Na kluseczki (4 porcje):

1 szklanka kaszy jaglanej

1 łyżka brązowego, nierafinowanego cukru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta soli


Na sos:

750 g truskawek

1/4 szklanki syropu klonowego
ewentualnie melasa do dekoracji



Kaszę parzymy wrzątkiem, przekładamy do garnka, rondla z grubym dnem. Wlewamy trzy szklanki wody, wsypujemy cukier, cynamon i kurkumę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na minimalny, gotujemy pod przykryciem do całkowitej miękkości. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy dodatkowe 15-20 minut na minimalnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Truskawki myjemy, wycinamy szypułki. Miksujemy blenderem na gładki sos razem z syropem klonowym. Z ciepłej kaszy formujemy mokrymi lub natłuszczonymi dłońmi kluseczki. Podajemy na sosie truskawkowym udekorowane melasą.

 

Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>

3 z 7
fot. readeat
fot. readeat

Pieczony bakłażan z sosem migdałowym i porzeczkami - 4 głosy

Składniki na 4 porcje:

2 duże bakłażany

1/4 - 1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 70 ml)

pieprz

sól

tymianek*

zaatar

duża garść czerwonych porzeczek (60g)**

 

Sos:

1/2 szklanki (80g) migdałów

1/2 szklanki mleka roślinnego

sok z połówki cytryny

1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej

1 łyżeczka octu z czerwonego wina

mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

sos sojowy

sól, pieprz

 

* najlepiej świeże gałązki, może też być suszony

** około 2/3 szklanki

 

Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skóry np. w kratkę (tak jak na zdjęciu), dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach C. przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.

Sos: Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos, do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.

Posypujemy upieczone bakłażany zatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.

 

Przepis pochodzi z bloga ReadEat >>

4 z 7
fot. krystynagerc
fot. krystynagerc

Orzeszki fit - 3 głosy

Ciasto:

1 szklanka mąki typu 500

1/2 szklanki mleka

1 jajko

2 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

 

Ciasto wyrabiać jak naleśnikowe, tzn miksować na gładką masę i odstawić na minimum 30 minut. Nagrzewamy formę do orzeszków. Do każdego wgłębienia w formie przekładamy po łyżeczce ciasta i zamykamy formę. Jeśli chcecie, by orzeszki miały ładny jasnobrązowy kolor, przetrzymajcie je dłużej w urządzeniu.

Jeśli do ciasta dodacie dodatkowo 1 łyżkę cukru, będą bardziej chrupiące. Do każdej łódeczki wlewamy około 1/2 łyżeczki kefiru i nakładałamy malinę.

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>

5 z 7
fot. kasiaczek11
fot. kasiaczek11

Serniczki chałwowe z sosem jagodowym na nalewce z wiśni - 2 głosy

Składniki:

100g chałwy waniliowej

100g serka śmietankowego typu Philadelphia

100ml ubitej śmietany kremówki

1 jajko

 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy chałwę, następnie dodajemy serek i dalej w kąpieli wodnej rozpuszczamy go, mieszając z chałwą. Następnie odstawiamy i dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy składniki. Do przestudzonej masy dodajemy roztrzepane na kogel ? mogel jajko. Mieszamy dokładnie masę. Wlewamy do naczyń do pieczenia sufletów. Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z pieca serniczki schładzamy.

 

Sos:

150g mrożonych jagód

2 łyżki cukru muscavado

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka balsamico z figami

70ml nalewki z wiśni

 

Wsypujemy do garnka zamrożone jagody i zalewamy je nalewką. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy cukier muscavado, dolewamy sok z limonki i balsamico. Mieszamy i znowu gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Jagody powinny zachować swój kształt, a płyn nieco odparować. Polewamy ciepłym sosem schłodzone serniczki chałwowe.

 

Przepis pochodzi z bloga Moja kuchnia >>

6 z 7
fot. kulinarny zenit
fot. kulinarny zenit

Casserole na wędzonym żeberku z bobem i młodą kapustą - 1 głos

Składniki:

200 g wędzonego żeberka

100 g bobu

0,5 główki młodej kapusty

1 mała cebula

2 średnie młode ziemniaki

2 ząbki czosnku

0,5 papryki czerwonej

6 pieczarek

70 g samych pokrojonych nóżek brokuła

3 rzodkiewki

1 mała papryczka chili

4 łyżki oleju rzepakowego

0,5 puszki mleczka kokosowego

1 szklanka bulionu warzywnego

kawałek imbiru (1cm)

1 łyżeczka curry

sól, pieprz

pieprz cayenne

świerze oregano i bazylia

0,5 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 gałązki tymianeku

papryka słodka mielona



Żeberka wędzone pokroić wzdłuż kostek. W dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim żeberka przez około 4 min na średnim ogniu. Kapustę posiekać w paseczki. Czosnek w cieniutkie plasterki. Cebulkę i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Rzodkiewkę, pieczarki, paprykę również pokroić w kostkę. Papryczkę chilli posiekać w bardzo drobne kawałki. Do garnka z żeberkami wrzucić ziemniaki i kawałek imbiru (nie obierać) i podsmażać razem przez około 3 minuty, następnie dodać cebulę, papryczkę chilli, paprykę, nóżki brokuła, czosnek, pieczarki i bób. Podsmażać razem przez około 4 min, dodać kapustę i rzodkiewkę. Po około 3 min zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, cayenne, imbirem, curry, przykryć przykrywką i dusić przez około 6 min. Po czym dodać mleczko kokosowe i posiekane zioła. Dusić razem przez około 5 minut. Nałożyć na talerz, ozdobić świeżą kolendrą (lub innym ziołem).

 

Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit >>

7 z 7
fot. dyrdymalki
fot. dyrdymalki

Faszerowane kwiaty cukinii - 1 głos

Faszerowane kwiaty cukinii

3 łyżki mascarpone

1 jajko

skórka z cytryny

1 zmiażdżony ząbek czosnku

pieprz

1 łyżka migdałów w słupki

1 łyżka gorgonzoli

 

Mascarpone wymieszać z gorgonzolą i jajkiem. Cytrynę sparzyć, skórkę z cytryny zdjąć zesterem lub zetrzeć na małej tarce, dodać pieprz świeżo zmielony i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Z kwiatów usunąć pręcik ze środka, delikatnie nałożyć farsz łyżeczką. Układać na lekko naoliwionej formie, tak postąpić ze wszystkimi kwiatami. Resztą farszu zalać kwiaty dookoła (nie po kwiatach ).

Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut, aż całość się przyrumieni. Podawać na gorąco.

 

Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne