Pierogi z owocami. Babcine przepisy na lato
Pierogi z owocami (Fot. Arkadiusz Ścichocki)
Pierogi z malinami
Na nadzienie:
- 50 dag malin
- 1 łyżeczka tartej bułki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
Na polewę:
- 1 szklanka śmietany
- cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany
Sposób przygotowania
Maliny przebieramy, płuczemy, osączamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto zagniatamy z podanych składników, rozwałkowujemy je i szklaneczką wykrawamy krążki. Nadzienie rozkładamy na cieście i zalepiamy brzegi, smarując je wodą i mocno dociskając. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Odcedzamy i podajemy na ciepło - polane śmietaną i posypane cukrem, lub na zimno - z bitą śmietaną
Pierogi z wiśniami
Ciasto:
- 75 dag mąki
- 1 jajko
- 1,5 szklanki letniej wody
Oraz:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 3 szklanki schłodzonej i lekko ubitej słodkiej śmietanki
- cukier do smaku
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Obsyp obficie mąką i włóż do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia, będzie wtedy bardziej elastyczne. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkuj. Szklaneczką wytnij krążki ciasta i na każdym ułóż porcję drylowanych wiśni. Pierogi posklejaj, zwilżając wodą brzeg ciasta. Wrzuć na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Czekoladowe pierogi z wiśniami
(20-25 pierogów)
Ciasto:
- 400 g mąki
- 4 jaja
- 50 g gorzkiego kakao
- 50 g rozpuszczonego masła
Farsz:
- 400 g mascarpone
- łyżka likieru amaretto
- 200 g ciasteczek amaretti (lub innych migdałowych)
- 2 jaja
- kilka świeżych listków mięty
- 2 łyżki wiśni z konfitury
Sposób przygotowania
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do środka jajka i mieszamy najpierw widelcem, a następnie zagniatamy ciasto, dodając przesiane przez sito kakao. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy stopniowo rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 20 min. Robimy farsz. Mascarpone mieszamy z jajkami, likierem i pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy kwadraty o boku 6 cm. Na każdy wykładamy porcję farszu i składamy na pół. Brzegi pierożków zwilżamy wodą i zlepiamy. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Podajemy na ciepło, ozdobione wiśniami i miętą.
Pierogi z jagodami
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- sól
Oraz:
- 60 dag jagód
- lub malin
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- masło do polania
- 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc.
- odrobina wanilii lub cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wyjmij, polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.