Pierogi z owocami. Babcine przepisy na lato

Magazyn Kuchnia
Pierogi z owocami

Pierogi z owocami (Fot. Arkadiusz Ścichocki)

Jakoś zawsze kojarzą się z latem na wsi, prawda? Możesz zrobić je z wiśniami, jagodami, malinami, co tam akurat masz pod ręką. Warto
1 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Pierogi z malinami

Na nadzienie:

  • 50 dag malin
  • 1 łyżeczka tartej bułki

 

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko

 

Na polewę:

  • 1 szklanka śmietany
  • cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany

 

Sposób przygotowania

Maliny przebieramy, płuczemy, osączamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto zagniatamy z podanych składników, rozwałkowujemy je i szklaneczką wykrawamy krążki. Nadzienie rozkładamy na cieście i zalepiamy brzegi, smarując je wodą i mocno dociskając. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Odcedzamy i podajemy na ciepło - polane śmietaną i posypane cukrem, lub na zimno - z bitą śmietaną

2 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pierogi z wiśniami

Ciasto:

  • 75 dag mąki
  • jajko
  • 1,5 szklanki letniej wody

 

Oraz:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 3 szklanki schłodzonej i lekko ubitej słodkiej śmietanki
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Obsyp obficie mąką i włóż do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia, będzie wtedy bardziej elastyczne. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkuj. Szklaneczką wytnij krążki ciasta i na każdym ułóż porcję drylowanych wiśni. Pierogi posklejaj, zwilżając wodą brzeg ciasta. Wrzuć na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

3 z 4
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Czekoladowe pierogi z wiśniami

(20-25 pierogów)

 

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • jaja
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 g rozpuszczonego masła

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do środka jajka i mieszamy najpierw widelcem, a następnie zagniatamy ciasto, dodając przesiane przez  sito kakao. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy stopniowo rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 20 min. Robimy farsz. Mascarpone mieszamy z jajkami, likierem i pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy kwadraty o boku 6 cm. Na każdy wykładamy porcję farszu i składamy na pół. Brzegi pierożków zwilżamy wodą i zlepiamy. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Podajemy na ciepło, ozdobione wiśniami i miętą.

4 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pierogi z jagodami

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wyjmij, polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.

Więcej na ten temat: kuchnia polska, pierogi, przepisy na lato