Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

Magazyn Kuchnia
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (Fot. Giedre Barauskiene)

Feta smakuje wyśmienicie, zwłaszcza zapieczona. Wypróbuj nasze przepisy. Tylko pamiętaj żeby nie przesolić!
1 z 9
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

Kruche ciasto serowe:

  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub gałka muszkatołowa
  • sól
  • ew. 1-2 żółtka

Farsz:

  • 400 g koktajlowych pomidorków
  • 300 g sera feta
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • garść kiełków cebuli
  • kilka gałązek świeżego tyminanku

Sposób przygotowania

Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Ciasto serowe pieczemy, w dużej formie ceramicznej. 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu ciasta układamy kiełki cebuli. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.

2 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Ruloniki z grillowanych warzyw

Składniki

  • 1/2 kg podłużnych bakłażanów
  • 1/2 kg cukinii
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 200 g startej twardej fety
  • 150 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany i cukinię kroimy na podłużne, cienkie plastry i solimy. Plastry cukinii układamy na papierze kuchennym, który ?wypije? nadmiar wody. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po ok. 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów i cukinii, pędzlujemy je oliwą i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć. Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając ok. 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.

3 z 9
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z arbuzem i fetą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 dużego ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag fety
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

4 z 9
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Trójkąty z fetą i ziołami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 200 g dobrej fety
  • kilka listków mięty lub melisy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • słodka papryka w proszku do posypania

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.

5 z 9
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo

(Dla 4-6 osób)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki wody

Nadzienie:

  • 4 duże jajka
  • 300 ml 12% śmietany
  • 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę
  • 1 pęczek kolendry
  • garść szałwii
  • 10 dag groszku
  • 80 g pokruszonej na małe kawałki fety
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekaną kiełbaskę i pokrojone zioła oraz groszek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możemy chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem, aby nie pęczniało i pieczemy przez 10-15 min w temp. 180 st. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180 st. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno.

6 z 9
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Rożek francuski z serkiem mascarpone

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 (25 dag) serek mascarpone
  • 10 dag fety
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.

7 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Feta w oliwie

Składniki

  • 400 g twardego sera feta
  • 2-3 gałązki jałowca
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 2 szklanki oliwy

Sposób przygotowania

Fetę łamiemy na kawałki i wkładamy je do wysokiego naczynia z przykrywką, dodając jałowiec, pieprz i kolendrę. Tak przygotowany ser zalewamy oliwą i wkładamy do lodówki szczelnie przykryty. Po 3 dniach feta jest gotowa. Można ją przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Z dodatkiem białego pieczywa jest doskonałą przekąską.

8 z 9
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Placek z pomidorami i oliwkami

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

Farsz:

  • 3 żółte i 3 czerwone pomidory
  • 200 g sera feta
  • 150 g czarnych oliwek
  • 2 duże cebule
  • garść startego żółtego sera
  • kilka gałązek świeżego oregano

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Razem z oliwkami kładziemy na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Obrane cebule kroimy w piórka i układamy na pomidorach. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym oregano. Uwaga: ciasto dobrze smakuje również z kiełkami cebuli.

9 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 listków świeżej mięty
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z pomidorów i brzoskwiń usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy je na kawałki. Ziarna kuminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać silny aromat. Po uprażeniu miażdżymy je w moździerzu i posypujemy nimi brzoskwinie oraz pomidory. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Posypujemy ją obficie pokruszoną fetą i dekorujemy listkami mięty.

Więcej na ten temat: feta, przepisy na lato, zapiekanki