10 pomysłów na bakłażana. Wskazówki dla zagubionych w kuchni

Red.
Bakłażan marynowany

Bakłażan marynowany (Fot. M&K Duklas / Duklas.pl)

Kupiłeś bo spodobał ci się w sklepie, a teraz nie wiesz co z nim zrobić? Oto 10 pomysłów na dania z bakłażanem.
1 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 8 koktajlowych pomidorków
  • sól, pieprz
  • garść rukoli
  • oliwa

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy warzywa (po 2 min z każdej strony): paprykę pokrojoną w wąskie paski, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą.

2 z 10
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sałata z bakłażanem i fetą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 250 g fety
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 czerwona sałata strzępiasta
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany grillujemy w mocno rozgrzanym piekarniku. Pomidorki również grillujemy w całości, ale krócej, tak by zachowały swój kształt. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki układamy na talerzu razem z sałatą, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.

3 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bakłażan z imbirem i chilli

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek (3 cm) imbiru
  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry. W woku na oleju podsmażamy przez minutę posiekany czosnek, imbir i chilli. Wrzucamy bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka.

4 z 10
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Kanapki z grillowanymi warzywami

Składniki

  • 2 przekrojone na połówki średnie czerwone papryki
  • 4 kapelusze grzybów portobello (lub bardzo dużych pieczarek)
  • 1 średni pokrojony w półcentymetrowe plasterki bakłażan
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 15 dag owczego twarożku
  • 8 kromek ciabatty lub bagietki (zrumienionych na grillu lub w opiekaczu)
  • garstka świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Papryki, grzyby i bakłażana posmaruj oliwą. Paprykę ułóż na grillu, piecz 2 minuty. Dodaj grzyby i bakłażany, grilluj 8-10 minut. Co jakiś czas odwracaj warzywa. Oprósz je solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym. Każdą kromkę posmaruj grubo twarożkiem. Na czterech kromkach poukładaj warzywa i listki bazylii przykryj pozostałymi czterema kromkami.

5 z 10
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Kawior z bakłażanów

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 duże mięsiste pomidory (obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
  • 1 mała łyżeczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • chlebek oliwkowy lub focaccia jako dodatek

Sposób przygotowania

Bakłażany grillujemy przez 10 minut, następnie miksujemy na purée, łączymy z resztą składników, doprawiamy. Podajemy na zimno z pieczywem.

6 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pieczony bakłażan z komosą ryżową

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 pomidory
  • garść suszonych moreli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy "kaszę" quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.

7 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Grillowane warzywa

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 6 gałązek rozmarynu
  • mieszanka sałat
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie. Brokuła płuczemy  i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.

8 z 10
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Bakłażan marynowany

(patlidžani u marinadi) Chorwacja środkowa
(dla 3-4 osób)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania

Bakłażany płuczemy, kroimy na podłużne plastry i obsmażamy na oliwie. Układamy je na półmisku i polewamy octem wymieszanym z cukrem, pieprzem i solą. Posypujemy siekanymi czosnkiem, natką oraz rozmarynem.

9 z 10
Fot. Shutterstock.com / Joe Gough
Fot. Shutterstock.com / Joe Gough

Gulasz z ciecierzycy z okrą i bakłażanem

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 400 ml purée pomidorowego
  • 1 puszka okry
  • sól
  • chilli
  • garść siekanej świeżej mięty
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Dodajemy curry i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smażymy, mieszając, kilka minut, zalewamy purée pomidorowym i dusimy pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Na koniec dodajemy okrę (odsączoną z zalewy), mieszamy, gotujemy bez przykrycia jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, chilli i miętą. Potrawę można udekorować jogurtem. Podajemy ją z ryżem przygotowanym w następujący sposób: do odmierzonej szklanki ryżu basmati dodajemy podczas gotowania kopiastą łyżeczkę kurkumy. W woku na niewielkiej ilości tłuszczu prażymy łyżeczkę ziaren czarnej gorczycy, kiedy zaczną pękać, dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny.

10 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Pasta z bakłażanów i oliwy

(dla 6 osób)

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany nakłuwamy widelcem, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. (aż będą miękkie). Po wyjęciu odstawiamy je na 15 minut. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki, miąższ kroimy w drobną kostkę i miksujemy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól, a następnie raz jeszcze miksujemy, przekładamy do miseczki i posypujemy natką pietruszki.

Więcej na ten temat: bakłażan, dania obiadowe, przepisy na lato