Weekend w plenerze. Przepisy na piknik

Jest lato, wszyscy wyjeżdżają i cieszą się z pięknej pogody. Ty, niestety, musisz jeszcze pracować. Zafunduj sobie MINIWAKACJE przed prawdziwym urlopem: spakuj kosz piknikowy i wyjedź za miasto w sobotę albo w niedzielę. A może uda Ci się wygospodarować cały weekend?
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sandwicze z kurczakiem

Składniki

  • 10 szklanek wody
  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • 4 duże żółte papryki
  • 2/3 szklanki obranych i uprażonych migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki posiekanych papryczek jalapeno (z pestkami)
  • 1 szklanka posiekanych liści kolendry
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 3 łyżki soku z limetki
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 pełnoziarnistych tostów

 

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę, włóż mięso, gotuj około 6 minut na małym ogniu bez pokrywki. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. W tym czasie kurczak się dogotuje. Potem wyjmij go z garnkai pokrój na cienkie ukośne plasterki. Paprykę piecz nad płomieniem gazu lub w piekarniku, aż sczernieje (10-12 minut). Włóż do foliowego woreczka i pozostaw na 20 minut, a potem zdejmij skórkę. Usuń nasionka, strąki pokrój w paski. Zmiksuj migdały z czosnkiem i jalapeno, dodaj kolendrę, majonez, sok z limetki, śmietanę i sól. Miksuj, aż powstanie gładka pasta. Posmaruj nią tosty (możesz je wcześniej zrumienić w opiekaczu) i przełóż je kurczakiem i papryką. Każdą warstwę lekko posól i popieprz do smaku.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ryby pieczone na patykach

Połów się udał, można przyrządzać obiad. Co jednak zrobić, jeśli nie zabraliście ze sobą grilla? Oto niezawodny sposób na upieczenie rybek NAD OGNISKIEM

 

Składniki

  • 8-12 płotek
  • po parę gałązek estragonu
  • koperku lub natki
  • sól
  • cytryna
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 zastrugane kije do opiekania ryb nad ogniskiem

 

Sposób przygotowania

Ryby dokładnie oczyść, posól, do środka każdej włóż kilka gałązek ziół. Nadziej je na patyki w taki sposób, aby zioła nie wypadły podczas pieczenia. Opiekaj nad ogniskiem, trzymając ryby w odległości ok. 20 cm od płomienia. Podawaj gorące z pieczywem, obłożone plasterkami cytryny i odrobiną masła.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kedgeree po angielsku

Składniki

 

Sposób przygotowania

Filety włóż do rondla razem z liśćmi laurowymi, wlej trochę wody i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Rybę wyjmij i przestudź, a potem zdejmij z niej skórkę i podziel mięso na kawałki. Zagotuj pół litra wody, wsyp ryż, gotuj 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. W rondelku rozpuść masło, zeszklij cebulę i czosnek (5 minut). Do cebuli i czosnku dodaj curry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę i wlej sok z jednej całej cytryny (nie zdejmuj potrawy z palnika). Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Do cebuli i czosnku włóż ryż i rybę, a gdy się nieco podgrzeją, dodaj jajka i kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj drugą cytryną pokrojoną w plasterki lub na cząstki.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ryby z torebki

Składniki

  • 4 filety dowolnej ryby (po 25 dag każdy)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kieliszki białego wina

 

Marynata:

  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 suszonej papryczki chili
  • garść pokrojonej bazylii lub majeranku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 pomidorów pokrojonych na ćwiartki
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania

Filety posyp solą i pieprzem, odstaw. Zrób marynatę: oliwki, czosnek, chili i zioła włóż do głębokiego garnka i zalej oliwą. Dodaj pomidory i odstaw na 30 minut. Potem przypraw marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ew. możesz dodać kilka suszonych pomidorów, dzięki temu będzie bardziej aromatyczna). Przygotuj kawałek folii aluminiowej o długości 40 cm. Na prawą połowę folii nałóż 1/4 marynaty i umieść na niej jeden filet. Lewą połową folii przykryj rybę i z dwóch stron podwiń brzegi, tak aby ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. Wlej do torebki łyżkę oliwy i 1/2 kieliszka wina, mocno zawiń brzegi, tak aby torebka szczelnie się zamknęła. Podobnie zapakuj pozostałe filety. Zawinięte ryby włóż w żar ogniska i piecz 15 minut. Potem wyjmij z żaru i pozostaw w zamkniętych torebkach jeszcze 3-4 minuty.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kurczę pieczone w glinie

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 plasterków tłustego wędzonego boczku lub słoniny
  • 1 łyżeczka gotowej panierki do drobiu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kurczaka natrzyj w środku solą i czosnkiem, obsyp panierką (również wewnątrz). Posól i popieprz z wierzchu, posmaruj oliwą, obłóż słoniną i zawiń w posmarowaną oliwą folię aluminiową. Całość oklej świeżą gliną do grubości 2 cm. Piecz w żarze ogniska około 3 godzin, a potem rozbij twardą, suchą skorupę z gliny i wyjmij kurczaka. Wszystko pójdzie sprawniej, jeśli rozpalisz ognisko w zagłębieniu ziemi. Kurczak w glinie powinien być przykryty na wpół zwęglonym, żarzącym się drewnem, co pozwoli dłużej zachować ciepło i ułatwi cyrkulację powietrza w ognisku.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Prowansalska tapenada

A może piknik po francusku? Wystarczy zabrać ze sobą ŚWIEŻĄ BAGIETKĘ, słoiczek TAPENADY zrobionej poprzedniego dnia, nieco oliwek i sera oraz butelkę młodego wina. Bon Appétit!

 

Składniki

  • Mieszanka przypraw (w równych proporcjach): mielone goździki, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Oliwki, anchois, czosnek i kapary utłucz w moździerzu lub zmiksuj. Gdy powstanie gładka pasta, dodaj przyprawy i koniak, a potem, ciągle mieszając łyżką, stopniowo dolewaj oliwę. Możesz dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny i łyżeczkę musztardy.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Salsa verde

Składniki

  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • 2 łyżki osączonych kaparów
  • 1 ogórek kiszony albo konserwowy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 filety anchois (mogą być koreczki helskie)
  • 2 ugotowane na twardo i obrane jajka
  • 7 łyżek dobrej oliwy
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania

Szczypiorek wymieszaj z natką i bazylią. Posiekaj cebulę, białka, kapary i ogórek. Czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj żółtka, ocet, oliwę, biały pieprz, sól i anchois.Wymieszaj, wstaw do lodówki. Salsa jest dodatkiem do mięsa, ale także dipem do warzyw i "smarowidłem" do ciemnego wiejskiego chleba.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Muffinki z czerwoną papryką i fetą, z musli, oraz z oliwkami i parmezanem

Upiecz je dzień wcześniej i zabierz na piknik zamiast kanapek

Muffinki z czerwoną papryką i fetą

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15-20 dag sera feta
  • jajka
  • 250 ml mleka
  • 10-12 dag stopionego masła
  • tłuszcz (masło, margaryna lub oliwa) do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania

Paprykę posmaruj oliwą i piecz 30 minut w temp. 180°C. Gdy skórka zrobi się czarna, wyjmij ją i włóż do mocno osolonej zimnej wody. Wyjmij, wytnij z papryki gniazdo nasienne. Następnie zdejmij z niej skórkę i posiekaj miąższ. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę i pokruszoną fetę. Wymieszaj i zrób w środku dołek. Jajka roztrzep z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Mieszaj metalową łyżką, aż do połączenia składników (nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate). Formę na 12 muffinek posmaruj tłuszczem, każdy dołek napełnij ciastem do 3/4 głębokości. Piecz 20 minut w temp. 210°C (lub do chwili, kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu). Zostaw muffinki w formie przez 5 minut, a potem wyjmij i ułóż na metalowej kratce, aby całkowicie ostygły.

 

Muffinki z musli

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 7-8 dag mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dag muesli + 6 łyżek muesli do posypania
  • 12 dag brązowego cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 250 ml mleka
  • jajka
  • 10 dag stopionego masła
  • tłuszcz do foremek

 

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę pszenną i razową, połącz je, dodaj proszek do pieczenia, sól, muesli, rodzynki i cukier. Wymieszaj i zrób w środku dołek. Jajka ubij mikserem z mlekiem i wlej do zagłębienia w mące razem ze stopionym masłem. Mieszaj chwilę, tak aby połączyć składniki (ciasto powinno być grudkowate).  Formę na 12 muffinek posmaruj tłuszczem. Nakładaj łyżką ciasto do formy, wypełniając każdy dołek do 3/4 głębokości. Wierzch każdej muffinki posyp 1/2 łyżki muesli i lekko dociśnij. Formę wsuń do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut  w temp. 210°C. Pozostaw muffinki w formie przez 5 minut, po czym wyjmij je i przełóż na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.


Muffinki z oliwkami i parmezanem

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 5 dag świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • jajka
  • 250 ml mleka
  • 12 dag (pół kostki) masła
  • tłuszcz do foremek

 

Sposób przygotowania

Oliwki drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, pokrojone oliwki, parmezan i rozmaryn. Wymieszaj i zrób w środku dołek. Roztrzep jajka z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Wymieszaj metalową łyżką (ciasto powinno pozostać grudkowate). Piekarnik rozgrzej do temperatury 210°C. Formę na 12 muffinek posmaruj stopionym masłem lub olejem. Dołki formy napełniaj ciastem do 3/4 głębokości. Piecz około 20 minut. Pozostaw muffinki w formie przez 5 minut, potem wyjmij i przełóż na metalową kratkę, aby całkiem wystygły.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zapałeczki z ciasta francuskiego i sera

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 15 dag startego ostrego sera typu ementaler lub comté
  • 1 łyżka kminku
  • 1 puszka anchois
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i posmaruj je żółtkiem  roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie ostrym nożem narysuj na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których będziesz łamać ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois pokrój na cieniutkie paseczki. Posyp całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posyp kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie ułóż fileciki anchois i posyp pieprzem. Piecz około 10 minut, aż ciastosię lekko przyrumieni. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto, aż do ostygnięcia. Po wyjęciu połam na zapałeczki wzdłuż naciętych linii.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Słone paluchy

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 600 ml mleka
  • 2 dag cukru
  • 1 szklanka oliwy
  • 2-3 dag soli
  • 2-3 dag kminku
  • żółtko

 

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie. Znów odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.

10
Więcej na ten temat: kurczak, muffinki, piknik, ryby