Blogerzy polecają: pesto na nowo

red.
10.07.2013 13:47
A A A Drukuj

fot. kzenit

Składniki:

2 kubki młodych czubków pokrzywy

3 łyżki startego parmezanu

5 całych orzechów włoskich

1 łyżka solonych orzeszków ziemnych

1 łyżeczka sezamu

8 łyżek oleju rzepakowego

sól morska z młynka

pieprz czarny z młynka

2 ząbki czosnku

Pokrzywy oczyścić w rękawiczkach, przelać zimną wodą. Włożyć do wrzącej wody i gotować około 5 min. Odcedzić i poczekać, aż przestygną. Obrać orzechy włoskie, lekko uprażyć na suchej patelni. Następnie zdjąć z nich jak najwięcej skórki (jeśli jej nie zdejmiemy pesto będzie miało lekko gorzkawy smak, im więcej zdejmiemy tym będzie mniej tej goryczki). W naczyniu, w którym będziemy miksować blenderem pesto umieścić wszystkie składniki. Miksować nie za długo, lepiej jak kawałki orzeszków są wyczuwalne. Pamiętać, że pesto nie może być zbyt gęste, gdyż szybko się wtedy popsuje, powinno być lejące się. Jeśli będzie zbyt gęste, dolać więcej oleju rzepakowego. Przełożyć pesto do słoiczka, przechowywać w lodówce.

 

Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit >>

 

 

Pesto z pokrzywyfot. kzenit

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: 13f

    Oceniono 2 razy 2

    "Oszczędnie robić, to kiedy pieczesz coś innego."

    Podoba mi się ta porada - często przepisy na tym portalu są kompletnie oderwane od rzeczywistości finansowej i zdrowego rozsądku, już nie mówiąc o dyskomforcie nagrzewania piekarnika dla 3 ząbków czosnku w obecnych letnich temperaturach. A tu miła niespodzianka. I ogólnie dzięki za ciekawe inspiracje w artykule.

  • avatar

    Gość: tsuranni

    Oceniono 3 razy -3

    niektórzy zjedzą nawet gó..., żeby tylko zaistnieć... A banda lemingów ich ślepo naśladuje. Żałosne, ale i śmieszne :D

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!