Zajmie ci to tyko 30 minut. Szybkie przepisy na lato

Magazyn Kuchnia
Tak to już jest: kuchnia latem to ostatnie miejsce, w którym lubicie spędzać czas. Ale coś jeść trzeba. Zebraliśmy przepisy z błyskawicznymi przepisami na lato. Przygotowanie obiadu zajmie najwyżej pół godziny. I znowu możecie biec nad rzekę albo do lasu. Miłego wypoczynku!
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Clafoutis z pomidorkami

Danie bardzo efektowne, pyszne, a do tego wyjątkowo PROSTE. Do clafoutis możesz dodać kawałki szynki lub salami, niezłe jest także z anchois

Składniki

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 190°C. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem i ułóż na ich dnie pomidorki. Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsyp parmezan (pozostaw dwie łyżki) i bazylię, przypraw do smaku i znowu wymieszaj. Wylej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz 20 minut, aż ciasto się przyrumieni i urośnie. Podawaj na ciepło, np. z zieloną sałatą. Jeżeli robisz clafoutis w jednej dużej formie, piecz je około 30 minut.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Fioletowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie THK Ceramiczne naczynie do zapiekania okrągłe (4527)
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka... THK Ceramiczne naczynie do ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Rybki w cieście

Składniki

  • 8 szklanek oleju
  • 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, zależy, jak lubisz)
  • 1 kg filetów z białej ryby (może być sola)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka zimnej wody gazowanej (lub piwa)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli i połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor (3-4 minuty). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprósz solą paprykową z miseczki. Możesz podawać z sałatką z pomidorów i zielonej sałaty oraz białym pieczywem.

Zdjęcie Fissler Patelnia Głęboka Spezial Gratin 24cm Zdjęcie Bratwunder Patelnia Głęboka 28cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm
Fissler Patelnia Głęboka Sp... Bratwunder Patelnia Głęboka... Pentolpress Patelnia Głębok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Jajka ze szpinakiem

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 140 ml tłustej śmietany
  • 150 ml mleka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 4 garści szpinaku
  • 10 dag gotowanej szynki
  • jajka
  • 4 łyżki startego sera gruyere
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Szpinak opłucz, zblanszuj, odcedź i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Rozpuść czubatą łyżkę masła, oprósz mąką i zasmaż. Powoli wlewaj połowę śmietany i całe mleko. Gotuj, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem. Do każdej wlej warstwę masy, wbij na wierzch jajka, a na nie wlej po łyżce pozostałej śmietany i posyp wiórkami masła. Piecz około 12 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posyp serem oraz tymiankiem i zapiekaj jeszcze chwilę (najlepiej pod rozgrzanym grillem), aby uzyskać piękny, złoty kolor.

Zdjęcie Jamie Oliver - Noże Kuchenne w Drewnianym Bloku Zdjęcie Noże do steków w bloku 7 elem. białe Zdjęcie STARKE HARUNA Noże kuchenne w bloku magnetycznym 6szt.
Jamie Oliver - Noże Kuchenn... Noże do steków w bloku 7 el... STARKE HARUNA Noże kuchenne...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Łosoś smażony z cytrusami

Myślę, że szybciej, niż filety z łososia można zrobić tylko zupkę z torebki. A jaka różnica w smaku...

Składniki

  • po 6 plasterków cytryny i limonki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 6 filetów (po 15-20 dag) z łososia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Oraz: garść bazylii pokrojonej w paseczki, garść świeżej mięty pokrojonej w paseczki,  1/2 szklanki oliwy Mocno rozgrzej patelnię grillową. Plasterki cytrusów posmaruj oliwą, usmaż (po minucie z każdej strony). Przypraw solą i pieprzem, przełóż na półmisek. Zmniejsz ogień pod patelnią. Łososia oprósz solą i pieprzem, posmaruj oliwą i smaż 7-8 minut.  Rozpocznij smażenie od strony ze skórką, odwróć po 4-5 minutach i dosmaż z drugiej strony.  Przygotuj oliwę ziołową: podgrzej oliwę, wrzuć bazylię i miętę, podgrzewaj minutę. Ryby podawaj z ziołową oliwą i grillowanymi cytrusami.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia do Ryb Spezial Ryba z Pokrywką 36x24cm Zdjęcie Profi Line Patelnia do Ryb Aluminiowa z Tytanem Owalna Zdjęcie Stalgast Patelnia 34380
Fissler Patelnia Patelnia d... Profi Line Patelnia do Ryb ... Stalgast Patelnia 34380
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Okoń w maśle orzechowym

Najlepiej smakuje z ryżem. Jeśli się śpieszysz, ugotuj po prostu zwykły biały ryż długoziarnisty - to zajmie ci dziesięć, najwyżej dwadzieścia minut. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj delikatny ryż jaśminowy. Pycha!

Składniki

Sposób przygotowania

Szpinak rozmroź, grubo pokrój i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż na liściach szpinaku. Gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie podgrzej olej i masło, wrzuć na tłuszcz mielone orzechy. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Okonia podawaj na podgrzanych talerzach, polej masłem orzechowym. Szpinak przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną gałki i ułóż obok ryby.

Zdjęcie Optimum AX-788G Zdjęcie LAUSON AFS 101 Zdjęcie TEFAL VS4003
Optimum AX-788G LAUSON AFS 101 TEFAL VS4003
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Faszerowane pomidory

Do faszerowania najlepiej nadają się wielkie POMIDORY MALINOWE, bo mają mało soku, za to jędrny, smaczny miąższ. Do tego zielona sałata, kawałek bagietki, zimne białe wino ? i letni obiad gotowy!

Składniki

  • 8 dojrzałych pomidorów
  • 15 dag bułki tartej
  • 10 dag wędzonej polędwicy
  • 8 małych kuleczek mozzarelli
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół: bazylii, majeranku, natki
  • 8 liści sałaty
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory umyj, osusz, odetnij górną część i wyjmij gniazda nasienne. Wydrążone pomidory ułóż na papierze odciętą częścią do dołu, tak aby wyciekł sok. Polędwicę pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą, zioła, sól, pieprz i 5-6 łyżek oliwy. Starannie wymieszaj. Pomidory napełnij połową masy, włóż do każdego po kulce mozzarelli, dopełnij masą i przykryj odciętą "czapeczką". Całość zawiń w liść sałaty, a następnie w kawałek pergaminu. Zawiąż bawełnianą nicią i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy CASTEL FBC Zdjęcie Duo Serwis obiadowy GAMMA 51284 Zdjęcie CHODZIEŻ ALICJA ECRU Serwis obiadowy 41/12
Karolina Serwis obiadowy CA... Duo Serwis obiadowy GAMMA 5... CHODZIEŻ ALICJA ECRU Serwis...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Więcej na ten temat: przepisy na lato, szybkie przepisy