6 ch這dnik闚 dla och這dy. Lekkie dania na upa造

Mg
Jak si robi gor帷o to wiadomo, 瞠 b璠zie ch這dnik. Tego lata proponujemy ma貫 odst瘼stwo od wersji klasycznej - na botwinie i polecamy inspiracje w這skie i hiszpa雟kie. Na ich wypr鏏owanie mamy sporo czasu - lipiec b璠zie gor帷y!
Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Ch這dnik z botwiny - na jogurcie

dla 4 os鏏

Sk豉dniki

  • 1 p璚zek botwiny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny + dodatkowy do doprawienia
  • 400 ml g瘰tegojogurtu naturalnego
  • 200 ml kwa郾ej鄉ietany 12%
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ma造 鈍ie篡og鏎ek lub 1/2 du瞠go
  • 1 p璚zek koperku
  • 1 p璚zek drobnego szczypiorku s鏊
  • cukier i pieprz do smaku

Spos鏏 przygotowania

Botwin dok豉dnie p逝czemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy 這dygi i li軼ie, kroimy je do嗆 drobno (w kawa趾i oko這 5 mm ). Nieobrane buraczki wrzucamy do wrz帷ego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wy豉wiamy je i studzimy. Obieramy ze sk鏎ki, kroimy w drobn kostk. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekan botwin i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i 陰czymy z buraczkami. Studzimy isch豉dzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i 鄉ietan. Rzodkiewki 軼ieramy na tarce ogrubych oczkach, og鏎ka kroimy wkosteczk, koperek i szczypiorek siekamy. ㄠczymy wszystkie sk豉dniki, doprawiamy sol, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczyst foli i wstawiamy do lod闚ki na przynajmniej 4 godziny.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho klasyczne

(dla 3-4 os鏏)

Sk豉dniki

  • 2 kromki bia貫go chleba
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg dojrza造chpomidor闚
  • 1 鈔edniog鏎ek
  • 1 ma豉cebula
  • 3 z帳kiczosnku
  • po 1 zielonej i czerwonejpapryce
  • 5 造瞠k dobrej oliwy
  • 3 造磬i bia貫go octu winnego
  • s鏊

Spos鏏 przygotowania

Chleb moczymy w wodzie. Pomidory zalewamy wrz徠kiem i obieramy ze sk鏎ki. Obieramy r闚nie og鏎ka, cebul oraz czosnek. Papryk oczyszczamy z nasion, myjemy. Odk豉damy dwa pomidory, 1/3 og鏎ka, cebuli oraz papryki i kroimy w drobn kosteczk. Reszt warzyw i czosnek miksujemy z namoczonym chlebem, wod, oliw, octem i sol. Zup ch這dzimy przez kilka godzin. Podajemy w ustawionych na talerzach miseczkach (mo積a tradycyjnie - w br您owych glinianych), z pokrojonymi warzywami.

Autor: Katarzyna Wec

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

W這ski ch這dnik warzywny

MINESTRONE FREDDO DI VERDURA (dla 6 os鏏)

Sk豉dniki

  • 2 鈔edniecebule
  • 3 鈔edniemarchewki
  • 3 這dygi naciowegoselera
  • 10 造瞠k oliwy
  • 40 dagfasolki szparagowej
  • gar嗆 li軼iszpinaku
  • 4 ma貫cukinie
  • 3ziemniaki
  • 1/2 ma貫j w這skiejkapusty
  • 2 dojrza貫pomidory
  • s鏊 ipieprz
  • 1 p璚zek zielonej pietruszki
  • gar嗆 li軼ibazylii

Spos鏏 przygotowania

Cebul, marchewki i selera drobno kroimy i podsma瘸my na oliwie. Kiedy cebula zacznie si lekko rumieni, dodajemy reszt warzyw (umytych, obranych, ale nie osuszonych), pokrojonych w dowolny spos鏏. Solimy i powoli dusimy pod przykryciem bez dodawania wody. Gotujemy ok. 45 minut, cz瘰to mieszaj帷. Pod koniec przyprawiamy do smaku. Zup mo瞠my poda letni lub zimn, z du膨 ilo軼i oliwy i tartego parmezanu.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

3
Fot. Ma貪orzata Dzi璕ielewska Fot. Ma貪orzata Dzi璕ielewska

Jogurtowy ch這dnik z zielonych szparag闚

dla 4 os鏏

Sk豉dniki

  • 2 造磬i mas豉
  • 1 造磬a oliwy
  • 500 g zielonych szparag闚 (od豉mujemy twarde ko鎍e)
  • 2-3cebule
  • 2pory
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • s鏊, pieprz

Spos鏏 przygotowania

W garnku rozgrzewamy mas這 z oliw. Wk豉damy pokrojone na kawa趾i szparagi oraz posiekane cebule i pory, lekko solimy, sma篡my 5 minut. Wlewamy litr wody, jeszcze raz doprawiamy sol i pieprzem, gotujemy 15 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze z po這w szklanki jogurtu. Je郵i trzeba, kolejny raz przyprawiamy do smaku. Sch豉dzamy w lod闚ce. Przed podaniem skrapiamy ch這dnik oliw i dekorujemy kleksami jogurtu.

Autor: Olga Badowska

4
Fot. BBS Fot. BBS

Ch這dnik tatarski

Sk豉dniki

  • 2鈍ie瞠 papryki
  • 2og鏎ki
  • 2jajka na twardo
  • 1spory p璚zek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i m這dej cebulki)
  • 1/2 lkefiru lub kwa郾ego mleka
  • 1/4 lprzegotowanej wody
  • papryka w proszku
  • s鏊, pieprz

Spos鏏 przygotowania

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Og鏎ki myjemy, obieramy ze sk鏎ki i tak瞠 drobno kroimy. Siekamy jajka. Zielenin starannie p逝czemy i drobniutko siekamy. Do g喚bokiego naczynia wlewamy kefir lub kwa郾e mleko oraz przegotowan i ostudzon wod i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy sol, pieprzem i sproszkowan papryk. Mieszamy. Na godzin przed podaniem naczynie z ch這dnikiem warto wstawi do zimnej wody, aby si dobrze wystudzi.

5
Fot. Dagna Napiera豉/ PNDFUTURA.pl? Fot. Dagna Napiera豉/ PNDFUTURA.pl?

Vichyssoise (ch這dnik) z fenku逝

dla 5-6 os鏏

Sk豉dniki

  • 3 造磬i mas豉
  • 1por (tylko bia豉 i jasnozielona cz窷) pokrojony w cienkie p馧plasterki
  • 1 du篡ziemniak, obrany i pokrojony w kostk
  • 3,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 du瘸 lub 2 mniejsze bulwyfenku逝, oczyszczone i posiekane
  • gar嗆 posiekanej natki fenku逝
  • s鏊 morska gruboziarnista
  • 鈍ie穎 mielony bia造 pieprz
  • 500 ml ma郵anki
  • 1/2 szklanki kwa郾ej鄉ietany 22%
  • 100 g w璠zonego 這sosia w plasterkach (mo積a zast徙i w璠zonym pstr庵iem)

Spos鏏 przygotowania

W garnku roztapiamy mas這, nie rumieni帷 go. Wk豉damy pory, solimy i dusimy na ma造m ogniu, a zmi瘯n - 10-15 minut. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogie do minimum. Gotujemy 20 minut, a ziemniaki b璠 zupe軟ie mi瘯kie. Dodajemy fenku造 wraz z natk, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Miksujemy zup w blenderze, przyprawiamy sol i bia造m pieprzem, mieszamy ze 鄉ietan i ma郵ank*.

Sch豉dzamy, a przed podaniem wk豉damy do ka盥ej porcji zupy kawa趾i w璠zonej ryby: 這sosia lub pstr庵a.

*Uwaga: Je郵i zupa jest za g瘰ta, mo瞠my doda odrobin bulionu.

Autor: Olga Badowska

6