Lunch w pracy. Małe i duże przekąski na lato

Magazyn Kuchnia
Przekąski słodkie i wytrawne, dietetyczne i te bezwstydnie kaloryczne. Śmiało korzystaj z smaków lata! Przedstawiamy 9 przepisów ze świeżymi owocami i warzywami - są idealne jako lunch za biurkiem
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Truskawkowa rukola

Składniki

  • 30 g rukoli
  • 75 g truskawek
  • 50 g oscypka
  • 20 g wyłuskanych pistacji
  • 50 ml oliwy aromatyzowanej granatami (lub zwykłej)

Sposób przygotowania

Rukolę płuczemy, truskawki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Oscypek ocieramy na tarce jarzynówce. Wykładamy na talerz, posypujemy pistacjami i skrapiamy oliwą.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z bobu i sera

Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Lekka sałatka

(dla 4-6 osób)

Składniki

Sos:

  • 4 łyżeczki miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4-5 łyżek oliwy extra vergine

Sposób przygotowania

Sałaty i szpinak płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Koper włoski kroimy w bardzo cienkie talarki. Łososia dzielimy na kawałki i dodajemy do sałaty. Przygotowujemy sos: miód mieszamy z musztardą, dodajemy ocet, odrobinę soli i pieprzu. Mieszając, cienką strużką wlewamy oliwę. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy i podajemy.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Grissini z prosciutto

Dla 6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Na plasterkach szynki rozkładamy po kilka listków rukoli. Paluszki smarujemy masłem na 1/3 długości, obtaczamy w parmezanie i część pokrytą serem owijamy szynką z rukolą.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka ziemniaczana z pesto

Składniki

  • 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
  • 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
  • sól, pieprz
  • 1 główka radicchio
  • garść rukoli lub roszponki

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z farro

Składniki

Sposób przygotowania

Farro moczymy przez 12 godzin i gotujemy 20 min, aż zmięknie. Możemy też ugotować ziarna bez namaczania w szybkowarze (farro i woda w proporcji 1:2) i zostawić w zamkniętym urządzeniu do ostygnięcia. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy parmezan oraz farro i mieszamy. Doprawiamy solą, octem i oliwą.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Deser po włosku z wiśniami

(dla 4-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem, łączymy z połową wiśni. Przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podajemy posypany resztą wiśni i startą czekoladą, z herbatnikami.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Ciastka owsiane z orzechami i malinami

Składniki

Sposób przygotowania

Maliny podgrzewamy na patelni, posypujemy paroma łyżkami cukru i odparowujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Smarujemy masłem prostokątną formę do pieczenia. Masło, mąkę, orzeszki pinii i płatki mieszamy rękami w makutrze. Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Uzyskane ciasto ma konsystencję grudek. 2/3 ciasta przekładamy do formy, lekko ugniatając. Odsączone maliny kładziemy na cieście. Całość przysypujemy pozostałym ciastem. Po upieczeniu gorące ciasto kroimy na batony, które wyjmujemy z formy po ostygnięciu.

8
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Jogurtowy placek z malinami

(dla 6-8 osób)

Składniki

  • jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 ml jogurtu
  • 200 g mąki
  • 250 g mrożonych lub świeżych malin

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy z masłem i jogurtem. Dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy ciasto do formy wyściełanej pergaminem, na wierzchu układamy maliny, lekko je dociskając. Wsuwamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 35-45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, władając w środek wykałaczkę. Jeśli będzie czysta, ciasto się dopiekło, jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 min.

9
Więcej na ten temat: lunch, przepisy na lato, sałatka