Czerwcowy przepis miesiąca

red.

(fot. gatita13)

Poznajcie zwycięski przepis!
1 z 7
fot. gatita13
fot. gatita13

Przepis miesiąca: Lekka zupa krem z młodej kapusty - 30 głosów

W czerwcu urzekł Was aksamitny krem z młodej kapusty. Zwycięski przepis znajdziecie na blogu Kulinarne przygody Gatity. Autorce gratulujemy, a Wam dziękujemy za oddane głosy!

Autorka najlepszego przepisu otrzyma od nas książki: "Zapach świeżych malin" oraz "Japońskie słodycze". Gratulujemy! Dziękujemy za wszystkie oddane głosy i zapraszamy do udziały w kolejnej odsłonie głosowania.

 

 

Już za miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierzemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Autora najlepszego przepisu nagrodzimy. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!

 

Przepis miesiąca: lekka zupa krem z młodej kapusty

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 średnia cukinia

3 nóżki z kurczaka

1.5 litra wody

pęczek koperku

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka zmielonego lubczyku

płynna przyprawa maggi

2 łyżki domowej vegetty

sól, pieprz

oliwa z oliwek EV


Do garnka wlewamy 1.5 litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut.

Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy.

Koperek siekamy i wsypujemy do zupy.

 

Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gality >>

2 z 7
fot. wegan nerd
fot. wegan nerd

Burger z białej fasoli z pieczarkami - 25 głosów

Składniki na 2 wielkie lub 4 rozsądnej wielkości burgery:

2 szklanki ugotowanej fasoli lub 2 puszki fasoli

5-6 średniej wielkości pieczarek

2 ząbki czosnku

zielona cebulka

4 liście szpinaku

sól

pieprz

oliwa/olej

1 łyżka mąki z ciecierzycy*

 

Dodatki:

pomidor

cebula

ogórek świeży

ogórek konserwowy

liście szczawiu

liście szpinaku

sos czosnkowy

co dusza zapragnie

 

Białą fasolę namocz przez noc i ugotuj do miękkości. Ostudź i przełóż do miski.

Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z małą ilością tłuszczu. Wsyp pieczarki i smaż chwilę, by straciły nadmiar wody.

Obierz czosnek i posiekaj drobno. Dodaj do pieczarek. Smaż przez minutę mieszając. Pieczarki przesyp do fasoli. Rozgnieć wszystko za pomocą widelca lub ubijaczki do warzyw. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i szpinak. Dolej 2 łyżki oleju/oliwy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj. * Jeśli masa na burgery jest za mokra dodaj łyżkę mąki z ciecierzycy.

Formuj burgery wg własnego pomysłu. Piecz w rozgrzanym piekarniku lub smaż na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.  Wybierz ulubione dodatki. Przyszykuj kilku warstwowego burgera.

 

Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>

3 z 7
fot. readeat
fot. readeat

Pesto z liści młodej marchwi - 17 głosów

Składniki:

2 szklanki liści marchewki (z 5-6 młodych marchwi)

6 łyżek (50g) migdałów bez skórki

6 łyżek oliwy

1-3 łyżki wody*

sól, pieprz

2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

2 duże ząbki czosnku

 

*dolewamy stopniowo, żeby uzyskać kremową konsystencję

 

Migdały, obrane ze skórki możemy podprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich ?ten? smak. Równomiernie rozkładamy migdały na blasze i podpiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, żeby się nie przypaliły. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką, kremową masę i gotowe!

 

Przepis pochodzi z bloga Read Eat >>

4 z 7
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Krakersy orkiszowe - 14 głosów

Składniki:

300g mąki orkiszowej (typ 2000)

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50g margaryny

175 ml wody o temp pokojowej

2 łyżki ziaren sezamu

olej rzepakowy

 

Ciasto zarabiamy dolewając pomału wodę, by mieć pewność że wszystko ładnie się połączy. Ciasto powinno mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Wyrabiamy kilka minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i kroić nożem jak na łazanki (diamenciki). Oleju na patelnię wlać tyle, by krakersy swobodnie pływały. Nastawić na średni gaz i smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu po kilka minut na każdej stronie. Odsączyć na metalowym durszlaku. Następnie przełożyć na papier śniadaniowy.

 

*Przepis inspirowany książką ?Kuchnia Kryszny: indyjskie potrawy wegetariańskie? aut. Adiraja Dasaciasto

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad? >>

5 z 7
fot. bocado
fot. bocado

Tarta z makrelą i gruszką - 7 głosów

Składniki:

100 g masła

1 jajo

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka rozmarynu

 

Farsz z makrelą i gruszką:

1 makrela wędzona, obrana i podzielona na części

1 por

2 łyżki masła

4 łyżki kukurydzy z puszki

½ czerwonej papryki

1/5 op. sera Lazur

1 gruszka

2 jaja

150 ml śmietany

Sól, pieprz

olej

 

Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy na środku dołek, w który wbijamy całe jajo. Całość obsypujemy solą, proszkiem do pieczenia, rozmarynem. Na bokach układamy masło w kawałkach. Zarabiamy ciasto nożem, robiąc na początku coś na kształt kruszonki, a później szybko zagniatając. Formujemy gruby placek, zawijamy go folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Makrelę obieramy i dokładnie pozbywamy ości, dzielimy na mniejsze cząstki. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ser Lazur. Paprykę kroimy w kostkę i lekko dusimy na 2 łyżkach masła, dodajemy pokrojony w plasterki por i dusimy dodając większą szczyptę soli. Lekko studzimy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, które przed nałożeniem farszu nakłuwamy dość gęsto widelcem. Jaja roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę i dokładnie łączymy rózgą. Makrelę, gruszki równo rozkładamy na cieście, posypujemy kukurydzą, podduszoną papryką i porem, na koniec rozkładamy kostki sera. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 45-50 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Serwujemy gorące, chociaż na zimno też smakuje nieźle. Jako dodatek świetnie sprawdzają się zmiksowane pomidory z dodatkiem dobrej oliwy, soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu.

 

Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>

6 z 7
fot. od kuchni
fot. od kuchni

Eton Mess z truskawkami - 5 głosów

Składniki (na 2 osoby):

10-12 bez normalnej wielkości

250 ml śmietany kremówki

400 g truskawek

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka soku z granatów

 

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki oraz tniemy na ćwiartki. Przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem oraz polewamy sokiem z granatów. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy do gęstości, jednak nie do sztywności. Do miski ze śmietaną dodajemy połamane na większe kawałki bezy oraz większość truskawek (część zachowujemy do dekoracji), delikatnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i podajemy.

 

Przepis pochodzi z bloga Od kuchni >>

7 z 7
fot. kulinarny zenit
fot. kulinarny zenit

Orientalna zupa z ciecierzycą, anyżem i świeżym tymiankiem - 2 głosy

Składniki:

1 korpus kurczaka

200 g żeberek wędzonych

0,5 kubka ciecierzycy

1/4 główki kapusty młodej

1/4 główki kapusty pekińskiej

0,5 kubka ucha bzowego lub grzybów mun

2 papryczki jalapeno

0,5 limonki

2 ząbki czosnku

1/3 kubka parmezanu startego

2 średnie marchewki

3 kulki pieprzu

1/3 kubka kiełków soi

3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

3 gwiazdki anyżu

2 łyżki posiekanego tymianku świeżego

Sól morska 

pieprz czarny świeżo mielony

1 cm kawałek imbiru


Ciecierzycę zalać wodą 3 godziny przed rozpoczęciem gotowania zupy. Kapusty posiekać, grzyby jeśli są suszone wcześniej namoczyć i również posiekać, papryczki jalapeno pokroić w paseczki, czosnek w plasterki, marchew w kostkę. Wodę zagotować z żeberkami i korpusem. Jak będzie się gotować dodać ziele angielskie, anyż, liść laurowy, pieprz w kulce, imbir drobno posiekany, rozmaryn, lekko posolić. Zostawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i ciecierzycę. Gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. Po czym dodać marchew i grzyby. Zostawić jeszcze na około 15 minut, następnie pod koniec dodać resztę składników, wcisnąć pół limonki, zostawić jeszcze na 15 min i wyłączyć.

 

Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne