Zabłyśnij w kuchni. Dania wegetariańskie

Tomek, Woźniak
Makaron z papryką

Makaron z papryką (Fot. Marcin Klaban)

Wykorzystaj sezonowe bogactwo jarzyn i zostań królową w kuchni. Bo kiedy słońce przypieka, nikt nie mamy ochoty na golonkę. No i - co ważne dla leni - większość zakupów możemy zrobić w jednym miejscu
1 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Makaron z papryką

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i podsmażamy. Wsypujemy cukier, dolewamy 1/4 szklanki wody i powoli dusimy, aż warzywa się skarmelizują. Dodajemy posiekane oliwki oraz tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem, skrapiamy oliwą i podajemy. Możemy posypać świeżo startym parmezanem.

Fot. Marcin Klaban

2 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka z serem halloumi

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Dressing:

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon

 

Sposób przygotowania

Ser kroimy w plastry o grubości 1/2 cm i smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Sałatę rzymską siekamy, mieszamy z umytą, osuszoną rukolą. Obrane marchewki kroimy w plasterki, każdą figę na sześć cząstek, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Mieszamy z sałatą. Przygotowujemy dressing, miksując wszystkie jego składniki. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Możemy ją też posypać pestkami granatu.

Fot. Marcin Klaban

3 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Tarta ze słodkimi ziemniakami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 200 g sera roquefort
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania

Słodkie ziemniaki pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą miękkie. Prostokątną formę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyściełamy pergaminem, na który wykładamy rozmrożone ciasto francuskie, zawijając brzegi. Ciasto oprószamy solą oraz pieprzem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy posiekanego pora i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Upieczony, ostudzony spód ciasta dociskamy rękoma, aby nie był za wysoki. Na ciasto kładziemy pora z cebulą, na to słodkie ziemniaki, a wierzch posypujemy pokruszonym serem roquefort. Zapiekamy 10 minut w 200°C. Tartę podajemy posypaną posiekaną natką. Doskonałym dodatkiem będzie sałata z winegretem.

Fot. Marcin Klaban

4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pieczony bakłażan z

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • bakłażany
  • 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
  • pomidory
  • garść suszonych moreli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy "kaszę" quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.

Fot. Marcin Klaban

5 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bruschetty z warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • marchewki
  • 1 kalafior romanesco
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek bazylii
  • pieczywo na zakwasie (po 2 kromki na osobę)
  • 4 łyżki gotowego bazyliowego pesto

 

Sposób przygotowania

Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie. Dorzucamy pozostałe warzywa i smażymy 10 minut, aż będą al dente. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Kromki pieczywa smażymy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony albo pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią. Skrapiamy oliwą, smarujemy pesto i na każdą grzankę nakładamy porcję warzyw.

Fot. Marcin Klaban

6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Horchata

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Migdały zalewamy ciepłą wodą  pozostawiamy na noc. Odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy 6 szklanek letniej wody i miksujemy przez 5 minut. Uzyskaną papkę przecieramy przez gęste sito. 250 ml odciśniętego w ten sposób mleka migdałowego rozlewamy do dwóch szklanek z lodem (resztę możemy przez 2 dni trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku). Uzupełniamy mlekiem ryżowym, posypujemy cynamonem i posiekaną miętą, skrapiamy sokiem z limonki.

Fot. Marcin Klaban

Więcej na ten temat: kuchnia wegetariańska, tomek woźniak