Orzeźwienie po włosku - semifreddo
Kokosowe semifreddo z marakują (Fot. Łukasz Zandecki)
Kokosowe semifreddo z marakują
Składniki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100-110 g drobnego cukru
- 125 ml 36% śmietanki
- 125 ml miąższu z marakui
- 80 ml śmietanki kokosowej
Sposób przygotowania
W stalowej misce mieszamy jajka, żółtko i cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i ubijamy składniki (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) przez 3-4 min, aż masa zgęstnieje i zyska bladożółty kolor. Zdejmujemy miskę znad garnka i dalej ubijamy 3-4 min, aby masa przestygła. Odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pulpą z marakui. Ostrożnie łączymy masę jajeczną i śmietankę kokosową z mieszanką śmietanowo-owocową. Wlewamy wszystko do plastikowego naczynia o pojemności 1,25 litra, przykrywamy i wstawiamy na noc do zamrażalnika.
Semifreddo z serka mascarpone z sosem malinowym
Składniki
- 60 dag malin (świeżych lub rozmrożonych)
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Oraz:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 25 dag sera mascarpone
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 6-7 dag startej czekolady deserowej
Sposób przygotowania
Maliny wymieszaj z cukrem i odstaw, aby puściły sok. Potem zmiksuj je i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Przecier zagotuj, wlej mąkę, stale mieszając, dodaj sok z cytryny i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu. Przykryj i ostudź. Formę keksową wyłóż przezroczystą folią (folia powinna wystawać 4-5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową, ucieraj, aż powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszaj ją ze sztywną pianą z białek. Połowę kremu przełóż do oziębionej formy keksowej, posyp czekoladą i przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj masę zwisającymi brzegami folii. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Gotowe semifreddo pokrój w plastry, podawaj skropione sosem malinowym. Możesz udekorować listkiem mięty lub melisy.
Semifreddo cappuccino
Składniki
- 3 duże białka
- 1 szklanka kremówki śmietany
- 1/2 szklanki (+ 2 łyżki) cukru
- 2 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
- kilka kropli olejku waniliowego
- pokruszone ciasteczka migdałowe albo orzechowe (około 1/2 szklanki)
Sposób przygotowania
Wyłóż podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). Ubij śmietanę, przykryj i wstaw do lodówki. Wymieszaj 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, gotuj, mieszając, około 4 minut - aż cukier się rozpuści. Potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubij białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania, wlewaj syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca, przerwij ubijanie i pozostaw na 4-5 minut, aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwij ubijanie, dodaj do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszaj jeszcze raz i przełóż do przygotowanej formy. Przykryj zwisającą folią, zamrażaj co najmniej 8 godzin (możesz pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc!). Gotowe semifreddo wyjmij z zamrażalnika i pokrój na porcje. Przed podaniem posyp resztą ciastek.
Semifreddo miodowe
Składniki
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 10 dag miodu (+ jeszcze trochę do polania)
- 300 ml gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
- 3 dag uprażonych orzeszków pinii
Sposób przygotowania
Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź. Ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z masą miodową. Napełnij foremki (lub formę), przykryj zwisającą folią. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Następnie wyjmij z foremek, przełóż na talerzyki i skrop miodem. Przed podaniem posyp orzeszkami pinii.
Semifreddo z nutelli
Składniki
- 30 dag kremu orzechowo-czekoladowego (np. nutella) w temperaturze pokojowej
- 3 białka ubite na sztywno z odrobiną soli
- 13 dag cukru
- 1 łyżka rumu
- 6 dag pistacji, gorzkie kakao naturalne do posypania
Sposób przygotowania
Do rondla wlej 1/3 szklanki wody, wsyp 2/3 cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a potem gotuj jeszcze 3-4 minuty, mieszając. Gorący syrop wlewaj cieniutkim strumyczkiem do piany z białek, nie przerywając ubijania. Gdy masa zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca, przerwij ubijanie, wymieszaj z kremem orzechowo-czekoladowym oraz rumem. Małe kokilki lub foremki na sufleciki napełnij masą, przykryj kawałkami przezroczystej folii kuchennej, aby krem nie chłonął lodówkowych zapachów. Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażalnika. Pistacje wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz je i zdejmij skórkę. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier, dodaj pistacje, wymieszaj. Karmel z orzeszkami rozsmaruj na kawałku folii aluminiowej i poczekaj, aż zastygnie. Semifreddo wyjmij z zamrażalnika. Oprósz kakao, udekoruj połamanymi kawałkami karmelu.