Orzeźwienie po włosku - semifreddo

Magazyn Kuchnia
Kokosowe semifreddo z marakują

Kokosowe semifreddo z marakują (Fot. Łukasz Zandecki)

Semifreddo - czyli w połowie zamrożone desery. W te upały wypróbuj zimne włoskie pyszności. Zrób sobie "Rzymskie wakacje"
1 z 5
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Kokosowe semifreddo z marakują

Składniki

  • jajka
  • 1 żółtko
  • 100-110 g drobnego cukru
  • 125 ml 36% śmietanki
  • 125 ml miąższu z marakui
  • 80 ml śmietanki kokosowej

 

Sposób przygotowania

W stalowej misce mieszamy jajka, żółtko i cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i ubijamy składniki (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) przez 3-4 min, aż masa zgęstnieje i zyska bladożółty kolor. Zdejmujemy miskę znad garnka i dalej ubijamy 3-4 min, aby masa przestygła. Odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pulpą z marakui. Ostrożnie łączymy masę jajeczną i śmietankę kokosową z mieszanką śmietanowo-owocową. Wlewamy wszystko do plastikowego naczynia o pojemności 1,25 litra, przykrywamy i wstawiamy na noc do zamrażalnika.

2 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Semifreddo z serka mascarpone z sosem malinowym

Składniki

  • 60 dag malin (świeżych lub rozmrożonych)
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Maliny wymieszaj z cukrem i odstaw, aby puściły sok. Potem zmiksuj je i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Przecier zagotuj, wlej mąkę, stale mieszając, dodaj sok z cytryny i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu. Przykryj i ostudź. Formę keksową wyłóż przezroczystą folią (folia powinna wystawać 4-5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową, ucieraj, aż powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszaj ją ze sztywną pianą z białek. Połowę kremu przełóż do oziębionej formy keksowej, posyp czekoladą i przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj masę zwisającymi brzegami folii. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Gotowe semifreddo pokrój w plastry, podawaj skropione sosem malinowym. Możesz udekorować listkiem mięty lub melisy.

3 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Semifreddo cappuccino

Składniki

  • 3 duże białka
  • 1 szklanka kremówki śmietany
  • 1/2 szklanki (+ 2 łyżki) cukru
  • 2 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • pokruszone ciasteczka migdałowe albo orzechowe (około 1/2 szklanki)

 

Sposób przygotowania

Wyłóż podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). Ubij śmietanę, przykryj i wstaw do lodówki. Wymieszaj 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, gotuj, mieszając, około 4 minut - aż cukier się rozpuści. Potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubij białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania, wlewaj syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca, przerwij ubijanie i pozostaw na 4-5 minut, aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwij ubijanie, dodaj do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszaj jeszcze raz i przełóż do przygotowanej formy. Przykryj zwisającą folią, zamrażaj co najmniej 8 godzin (możesz pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc!). Gotowe semifreddo wyjmij z zamrażalnika i pokrój na porcje. Przed podaniem posyp resztą ciastek.

4 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Semifreddo miodowe

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź. Ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z masą miodową. Napełnij foremki (lub formę), przykryj zwisającą folią. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Następnie wyjmij z foremek, przełóż na talerzyki i skrop miodem. Przed podaniem posyp orzeszkami pinii.

5 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Semifreddo z nutelli

Składniki

  • 30 dag kremu orzechowo-czekoladowego (np. nutella) w temperaturze pokojowej
  • 3 białka ubite na sztywno z odrobiną soli
  • 13 dag cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 6 dag pistacji, gorzkie kakao naturalne do posypania

 

Sposób przygotowania

Do rondla wlej 1/3 szklanki wody, wsyp 2/3 cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a potem gotuj jeszcze 3-4 minuty, mieszając. Gorący syrop wlewaj cieniutkim strumyczkiem do piany z białek, nie przerywając ubijania. Gdy masa zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca, przerwij ubijanie, wymieszaj z kremem orzechowo-czekoladowym oraz rumem. Małe kokilki lub foremki na sufleciki napełnij masą, przykryj kawałkami przezroczystej folii kuchennej, aby krem nie chłonął lodówkowych zapachów. Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażalnika. Pistacje wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz je i zdejmij skórkę. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier, dodaj pistacje, wymieszaj. Karmel z orzeszkami rozsmaruj na kawałku folii aluminiowej i poczekaj, aż zastygnie. Semifreddo wyjmij z zamrażalnika. Oprósz kakao, udekoruj połamanymi kawałkami karmelu.

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, semifreddo