Najlepsze domowe lody. Zrób je samemu

Magazyn Kuchnia
Lody z karmelem i pistacjami

Lody z karmelem i pistacjami (Fot. Marcin Klaban)

No przecież nie ma nic piękniejszego niż gorące popołudnie i pucharek lodów. A samemu zrobione smakują wybornie. Raz spróbujesz i już przepadałaś, nie będziesz chciała żadnych innych
1 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Lody czekoladowe

Nie dajcie się oszukać - NIE MA DOBRYCH LODÓW NISKOKALORYCZNYCH. Lody bez śmietany, żółtek i cukru są po prostu byle jakie

Składniki

Sposób przygotowania

Rozkrój wanilię wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka ze środka, przełóż je do rondelka. Dodaj czekoladę i śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, zagotuj na małym płomieniu. Zdejmij z ognia. Ubij jajka z solą i powolutku, ciągle ubijając, wlewaj gorącą czekoladową śmietanę. Powstałą masę ponownie przełóż do rondelka, gotuj na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekiego zgęstnienia. Przecedź przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstaw do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Masę zamroź w maszynie do lodów lub przykryj, wstaw do zamrażalnika i pozostaw na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.

2 z 6
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Rabarbar pieczony z rabarbarowymi lodami

(dla 6 osób)

 

Lody rabarbarowe:

 

Migdały w karmelu:

 

Pieczony rabarbar:

  • 500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na grube ukośne kawałki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 ml słodkiego białego wina
  • pomarańcza
  • kawałek (ok. 1 cm) obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki imbiru

 

Sposób przygotowania

Robimy lody: rabarbar przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 8 minut, mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, a rabarbar rozpaść. Do drugiego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy ziarenka wanilii, wrzucamy też pustą laskę. Zagotowujemy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, usuwamy laskę. Ucieramy żółtka z resztą cukru i powoli - stale miksując - zaparzamy je gorącą śmietanką. Tę masę wlewamy do rondla po śmietance, podgrzewamy, mieszając na malutkim ogniu, aż zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (5 minut). Przecieramy przez sitko do miski, dodajemy rabarbar, mieszamy, chłodzimy, a następnie zamrażamy (w maszynce lub w zamrażalniku; jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 20-30 minut). Przygotowujemy migdały w karmelu: topimy cukier na patelni. Kiedy się skarmelizuje, dodajemy migdały i ostrożnie mieszamy, aby karmel je pokrył. Rozsmarowujemy masę na pergaminie, a gdy zastygnie, łamiemy na kawałki. Przygotowujemy rabarbar: mieszamy go z cukrem, winem, sokiem oraz cieniutko obraną skórką z pomarańczy i imbirem. Rozkładamy płasko w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 10-12 minut w 200°C. Rabarbar powinien być miękki, ale nie może się rozpadać. Podajemy gorący, kładąc obok każdej porcji kulkę lodów. Deser posypujemy pokruszonymi karmelowymi migdałami.

3 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Lody z różowym pieprzem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zagotuj, ciągle mieszając, mleko ze śmietaną, cukrem i pieprzem. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Potem zagotuj ponownie. Ubij żółtka mikserem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewaj gorące mleko. Potem wlej mieszaninę do rondla i podgrzewaj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (trwa to około 3 minut). Uważaj, aby nie zagotować! Następnie przecedź masę do miski, przykryj i zamrażaj około 4 godzin, mieszając od czasu do czasu.

4 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody bananowe z orzechami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Banany miksujemy ze śmietaną oraz połową cukru. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Obie masy mieszamy, dodając orzechy. Zamrażamy w foremkach. Podajemy polane miodem i posypane pistacjami.

5 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Lody z masą krówkową

(Helado de Dulce de Leche) (dla 8-10 osób)

 

Składniki

  • 1 l mleka
  • 100 g cukru
  • 7 łyżek masy krówkowej
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 3 krople esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania

Mleko zagotowujemy bardzo powoli z cukrem i masą krówkową, mieszając drewnianą łyżką. Zdejmujemy z ognia, studzimy 10 minut. Ubijamy śmietankę, łączymy z wystudzonym mlekiem i dodajemy esencję?waniliową. Wlewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny, mieszając od czasu do czasu, aby lody zamroziły się równomiernie.

6 z 6
Fot. Shutterstock.com/ Lisovskaya Natalia
Fot. Shutterstock.com/ Lisovskaya Natalia

Lody śmietankowe

Mój znajomy mawia, że KLASĘ CUKIERNI rozpoznaje się po jakości najprostszych lodów śmietankowych. Ma rację. Tu nie da się niczego zatuszować dodatkiem czekolady, bakalii, owoców. Lody śmietankowe po prostu MUSZĄ BYĆ DOBRE

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem, powolutku, nie przerywając ubijania, wlewaj gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do rondla i podgrzewaj, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotuj! Przecedź do miski, wymieszaj z maślanką, wstaw na 2 godziny do lodówki, a potem zamroź w maszynie do lodów lub przykryj folią, wstaw do zamrażalnika i zamrażaj, mieszając od czasu do czasu.

Więcej na ten temat: lody