6 oryginalnych pomysłów na klopsiki. Konkretna uczta

Tomek Woźniak
Singapurskie klopsiki z makaronem

Singapurskie klopsiki z makaronem (Fot. Marcin Klaban)

Proponujemy tradycyjne klopsiki podrasowane dodatkami z różnych zakątków świata. Na pewno się nie znudzisz
1 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki z chorizo

(dla 4 osób)

 

Klopsiki:

 

Dodatki:

  • 1 ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200 g kuskusu
  • 2 zielone papryczki chilli

 

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę siekamy. Dodajemy do wołowiny wraz z drobno pokrojonym chorizo oraz fasolką, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Przygotowujemy dodatki: czosnek i cebulę siekamy, szklimy na oleju, zdejmujemy z patelni. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy klopsiki przez 7-10 minut, obracając je, by zrumieniły się z każdej strony. Wrzucamy podsmażone: paprykę, cebulę i czosnek, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką. Posypujemy posiekanym chilli.

Zdjęcie CLATRONIC FW 3151 Zdjęcie Lurch 10250 Zdjęcie REDMOND RMG-1205-8-E
CLATRONIC FW 3151 Lurch 10250 REDMOND RMG-1205-8-E
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Singapurskie klopsiki z makaronem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  • 5-6 pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki pasty miso
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego (noodle)
  • 1 pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku przez 7 minut. Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Kenwood HB 890 Zdjęcie Bosch MSM 87130 Zdjęcie Braun MQ 325
Kenwood HB 890 Bosch MSM 87130 Braun MQ 325
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wege klopsiki z pikantnym dipem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
  • 1/2 cukinii
  • 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

 

Dip:

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala.  Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę,  mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku  lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.  Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych  potraw), skrapiamy połową soku z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy  do miseczki, podajemy do klopsików.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy KWADRATY biały Zdjęcie Lubiana Arianna Serwis Obiadowy 26/6 Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy i kawowy QUEBEC ZEGAR 60/12 E722
Duo Serwis obiadowy KWADRAT... Lubiana Arianna Serwis Obia... ĆMIELÓW Serwis obiadowy i k...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki z mozzarellą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 125 g mozzarelli
  • mała garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

 

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Berghoff komplet zestaw garnków Manhattan 8el Zdjęcie Silesia Rybnik Komplet 4 Garnków Emaliowanych z Pokrywkami Zośka Róże Kremowy 8el Zdjęcie Spring Komplet Garnków Cristal 4el FSPCRS
Berghoff komplet zestaw gar... Silesia Rybnik Komplet 4 Ga... Spring Komplet Garnków Cris...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki rybne

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Dorsza miksujemy w blenderze razem z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki dodajemy do masy rybnej,  skrapiamy sokiem z jednej limonki, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Posypujemy sezamem i smażymy na oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki. Klopsiki możemy też podać zawinięte w sałatę z kawałkami mango.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Gerlach Horizon NK 11 Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie WideShop SZTUĆCE DO GRILLA 18CZ 4250525321715 Zdjęcie Ambition Komplet sztućców VERONA walizka 83812 72el
Gerlach Horizon NK 11 Zesta... WideShop SZTUĆCE DO GRILLA ... Ambition Komplet sztućców V...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki w stylu hinduskim

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ryż basmati dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę mieszamy z wołowiną oraz wszystkimi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie na małym ogniu. Dodajemy klopsiki i smażymy, obracając. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie drobno mielemy orzeszki ziemne (w blenderze). Do sosu z klopsikami dodajemy posiekany szpinak i zmielone orzeszki, mieszamy i dusimy 5 minut. Do miseczek nakładamy po porcji ryżu, na ryż kładziemy klopsiki, polewając je obficie sosem. Danie możemy udekorować listkami mięty.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Concept CK-9090 Zdjęcie SENCOR SRM 1550SS Zdjęcie Saro Elektryczny garnek do ryżu - ?410 mm - 4,2 l SO282-3080
Concept CK-9090 SENCOR SRM 1550SS Saro Elektryczny garnek do ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: dania mięsne, klopsy, tomek woźniak