Różowe desery z rabarbarem i truskawkami. Mon amour

Magazyn Kuchnia
Dla wszystkich co czuja motyle w brzuchu polecamy różowe desery. Nic bardziej romantycznego niż słodkie truskawki i kwaśny rabarbar
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Sakiewki naleśnikowe z truskawkami i sosem porzeczkowym

Składniki

  • 10 dag czarnych porzeczek
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania
  • 4 cienkie duże naleśniki
  • 20+4 truskawki
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki
  • olej do smażenia
  • kilka listków świeżej mięty

 

Sposób przygotowania

Zmiksuj porzeczki, sok z limonki i 5 dag cukru. Pośrodku każdego naleśnika ułóż 5 truskawek, skrop je octem balsamicznym, posyp cukrem pudrem i dodaj kawałek skórki z limonki. Ściągnij naleśnik u góry, tworząc sakiewkę, i zepnij brzegi wykałaczką. Usmaż na złoto w głębokim oleju (1-2 minuty). Osącz z nadmiaru tłuszczu, wyjmij wykałaczki. Sakiewki podawaj polane sosem porzeczkowym, udekorowane pozostałymi truskawkami i miętą.

Zdjęcie Ballarini Patelnia do naleśników 932080 Zdjęcie DE BUYER Patelnia do naleśników ? 220 mm Choc Zdjęcie Patelnia do naleśników Fissler Crepe de Luxe 4630828100
Ballarini Patelnia do naleś... DE BUYER Patelnia do naleśn... Patelnia do naleśników Fiss...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Krem truskawkowy typu panna cotta

Składniki

  • 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

Sposób przygotowania

Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby oddzielić i usunąć pesteczki. Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, odstaw, aby napęczniała i po 10 minutach jeszcze raz wymieszaj. Podgrzewaj delikatnie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (około 3 minut), cały czas mieszając. W żadnym wypadku nie wolno ci doprowadzić do zagotowania, bo wszystko się zwarzy! Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek lub filiżanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pozostałe dwie szklanki truskawek delikatnie wymieszaj z miodem i pozostaw na blisko 30 minut w temperaturze pokojowej. Wyjmij z lodówki foremki z deserem. Masę truskawkową oddziel od brzegów cienkim nożem, dno zanurz na jakieś 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremki, ostrożnie wyłóż panna cottę na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem.

Zdjęcie Adler AD 4205 Zdjęcie Bosch MFQ 4070 Zdjęcie Ravanson MR-7010 SET Life
Adler AD 4205 Bosch MFQ 4070 Ravanson MR-7010 SET Life
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Truskawkowy sorbet

Składniki

  • 3 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Przygotuj syrop: cukier zalej jedną szklanką wody, zagotuj i ostudź. Truskawki, sok pomarańczowy i skórkę zmiksuj na gładką masę. Porcjami dodawaj ostudzony syrop, cały czas miksując. Mus przełóż do szklanego naczynia i zamrażaj przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Potem zmiksuj, napełnij szklane pucharki i od razu podawaj. Sorbet możesz przechowywać w zamrażalniku przez 3 dni. W sezonie, gdy truskawki są najsłodsze, możesz użyć nieco mniej cukru, a część soku pomarańczowego zastąpić odrobiną soku z cytryny. Nie zaszkodzi też trochę cointreau (likieru pomarańczowego).

Zdjęcie Ariete Sorbet maker 632 Zdjęcie Lekue Rożek silikonowy do lodów 3402200 Zdjęcie Prepara Vulcano Pops PP02-IP200
Ariete Sorbet maker 632 Lekue Rożek silikonowy do l... Prepara Vulcano Pops PP02-I...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Koktajl lodowy

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • mango
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 6 kostek lodu

 

Sposób przygotowania

Truskawki (kilka odłóż do przybrania) wymieszaj z cukrem i odstaw. Gdy puszczą sok, dodaj obranego i pokrojonego w plastry banana oraz obrane i pokrojone w kostkę mango. Dokładnie wymieszaj i wstaw do zamrażalnika na jakieś 45 minut. Następnie zmiksuj przygotowane owoce (najlepiej w blenderze) z jogurtem naturalnym, kostkami lodu i olejkiem waniliowym (kto nie lubi zapachu wanilii, może zrezygnować z dodania olejku). Przelej do szklanek, a przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek.

Zdjęcie Fackelmann Shaker barmański do drinków i koktajli 49736 Zdjęcie Shaker do koktajli Happy Hour Zdjęcie Vacu Vin Narzędzia do koktajli 7850860
Fackelmann Shaker barmański... Shaker do koktajli Happy Hour Vacu Vin Narzędzia do kokta...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Zapiekanka truskawkowa

Jak każda zapiekanka jest DANIEM Z RESZTEK. Do przygotowania tego pysznego deseru idealnie nadają się suche kromki białego chleba albo kawałki biszkoptu pozostałe po niedzielnym torcie

 

Składniki

  • 4 kromki białego chleba, może też być tostowy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 20 dag białego sera dwukrotnie mielonego (jak na sernik)
  • 30 dag truskawek

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200°C. Kromki chleba posyp 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklep, żeby cukier trzymał się powierzchni pieczywa, obsmaż na suchej patelni, co chwilę przewracając kromki, aż zrobią się rumiane, a cukier lekko się skarmelizuje. Serek wymieszaj z mąką. Truskawki opłucz, usuń szypułki i osącz na sitku. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę grzanek, na niej - warstwę truskawek. Posyp je łyżką cukru, na wierzchu rozsmaruj serek i znów posyp resztą cukru. Piecz 6-8 minut, aż serek się przyrumieni, a owoce puszczą sok. Podawaj na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

5
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Ciasto z kruszonką

SEZON NA RABARBAR TRWA KRÓCIUTKO, ale to ciasto jest świetne również z jagodami albo porzeczkami. Polecam!

 

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 15 dag cukru
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

 

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

 

Kruszonka:

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy (1,6 g)

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę (o średnicy 28 cm). Na cieście ułóż rabarbar i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posyp kruszonką, ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

6
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Rabarbarowy placek z bezą

Składniki

 

Ciasto

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • sól

 

Beza

  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Dużą formę do tarty wykładamy ciastem i podpiekamy w piekarniku, przez 10 min, w temp. 200°C. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy, po czym kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem i układamy na podpieczonym placku. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, i wykładamy na placek. Pieczemy w temp. 180°C, aż beza będzie złota.

7
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Deser rabarbarowy

Dobrym dodatkiem do tego deseru  będzie kulka lodów śmietankowych. Można też udekorować całość czapeczką bitej śmietany. Ale ostrzegam: TO DODATKOWE KALORIE!

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki nasiąkną wodą) i pokrój na pół. W szklanych pucharkach ułóż rabarbar i truskawki. Posyp posiekanymi listkami świeżej melisy i od razu podawaj.

8
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Sorbet rabarbarowy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Dodaj wodę i cukier, duś pod przykryciem około 10 minut. Gdy lekko przestygnie, zmiksuj. Mus rabarbarowy przełóż do salaterki i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny. Mieszaj energicznie co pół godziny, zeksrobując tworzące się lodowe kryształki. Gotowy sorbet podawaj w pucharkach polany bardzo zimnym winem musującym.

9
Więcej na ten temat: rabarbar, truskawki