Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

Enrique Solis, Jorge Martinez
05.06.2013 14:28
A A A Drukuj

Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Składniki

Sos czekoladowy:

Do posypania mięsa:

  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki uprażonego sezamu

Sposób przygotowania

Pierś indyka umyj, pokrój na porcje, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj obraną cebulę i sól. Gotuj godzinę. Następnie mięso wyjmij, a wywar przecedź i odstaw. Przygotuj sos: papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski i podsmaż na połowie oleju. Przełóż do miski, zalej wywarem z indyka i odstaw na 15 minut. Potem odcedź i zmiksuj (wywar pozostaw). Na tym samym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Zdejmij z patelni, a na oleju usmaż migdały (3 minuty). Dodaj orzeszki ziemne, goździki, ziarna pieprzu i cynamon. Na końcu włóż cebulę z czosnkiem oraz rodzynki i zmiksuj. W dużym garnku rozgrzej resztę oleju. Włóż zmiksowane składniki, wymieszaj i duś 5 minut. Dodaj połamaną na małe kawałeczki czekoladę i sól do smaku, nie przerywając przy tym mieszania. Zagotuj i połącz z przecedzonym wywarem, w którym gotował się indyk. Do gotującego się sosu włóż mięso indyka, przykryj i duś na średnim ogniu około 10 minut. Posyp uprażonymi ziarenkami sezamu i od razu podawaj. Ten przepis jest jedną z wariacji na temat mole poblano. Pierwsze mole podano na dworze władcy Azteków Montezumy II. Składało się tylko z paru gatunków papryki. Później dodano do niego rodzynki i migdały z Hiszpanii, goździki i cynamon
z Azji oraz aztecką czekoladę. Poblano znaczy: z Puebli ? miasta, które uchodzi za kulinarną stolicę Meksyku.

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze (5)

Zaloguj się
  • avatar
  • avatar
  • avatar
  • avatar

    Gość: ahcym

    Oceniono 9 razy -1

    slajd 13: "Obierz ananasa, pozostawiając pióropusz liści, wytnij ?oczka?.".
    A na zdjęciu - ananas ze skórką.
    Wiem, czepiam się, ale lubię dbać o szczegóły.

  • avatar

    Gość: Podpisz się

    Oceniono 5 razy -5

    Nauczcie się dobrze polskiej kuchni. Później będziecie zachwycać się co nie jest przystosowane do waszego żołądka organizmu I smaku!.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX