10 potraw, które dzieci lubią najbardziej

mjk
Paluszki z kurczaka

Paluszki z kurczaka (Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl)

Co zrobić na obiad lub ciepłą kolację dla niejadka? Żeby nie usłyszeć: ja tego nie tknę, nie lubię, to ohyda... No cóż, nie ma co owijać w bawełnę - odpuśćmy sobie wołowinę po burgundzku czy zupę boulabaisse. Dzieciom najbardziej smakuje owoc zakazany, czyli smakołyki znane z fastfoodowych lokali: pizza, frytki, hot-dogi. Nie pogardzą też klasykami domowej kuchni (mielone, rosół, pomidorowa) i pożywnym słodkim co nieco
1 z 10
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Zupa pomidorowa

Zupa:

  • 20 dag włoszczyzny
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz, cukier
  • 50-60 dag świeżych pomidorów
  • 2 małe cebule
  • 1 czubata łyżka masła
  • ew. 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany (22-proc.)
  • 1 łyżka posiekanej natki albo koperku
  • ew. nieco koncentratu pomidorowego dla koloru

Groszek ptysiowy:

  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 10 dag mąki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj groszek ptysiowy: zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp przesianą mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie, aby rozbić grudki. Gdy ciasto zrobi się gładkie i szkliste, przestudź je trochę, wbij jajko i dodaj żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gdy przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szprycki i wyciskaj kuleczki wielkości grochu na natłuszczoną blachę. Piecz, aż kuleczki urosną i staną się złote (w temp. 200-220°C). Teraz przygotuj zupę: obraną włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej wodą, posól i ugotuj wywar. Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka cebule, masło i nieco wody. Gotuj, aż pomidory się rozpadną, a cebula będzie miękka. Wtedy przetrzyj pomidory przez sitko i połącz z przecedzonym wywarem jarzynowym. Dodaj (niekoniecznie) mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody, zagotuj, przypraw. Wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada, dodaj do niej trochę koncentratu pomidorowego. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

2 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Rosół

(na 2 litry rosołu)

Składniki

1 pęczek włoszczyzny:

Sposób przygotowania

1. Kurczaka i wołowinę kroimy na kawałki i myjemy pod zimną bieżącą wodą.

2. Obraną cebulę obieramy, kroimy na połówki i przypiekamy na patelni (bez tłuszczu) lub nad gazem.

3. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby w całości zostało przykryte. Dodajemy obrane i umyte warzywa. Dodajemy także sól i kilka ziaren pieprzu.

4. Powoli podgrzewamy, ale tak, by przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkakrotnie zdejmujemy łyżką powstającą na powierzchni pianę, by zapobiec mętnieniu rosołu.

5. Rosół gotujemy na maleńkim ogniu 3-6 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Pod koniec gotowania wkładamy na kilka minut (na sitku) umytego pomidora.

6. Smak rosołu będzie bardziej interesujący, jeżeli do wywaru dodamy 1 goździk lub kilka ziaren kopru włoskiego. Podajemy go na talerzach lub w bulionówkach.

3 z 10
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza wegetariańska

Uwaga: dodatki możecie oczywiście zmienić!

(dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

Na wierzch:

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

4 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • kilka łyżek oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 posiekana z liśćmi łodyga selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych)
  • 4 pałki kurczaka
  • drobna sól morska
  • niecała szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 l domowego sosu pomidorowego
  • 400 g spaghetti

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się zredukuje. Wlewamy sos pomidorowy, znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut pod częściowym przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy mięso na talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.


Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić świeżymi dojrzałymi pomidorami bez skórki i pestek albo dobrej jakości pelati (pomidorami w zalewie).

5 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kotlety mielone (cielęce)

Składniki

  • 80 dag cielęciny
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej i masło do smażenia
  • tarta bułka
  • trochę mleka

Sposób przygotowania

Bułkę pokrój i namocz w mleku. Cebule pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając pod koniec odciśniętą bułkę. Przypraw roztartym czosnkiem, dodaj jajko (jajka), przypraw. Masę wyrób rękami, uformuj kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Możesz zrobić na wierzchu kratkę tępą stroną noża. Kotleciki usmaż z obu stron na oleju z dodatkiem kawałka masła. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 120°C i pozostaw tam przez jakieś 10-15 minut.

 

6 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Mięsne kulki (wieprzowo-cielęce)

(dla 4 osób)

Składniki

  • 25 dag mielonej cielęciny
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 10 dag startych i osączonych ziemniaków
  • 10 dag namoczonej w mleku odciśniętej bułki
  • jajko
  • 1 starta cebula
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • odrobina wody mineralnej gazowanej
  • ew. odrobina mąki do obtoczenia kulek
  • 1/2 l oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy, dodając ok. 50 ml gazowanej wody mineralnej. Masę odstawiamy do lodówki na 1 godz. Formujemy kulki (można je obtoczyć w mące) i wrzucamy na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy ok. 3-4 min, obracając łyżką.

7 z 10
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Paluszki z kurczaka

(dla 12 dzieci)

Składniki

  • 4 duże piersi kurczaka
  • kostka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • torba grubo pokruszonych płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania

Piersi rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 cm i kroimy w paski szerokości 1,5 cm. Solimy, pieprzymy i smarujemy z obu stron masłem. Obtaczamy w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i pieczemy ok. 15 min. Podajemy z sosem miodowo -musztardowym i domowym keczupem.

8 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Frytki (prawdziwe, belgijskie)

Składniki

  • duże i długie ziemniaki
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimną wodą i zostawiamy na co najmniej pół godziny. Olej w rondlu lub frytownicy rozgrzewamy do 140°C. Ziemniaki odsączamy na sicie i przelewamy obficie zimną wodą ? to wypłucze z nich skrobię. Wrzucamy ziemniaki porcjami do rozgrzanego oleju i smażymy mniej więcej 8 minut ? aż frytki będą miękkie i białe. Usmażone w ten sposób frytki rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze, stole lub półmisku i dajemy im odpocząć przez kwadrans. Rozgrzewamy teraz olej do 190°C. Porcjami smażymy frytki przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące i złote. Odsączamy z oleju, wyrzucamy na papier kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym natychmiast wsypujemy do miski, solimy i podajemy.

9 z 10
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Naleśniki z serem

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • wody gazowanej, 100 ml wody niegazowanej
  • 200 g mąki
  • po szczypcie soli i cukru
  • 50 ml oleju lub kawałek słoniny

Nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią
  • jajko
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.

10 z 10
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Mini hot-dogi

(dla 12 maluchów)

Składniki

  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
  • jaj
  • 2 szklanki utartego żółtego sera typu Cheddar
  • 40 frankfurterek koktajlowych
  • musztarda
  • keczup
  • plastikowa torebka

Sposób przygotowania

Wodę, masło i sól doprowadzamy do wrzenia na patelni. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 2 min). Przekładamy masę do miski i studzimy. Dodajemy jajka po jednym, ubijając mikserem. Do gładkiej masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z torebki odcinamy róg, tak aby powstał otwór o średnicy 2,5 cm. Nakładamy łyżką porcję ciasta do torebki. Dwa kawałki papieru do pieczenia smarujemy masłem. Na każdy wyciskamy 20 pasków ciasta długości 5 cm. Pieczemy 30 min w 180°C. Wyłączamy piekarnik. W gotowych bułeczkach robimy nacięcie długości 4 cm i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 10 min. W tym czasie na grillu lub patelni opiekamy frankfurterki na złoty kolor (ok. 5 min). Wyjmujemy z piekarnika bułeczki i wkładamy do środka frankfurterki. Podajemy z keczupem lub musztardą.