Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

Magazyn Kuchnia
Kurczak z chorizo w czerwonym winie

Kurczak z chorizo w czerwonym winie (Fot. M&K Duklas / Duklas.pl)

Mięso kurczaka jest łatwe w przygotowaniu. Smakuje każdemu, bez względu na wiek, płeć i miejsce zamieszkania. Więc jeśli nie wiesz, co podać gościom na przyjęciu, albo zwyczajnie "Co zjeść w środę po pracy?" - najlepiej zainwestuj w dobry wiejski drób
1 z 5
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Skrzydełka Jerk z chilli i tymiankiem

(dla 10 osób)

 

Składniki

  • 12 posiekanych cebulek dymek
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 listków laurowych
  • 1-2 posiekane papryczki chilli
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • gruboziarnista sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 kg skrzydełek kurczaka
  • cząstki limonki do podania

 

Sposób przygotowania

Miksujemy w blenderze dymki, czosnek, listki laurowe, paprykę, tymianek i ziele angielskie z łyżką soli, pieprzem i?octem.?W powstałej mieszaninie obtaczamy skrzydełka, wstawiamy co?najmniej na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220-230°C, skrzydełka układamy na blasze wyściełanej folią aluminiową i pieczemy 35-40 minut. Odwracamy na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Podajemy z cząstkami limonki.

Zdjęcie Kinghoff Patelnia KH-3806 Zdjęcie Ravelo Patelnie ceramiczne Ceraflon (100196722) Zdjęcie WMF Patelnie Ceradur Profi 07/4460/9990
Kinghoff Patelnia KH-3806 Ravelo Patelnie ceramiczne ... WMF Patelnie Ceradur Profi ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Piersi kurczaka w sezamie

(dla 4 osób)

Marynata:

  • 1 białko
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 cebulki dymki (biała i zielona część)

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Łączymy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej pokrojone w długie wąskie paski piersi kurczaka, mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w cienkie płatki czosnek, starty imbir i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki dymki, smażymy pół minuty. Wkładamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całe strączki groszku, smażymy jeszcze 2-3 minuty - warzywa powinny pozostać jędrne. Wlewamy sherry i sos sojowy, mocno podgrzewamy. Posypujemy sezamem i podajemy od razu - na przykład z ryżem.

Według przepisu Hilaire Walden z książki "Sainsbury s Step-by-step chicken"

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Alessi Miseczka szeroka na przekąski Ape Zdjęcie Maxwell & Williams Miseczka do Sosu Dipów Wave 10 cm
Alessi Mała miseczka Colomb... Alessi Miseczka szeroka na ... Maxwell & Williams Miseczka...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Kurczak z chorizo w czerwonym winie

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki igiełek rozmarynu
  • oliwa
  • 200 g chorizo
  • 4 kawałki kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 puszki fasolki cannellini (po ok. 400 g; w zalewie)
  • 2 puszki pomidorów (po 425 ml; pokrojonych, w zalewie)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej wędzonej)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cukru (lub mniej)
  • sos Worcestershire do smaku
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • natka do posypania

Sposób przygotowania

Czosnek, cebulę oraz rozmaryn siekamy i podsmażamy kilka minut w brytfannie na 1-2 łyżkach oliwy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę chorizo i smażymy 3 minuty, mieszając. Odsuwamy podsmażone składniki na boki brytfanny, wkładamy kurczaka (skórką do dołu) i smażymy na rumiano. Po 2-3 minutach odwracamy mięso, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy osączoną fasolę, pomidory razem z zalewą, wino, ocet i oba rodzaje papryki. Przyprawiamy do smaku cukrem, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy powolutku przez 2 godziny pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Przed podaniem posypujemy potrawę skórką z cytryny i posiekaną natką. Można podać z białym pieczywem.

Zdjęcie BergHOFF Neo Noże 11 el 3500766 Zdjęcie Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Zdjęcie NOŻE 5 EL KH-3641
BergHOFF Neo Noże 11 el 350... Bugatti Noże Kuchenne SPOSA NOŻE 5 EL KH-3641
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Kurczak czosnkowo-cytrynowy

Według książki Madhur Jaffrey "Ultimate Curry Bible"

(dla 8-10 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Siekamy listki tymianku i igiełki rozmarynu. Ścieramy skórkę z cytryn, mieszamy z ziołami. Otarte cytryny kroimy na ćwiartki. Kurczaki myjemy i osuszamy. Nacieramy od środka solą i pieprzem, lekko luzujemy skórkę na piersi, oddzielając ją od mięsa. Pomiędzy skórę i mięso wsuwamy mieszaninę ziół i skórki cytrynowej. Do środka każdego kurczaka wkładamy po 2 ćwiartki cytryny. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy kurczaki. Układamy na blasze piersią do góry. Główki czosnku kroimy w poprzek na połówki, układamy je dookoła mięsa razem z pozostałymi ćwiartkami cytryny. Pieczemy 1,5 godziny w 190°C, co jakiś czas polewając mięso wytwarzającym się sosem oraz bulionem. Po wyjęciu kurczaków z piekarnika, zalewamy blachę pozostałym bulionem, mieszając, zeskrobujemy resztki "smaku". Powstały sos cedzimy do rondelka, zagotowujemy i pozostawiamy na mocnym ogniu, aby trochę odparował. Można go zagęścić dodawanym po kawałeczku zimnym masłem lub odrobiną rozprowadzonej w wodzie mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej). Można także zabielić sos śmietaną albo zaciągnąć go żółtkiem. Tak przygotowane kurczaki świetnie smakują z marynowanym fenkułem (przepis poniżej).

Zdjęcie FISKARS Nożyce do drobiu 25 cm FF 859975 Zdjęcie Gefu Nożyce do drobiu 12600 Zdjęcie Nożyce Cook& Co 2801796
FISKARS Nożyce do drobiu 25... Gefu Nożyce do drobiu 12600 Nożyce Cook& Co 2801796
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Korma z kurczaka po królewsku

(Royal chicken korma)
(dla 10 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podgrzewamy śmietankę, namaczamy w niej szafran i odstawiamy na 2-3 godziny. W głębokiej patelni lub brytfannie rozgrzewamy olej, wrzucamy kardamon, cynamon i listki laurowe, mieszamy. Wkładamy tyle kawałków kurczaka, aby były rozłożone w jednej warstwie. Obsmażamy je z obu stron na złoty kolor, przekładamy do miski, starając się nie wyjmować z brytfanny przypraw. W ten sam sposób obsmażamy pozostałe kawałki kurczaka i odkładamy je do miski. Na patelnię (lub do brytfanny) wkładamy pokrojoną w półplasterki cebulę i mocno rumienimy. Dodajemy imbir i roztarty czosnek, smażymy minutę. Wkładamy migdały, sułtanki, wsypujemy kolendrę i kumin. Mieszamy, a potem ponownie wkładamy na patelnię podsmażone wcześniej kawałki kurczaka wraz z całym sokiem, który wypłynął z mięsa. Dodajemy jogurt, solimy i przyprawiamy pieprzem kajeńskim. Znowu mieszamy, zagotowujemy, częściowo przykrywamy patelnię. Dusimy 10-12 minut na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i gotujemy bez pokrywki jeszcze chwilę, aby sos odparował, zgęstniał i ładnie obkleił kawałki mięsa. Teraz wlewamy śmietanę z szafranem, dodajemy garam masala i pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut - tym razem na malutkim ogniu. Przed podaniem można usunąć z potrawy kapsułki kardamonu, cynamon i listki laurowe. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem - można go zabarwić na żółto szafranem lub kurkumą.

Zdjęcie KINGHOFF 3.0L KH-3863 Zdjęcie Kinghoff Brytfanka z powłoką nieprzywieralną 7.5L Zdjęcie WMF Brytfanka 17/4002/6040
KINGHOFF 3.0L KH-3863 Kinghoff Brytfanka z powłok... WMF Brytfanka 17/4002/6040
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info