Zachowaj spokój i upiecz kurczaka
Kurczak z chorizo w czerwonym winie (Fot. M&K Duklas / Duklas.pl)
Skrzydełka Jerk z chilli i tymiankiem
(dla 10 osób)
Składniki
- 12 posiekanych cebulek dymek
- 8 ząbków czosnku
- 4 listków laurowych
- 1-2 posiekane papryczki chilli
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- gruboziarnista sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 kg skrzydełek kurczaka
- cząstki limonki do podania
Sposób przygotowania
Miksujemy w blenderze dymki, czosnek, listki laurowe, paprykę, tymianek i ziele angielskie z łyżką soli, pieprzem i?octem.?W powstałej mieszaninie obtaczamy skrzydełka, wstawiamy co?najmniej na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220-230°C, skrzydełka układamy na blasze wyściełanej folią aluminiową i pieczemy 35-40 minut. Odwracamy na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Podajemy z cząstkami limonki.
Kinghoff Patelnia KH-3806 | Ravelo Patelnie ceramiczne ... | WMF Patelnie Ceradur Profi ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Piersi kurczaka w sezamie
(dla 4 osób)
Marynata:
- 1 białko
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- świeżo zmielony pieprz
- 3 cebulki dymki (biała i zielona część)
Oraz:
- 1/2 kg piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- kawałek (2-3 cm) korzenia imbiru
- 180-200 g pieczarek
- 150 g strączków młodego groszku cukrowego
- 2 łyżki sherry (najlepiej półwytrawnego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki ziaren sezamu uprażonych na złoto na suchej patelni
Sposób przygotowania
Łączymy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej pokrojone w długie wąskie paski piersi kurczaka, mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w cienkie płatki czosnek, starty imbir i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki dymki, smażymy pół minuty. Wkładamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całe strączki groszku, smażymy jeszcze 2-3 minuty - warzywa powinny pozostać jędrne. Wlewamy sherry i sos sojowy, mocno podgrzewamy. Posypujemy sezamem i podajemy od razu - na przykład z ryżem.
Według przepisu Hilaire Walden z książki "Sainsbury s Step-by-step chicken"
Alessi Mała miseczka Colomb... | Alessi Miseczka szeroka na ... | Maxwell & Williams Miseczka... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kurczak z chorizo w czerwonym winie
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki igiełek rozmarynu
- oliwa
- 200 g chorizo
- 4 kawałki kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- 2 puszki fasolki cannellini (po ok. 400 g; w zalewie)
- 2 puszki pomidorów (po 425 ml; pokrojonych, w zalewie)
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej wędzonej)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka cukru (lub mniej)
- sos Worcestershire do smaku
- sól, pieprz
- skórka otarta z 1 cytryny
- natka do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek, cebulę oraz rozmaryn siekamy i podsmażamy kilka minut w brytfannie na 1-2 łyżkach oliwy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę chorizo i smażymy 3 minuty, mieszając. Odsuwamy podsmażone składniki na boki brytfanny, wkładamy kurczaka (skórką do dołu) i smażymy na rumiano. Po 2-3 minutach odwracamy mięso, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy osączoną fasolę, pomidory razem z zalewą, wino, ocet i oba rodzaje papryki. Przyprawiamy do smaku cukrem, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy powolutku przez 2 godziny pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Przed podaniem posypujemy potrawę skórką z cytryny i posiekaną natką. Można podać z białym pieczywem.
BergHOFF Neo Noże 11 el 350... | Bugatti Noże Kuchenne SPOSA | NOŻE 5 EL KH-3641 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kurczak czosnkowo-cytrynowy
Według książki Madhur Jaffrey "Ultimate Curry Bible"
(dla 8-10 osób)
Składniki
- 1 pęczek tymianku
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 cytryny
- 2 kurczaki (po ok. 1,2 kg)
- sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy
- 2 duże główki czosnku
- 400 ml domowego bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
Siekamy listki tymianku i igiełki rozmarynu. Ścieramy skórkę z cytryn, mieszamy z ziołami. Otarte cytryny kroimy na ćwiartki. Kurczaki myjemy i osuszamy. Nacieramy od środka solą i pieprzem, lekko luzujemy skórkę na piersi, oddzielając ją od mięsa. Pomiędzy skórę i mięso wsuwamy mieszaninę ziół i skórki cytrynowej. Do środka każdego kurczaka wkładamy po 2 ćwiartki cytryny. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy kurczaki. Układamy na blasze piersią do góry. Główki czosnku kroimy w poprzek na połówki, układamy je dookoła mięsa razem z pozostałymi ćwiartkami cytryny. Pieczemy 1,5 godziny w 190°C, co jakiś czas polewając mięso wytwarzającym się sosem oraz bulionem. Po wyjęciu kurczaków z piekarnika, zalewamy blachę pozostałym bulionem, mieszając, zeskrobujemy resztki "smaku". Powstały sos cedzimy do rondelka, zagotowujemy i pozostawiamy na mocnym ogniu, aby trochę odparował. Można go zagęścić dodawanym po kawałeczku zimnym masłem lub odrobiną rozprowadzonej w wodzie mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej). Można także zabielić sos śmietaną albo zaciągnąć go żółtkiem. Tak przygotowane kurczaki świetnie smakują z marynowanym fenkułem (przepis poniżej).
FISKARS Nożyce do drobiu 25... | Gefu Nożyce do drobiu 12600 | Nożyce Cook& Co 2801796 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Korma z kurczaka po królewsku
(Royal chicken korma)
(dla 10 osób)
Składniki
- 4 łyżki 36% śmietanki
- 1 łyżeczka nitek szafranu
- 5-6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych (lub kukurydzianego)
- 12 całych kapsułek kardamonu
- 4 kawałki (średnie) cynamonu
- 6 listków laurowych
- 2,3 kg kawałków kurczaka (samo mięso, bez skóry i kości)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki całych obranych migdałów
- 4 łyżki sułtanek
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki garam masala
Sposób przygotowania
Podgrzewamy śmietankę, namaczamy w niej szafran i odstawiamy na 2-3 godziny. W głębokiej patelni lub brytfannie rozgrzewamy olej, wrzucamy kardamon, cynamon i listki laurowe, mieszamy. Wkładamy tyle kawałków kurczaka, aby były rozłożone w jednej warstwie. Obsmażamy je z obu stron na złoty kolor, przekładamy do miski, starając się nie wyjmować z brytfanny przypraw. W ten sam sposób obsmażamy pozostałe kawałki kurczaka i odkładamy je do miski. Na patelnię (lub do brytfanny) wkładamy pokrojoną w półplasterki cebulę i mocno rumienimy. Dodajemy imbir i roztarty czosnek, smażymy minutę. Wkładamy migdały, sułtanki, wsypujemy kolendrę i kumin. Mieszamy, a potem ponownie wkładamy na patelnię podsmażone wcześniej kawałki kurczaka wraz z całym sokiem, który wypłynął z mięsa. Dodajemy jogurt, solimy i przyprawiamy pieprzem kajeńskim. Znowu mieszamy, zagotowujemy, częściowo przykrywamy patelnię. Dusimy 10-12 minut na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i gotujemy bez pokrywki jeszcze chwilę, aby sos odparował, zgęstniał i ładnie obkleił kawałki mięsa. Teraz wlewamy śmietanę z szafranem, dodajemy garam masala i pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut - tym razem na malutkim ogniu. Przed podaniem można usunąć z potrawy kapsułki kardamonu, cynamon i listki laurowe. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem - można go zabarwić na żółto szafranem lub kurkumą.
KINGHOFF 3.0L KH-3863 | Kinghoff Brytfanka z powłok... | WMF Brytfanka 17/4002/6040 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |