Blogerzy polecają: orzeźwiające napoje

red.
Smoothie z ananasa

Smoothie z ananasa (fot. sprawdzona kuchnia)

Gęste koktajle, sycące smoothie, orzeźwiające mrożone napoje. Sprawdźcie, czym ugasić pragnienie w gorące dni.
1 z 10
fot. sprawdzona kuchnia
fot. sprawdzona kuchnia

Smoothie z ananasa

Składniki:

1 bardzo dojrzały ananas

1 banan

1 jabłko

1 pomarańcza

odrobina wody do rozcieńczenia

 

Ananas, pomarańczę i banana obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć pokroić na małe części, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie owoce zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek.

 

Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

2 z 10
fot. readeat
fot. readeat

Zielony koktajl pełen żelaza

Składniki (2 szklanki):

1 banan

2 jabłka

1 szklanka (140 g) ananasa

2  szklanki szpinaku, pietruszki, jarmużu bądź innej świeżej zieleniny

2 cm korzenia imbiru

1 łyżka (7g) zmielonego siemienia lnianego

2-3 daktyle około 400 ml wody

*banana i ananasa można pokroić wcześniej w kostki i zamrozić, dzięki temu nasze smoothie będzie bardziej kremowe

** jabłek nie obieramy ze skórki

 

Banana, ananasa i jabłka kroimy w kostkę. Siekamy daktyle i zieleninę. Imbir rozdrabniamy za pomocą praski. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. W zależności od tego jak gęsty koktajl chcemy uzyskać możemy dolać więcej wody.

Którą zieleninę wybrać, żeby dostarczyć największą porcję żelaza? W 100g natki pietruszki znajduje się 6,2 mg żelaza, w 100 g pokrzywy - 4,2 mg, w 100 g szpinaku ? 2,7 mg, w 100 g jarmużu- 1,7mg

Ile kalorii? (1 szklanka koktajlu z pietruszką):185 kcal, białko: 3,4 g; tłuszcze: 2,3 g; węglowodany: 42 g, błonnik: 7,6 g; żelazo: 4,5 mg; wapń: 108 mg; cynk: 1,1 mg.

 

Przepis pochodzi z bloga Red Eat >>

3 z 10
fot. zielenina
fot. zielenina

Shake z pieczonego buraka i gruszek

Składniki:

1 średni upieczony burak

2 gruszki

1 banan

2 szklanki soku jabłkowego, świeżo wyciśniętego albo jednodniowego

1/2 łyżeczka cynamonu

1 łyżka dobrej jakości miodu

 

Buraka i owoce obieramy, kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy sok, cynamon i miód, wszystko miksujemy na gładko. Podajemy natychmiast albo dobrze schłodzone.

 

Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>

4 z 10
fot. parmelia
fot. parmelia

Koktajl z pietruszki, banana i gruszki

Składniki:

1 spory pęczek pietruszki

1 dojrzały banan

1 miękka i dojrzała gruszka

2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

½ szklanki wody

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dolewamy wodę, miksujemy i gotowe!

 

Przepis pochodzi z bloga Eqo Kuchnia >>

5 z 10
fot. missno
fot. missno

Koktajl z nektarynek

Składniki:

300 ml napoju ryżowego,

2 nektarynki

 

W wysokim naczyniu umieścić pokrojone nektarynki i zalać koktajlem. Zmiksować wszystko blenderem blenderem.

 

Przepis pochodzi z bloga Camomille Flavor >>

6 z 10
fot. monika bukowska
fot. monika bukowska

Melonowe virgin mojito

Składniki na 2 porcje:

1/2 melona (Piel del Sapo lub innego)

1 szklanka świeżych liści mięty

2 łyżki brązowego cukru

1 limonka

1/2 cytryny

1 szklanka gazowanej wody

 

Melona obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, kroimy na niewielkie cząstki. Odrywamy listki mięty od łodyżek. Limonkę i cytrynę rolujemy na stole, by oddały nam więcej soku. Liście mięty wrzucamy do melona, dodajemy do niego cukier, sok z cytryny, sok z limonki i blendujemy na gładko. Wyłączamy blender i dolewamy gazowana wodę, mieszamy łyżką.

Koktajl wlewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy listkami mięty i cząstkami cytryny lub limonki.

 

Przepis pochodzi z bloga Moniczka w kuchni >>

7 z 10
fot. sprawdzona kuchnia
fot. sprawdzona kuchnia

Orzeźwiający napój z imbirem, miętą, miodem i cytryną

Składniki:

10 g obranego korzenia imbiru

2 - 3 kopiaste łyżki miodu

2 cytryny

4 duże łodygi mięty

kruszony lód

 

Imbir i połowę cytryny, pokroić na cienkie plasterki, 2 łodygi mięty włożyć do małego dzbanka i zalać szklanką gorącej wody. Pozostawić na kilka minut, aby wszystko się zaparzyło. Po tym czasie, wyjąć z naparu miętę i plastry cytryny. Przelać wszystko do dużego dzbanka 1 - 1,5 litra, dolać około 0,5 litra wody, miód, wyciśnięty sok z jednej cytryny, resztę mięty i pozostałą połowę cytryny pokrojoną w plasterki. Wszystko dokładnie wymieszać, dosypać dużo lodu i dopełnić zimną wodą.

 

Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

8 z 10
fot. mr&mrs sandman
fot. mr&mrs sandman

Mrożona zielona herbata

Składniki na dzbanek 1,5 l:

3 torebki zielonej herbaty

3 torebki zielonej herbaty grejpfrutowej

1 cytryna lub limonka

½ pomarańczy

kilka listków świeżej mięty

lód

 

Po zagotowaniu się wody odczekujemy parę minut aż uzyska ona pożądaną temperaturę (od 60 do 90 st. C). Następnie zalewamy herbatę w dzbanku (małą ilością wody, otrzymamy w ten sposób mocną esencję), parząc ją od 3 do 8 minut, również w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać. Po tym czasie mocno wyciskamy torebki, wyjmujemy je, dolewamy wody, wrzucamy lód, pokrojone w plastry owoce i listki mięty. Przechowujemy w lodówce.

 

Przepis pochodzi z bloga Mr&Mrs Sandman >>

9 z 10
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Koktajl grejpfrutowy

Składniki na 2 porcje:

1 czerwony grejpfrut

2 łyżki powideł żurawinowych

1 łyżka otrąb granulowanych z truskawkami

1 łyżka zarodków pszennych

400ml kefiru

 

Grejpfrut przekrój na pół i wydrąż. Zmiksuj blenderem z resztą składników.

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>

10 z 10
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Koktajl z herbatą

Składniki:

100 ml chłodnej esencji czarnej herbaty (np. z aromatem karmelu i banana)

3 łyżeczki słodkiego kakao

3 łyżki śmietanki 18%

3 gałki lodów śmietanowo-orzechowych

woda gazowana

 

Herbatę zalej zimną filtrowaną wodą i odstaw na czas uwolnienia esencji. Do szklanki wsyp kakao, wlej śmietankę, dodaj herbatę. Dodaj lody, a resztę uzupełnij wodą gazowaną.

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne