Lekkie przystawki na przyjęcie. Kuchnia Chorwacji

Magazyn Kuchnia
Figi nadziewane

Figi nadziewane (Fot. M&K Duklas / Duklas.pl)

Jednym z atutów chorwackiej kuchni jest jej różnorodność, która przejawia się między innymi w bogactwie przystawek. Oto kilka przepisów którymi zauroczysz gości
1 z 7
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Figi nadziewane i szynka z oliwkami

(smokve sa ovcijim sirom i prsutom)

Dalmacja

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 12 świeżych fig
  • 4 plastry prsuta lub prosciutto
  • 12 łyżeczek fety
  • majeranek
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Górną część fig nacinamy na krzyż (możemy je wcześniej obrać ze skórki, wtedy jednak nie będą tak ładnie wyglądać). Wędlinę kroimy w cieniutkie paski i mieszamy z fetą oraz przyprawami. Gotowym nadzieniem wypełniamy nacięcia w figach.

 

Szynka z oliwkami

(prsut sa maslinama)
cała Chorwacja
(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 20 dag prsuta (lub prosciutto)
  • 10-12 czarnych oliwek
  • trochę wytrawnego białego wina
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Szynkę kroimy na bardzo cienkie plastry, przesmażamy chwilę na oliwie, podlewamy winem i serwujemy z oliwkami.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy FINO biały Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50829 Zdjęcie Serwis Obiadowy 18 el. TULIPAN
Duo Serwis obiadowy FINO bi... Duo Serwis obiadowy PORTO 5... Serwis Obiadowy 18 el. TULIPAN
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 7
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Zawijaniec

(savijaca) Chorwacja środkowa
(dla 8 osób)

 

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10-15 dag smalcu

 

Na farsz:

  • 25 dag fety
  • 25 dag tłustego twarogu
  • jajka
  • 200 ml oleju
  • 200 ml wody gazowanej
  • sól

 

Sposób przygotowania

Z mąki, wody, soli i smalcu wyrabiamy  ciasto (jeśli widzimy, że nie jest dość gładkie i jędrne, dodajemy więcej smalcu). Formujemy z niego placuszki, które rozwałkowujemy na płatek (7 x 15 cm). Sery rozdrabniamy, mieszamy z jajami, olejem i wodą. Solimy. Nadzieniem smarujemy każdy płat ciasta. Zawijamy go wzdłuż długiego boku i zalepiamy końce. Powstałe rulony zwijamy w ślimaki. Układamy je w natłuszczonej formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy 20 min, po czym zmniejszamy temp. do 200°C i zapiekamy jeszcze 20 min, aż zawijaniec nabierze ciemnozłotej barwy. Gotową potrawę wyjmujemy, odcedzamy z oleju, skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika na 15-20 min.

Zdjęcie Guardini Arianna 28cm 56028 Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Pomarańczowa Zdjęcie Sagaform 5016363
Guardini Arianna 28cm 56028 Kuchenprofi - Forma do Tart... Sagaform 5016363
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 7
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Ciasto z polentą

(zganci) Chorwacja środkowa
(dla 4-8 osób)

 

Składniki

  • jajka
  • 30 dag twarogu
  • 230 ml oleju
  • 230 ml mleka
  • 75 ml wody gazowanej
  • 1,5 dag proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól

 

Sposób przygotowania

Jaja ubijamy w głębokiej misce, dodajemy rozdrobniony twaróg, olej, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i obie mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki kukurydzianej. Masę wykładamy na natłuszczoną formę lub brytfannę na grubość 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy na złoty kolor. Gotowe źganjci kroimy w kwadraty i serwujemy do potraw z mięsa i sosów.

Zdjęcie Lekue Forma na ciastka serce 0211000R01M019 Zdjęcie Lekue Forma na ciasto 1210720N01M033 Zdjęcie TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKŁADANA DELICIA 22CM 623284
Lekue Forma na ciastka serc... Lekue Forma na ciasto 12107... TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 7
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Bakłażan marynowany

(patlidžani u marinadi) Chorwacja środkowa
(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • bakłażany
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Bakłażany płuczemy, kroimy na podłużne plastry i obsmażamy na oliwie. Układamy je na półmisku i polewamy octem wymieszanym z cukrem, pieprzem i solą. Posypujemy siekanymi czosnkiem, natką oraz rozmarynem.

Zdjęcie Küchenprofi naczynie żaroodporne 0706004328 Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne MUSAKA
Küchenprofi naczynie żarood... Naczynie żaroodporne prosto... Termisil Naczynie żaroodpor...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 7
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Kasztany z jabłkami

(kesteni sa lukom i jabukama) Kvarner
(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • 25 dag białej cebuli
  • 4 dag masła do smażenia
  • 50 dag kasztanów
  • 10 ml rosołu
  • 4-6 łyżek białego wina
  • 2 kwaśne jabłka
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

 

Sposób przygotowania

Cebule obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Kasztany gotujemy, a gdy zmiękną - obieramy. Z jadalnej części robimy purée i przesmażamy je z podsmażoną wcześniej cebulą. Dodajemy do masy rosół oraz wino i dusimy ok. 15-20 min. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki (usuwając gniazda nasienne), dodajemy do purée i gotujemy razem jeszcze 5 min. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.

Zdjęcie AXENTIA Kokilka / Naczynie do zapiekania YELLOW 81595 Zdjęcie Küchenprofi Kokilki PLUM Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T408
AXENTIA Kokilka / Naczynie ... Küchenprofi Kokilki PLUM W.M. Bartleet & Sons T408
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 7
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Pasztet mięsny z papryką

(pasteta "Dora")
Chorwacja środkowa
(na 1 krótką blaszkę)

 

Składniki

  • 25 dag mięsa z królika
  • 17 dag mięsa sarny bez kości
  • 20 dag wieprzowiny
  • 5 dag marchwi
  • 5 dag pietruszki
  • gruby plaster boczku
  • 50 ml oleju
  • 7 dag cebuli
  • 7 dag wątróbek z kurczaka
  • 12,5 dag masła
  • 12,5 dag masła
  • 3 łyżeczki mielonych przypraw: gałki muszkatołowej, ostrej papryki, goździków, ziela angielskiego, pieprzu, sproszkowanego czosnku, sól
  • 2 łyżeczki koniaku
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania

Królika, sarninę i wieprzowinę myjemy, wkładamy do głębokiego naczynia i posypujemy vegetą. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, posypujemy warzywami mięso i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojone mięsa i warzywa. Dusimy pod przekryciem, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę dusimy. Studzimy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masło ucieramy na puch, łączymy z mieloną masą, dodajemy wszystkie przyprawy, sól i koniak, mieszamy. Gotową masę wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 25-35 min w temp. 180-200°C.

Zdjęcie Black Red White Forma na keks THK-054592 Zdjęcie Pataki Keramia Forma do chleba i pasztetu - NA MAŁY CHLEB Zdjęcie Sillinie Silikonowa forma na tort 3978
Black Red White Forma na ke... Pataki Keramia Forma do chl... Sillinie Silikonowa forma n...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 7
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Sałatka z papryką

(salata s paprikom)
Chorwacja środkowa
(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 5 czerwonych papryk
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 dag twarogu
  • 2 ugotowane żółtka
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 gałązki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Papryki układamy na grillu i pieczemy z każdej strony tak długo, aż skórka będzie mocno spieczona, ale nie czarna. Papryki przekładamy na półmisek, przykrywamy i odstawiamy na 20 min. Czosnek drobno kroimy, ser i żółtka rozdrabniamy. Papryki obieramy ze skórki i drobno kroimy, mieszamy z serem, żółtkami, czosnkiem i olejem. Dodajemy mieloną paprykę i doprawiamy do smaku solą. Wierzch dekorujemy krążkami papryczki chilli i siekaną natką pietruszki.

Zdjęcie Lubiana Salaterka Victoria Zdjęcie Salaterka 121256 Zdjęcie Salaterka 121876
Lubiana Salaterka Victoria Salaterka 121256 Salaterka 121876
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info