Gotowanie na parze dla wymagających

Magazyn Kuchnia
Dania ugotowane na parze to idealne rozwiązanie dla będących na diecie i tych, którzy z niepokojem patrzą w lustro
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 200 g świeżego filetu ze skórą z łososia
  • sól, pieprz
  • 3 (najlepiej od kur z wolnego wybiegu) jajka
  • 2 garści rukoli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy

 

Sposób przygotowania

Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i kładziemy na rukoli. Rozdzielamy kawałki łososia i również kładziemy na sałatce. Robimy dressing, mieszając oliwę, sok z cytryny, wodę, majonez i musztardę, aby powstała emulsja. Polewamy sałatkę i podajemy.

 

Rady Tomka: Jajka przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy mamy pewność, że nie popękają. Wrzucamy je do gorącej, ale nie bulgoczącej wody. Wystarczy 4-5 minut na ugotowanie jajka tak, aby białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało kremowe. Nie gotujcie nigdy dłużej niż 7-8 minut, bo wtedy staną się gumowate. Jeśli nie mieliście czasu wcześniej wyjąć jajek z lodówki, to do podstawowego czasu gotowania doliczcie minutę.

1
Fot. shutterstock.com/HLPhoto Fot. shutterstock.com/HLPhoto

Ruloniki rybne z warzywami

1 porcja - 338 kcal

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 filety z dorsza lub okonia (ok. 18 dag każdy)
  • marchewki
  • 25 dag szpinaku
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 100 ml śmietanki
  • 10 dag masła
  • sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Filety płuczemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdym układamy gałązkę koperku, solimy i pieprzymy. Zwijamy i spinamy drewnianą wykałaczką. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych otworach. Szpinak oczyszczamy z ogonków, płuczemy, odsączamy i kroimy w paski. Płaskie naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim jarzyny i ruloniki z ryb. Przykrywamy i gotujemy 10 min, uchylamy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5min. Przygotowujemy sos: śmietankę zagotowujemy, dodajemy masło i, mieszając, sok z cytryny oraz posiekany drobno koperek (kilka gałązek zostawiamy do dekoracji). Ruloniki obkładamy warzywami i dekorujemy koperkiem. Sos podajemy osobno.

2
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Łosoś z pok choy

Składniki

  • 4 filety (każdy o grubości około 2,5 cm) z łososia
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 + 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 duże cebule dymki ze szczypiorem poszatkowane osobno części białe i osobno zielone
  • 4 główki sałaty pok choy podzielone wzdłuż na ćwiartki lub rzymskiej sałaty
  • sok z 1 limonki
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania

Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety układamy w jednej warstwie na żaroodpornym półmisku. Rybę polewamy alkoholem wymieszanym z imbirem, sosem sojowym i solą. Zostawiamy na 20 min, raz odwracając. Umieszczamy w woku wkładkę do gotowania na parze i wlewamy wodę do połowy jej wysokości. Kiedy woda zawrze, stawiamy na wkładce półmisek z rybą przykryty luźno folią. W przykrytym woku gotujemy wodę 10-15 min, aż ryba będzie przezroczysta i zacznie się rozwarstwiać. W tym czasie w drugim woku lub na dużej patelni o ciężkim dnie podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego, do którego wrzucamy na 30 sekund białe części dymki. Dodajemy bok choy lub sałatę rzymską i smażymy 4-5 min, żeby łodygi zrobiły się miękkie, ale ciągle chrupiące. Skrapiamy obficie sokiem z limonki. Na czterech ogrzanych talerzach układamy sałatę. Łopatką do ryb ostrożnie wyjmujemy filety i układamy je na sałacie. Posypujemy zielonym szczypiorem i mielonym czarnym pieprzem. Szczypior i rybę przed podaniem polewamy rozgrzanym w małym rondelku, gorącym olejem sezamowym połączonym z pozostałymi 2 łyżkami oleju arachidowego.

3
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Schab bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i dokładnie nacieramy oliwą. Na środku każdego kawałka układamy przekrojone na pół śliwki oraz kiełki. Zawijamy ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 min w bambusowym koszyczku lub w zwykłym wkładzie do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy je oliwą i podajemy z resztą kiełków.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Wołowina z brokułami

Czas przygotowania: 10-12 minut
(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 550 g wołowiny
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250 g brokułów
  • 8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli (black bean sauce)
  • 1 łyżeczka ziarna sezamowego

 

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w paski i mieszamy z mąką kukurydzianą, olejem sezamowym oraz sosem sojowym. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię. Kiedy naczynie jest gorące i delikatnie się dymi, polewamy je olejem roślinnym i układamy w nim obtoczone kawałki steku. Smażymy na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso zbrązowieje. Zdejmujemy je z patelni za pomocą łyżki durszlakowej i odstawiamy na chwilę. Brokuły dzielimy na małe różyczki, wsypujemy do woka i smażymy przez blisko 2 min, energicznie mieszając. W trakcie smażenia lekko podlewamy je wodą, aby podgotowały się odrobinę na parze. Do brokułów dodajemy sos z czarnej fasoli oraz mięso, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Smażymy przez kolejną minutę. Na końcu posypujemy danie ziarnem sezamowym. Doskonałym dodatkiem do tej orientalnej potrawy jest smażony makaron wymieszany ze świeżym chilli i odrobiną oleju sezamowego, podawany w oddzielnej miseczce.

5
Fot. Shutterstock.com/tacar Fot. Shutterstock.com/tacar

Krem z białym winem

1 porcja - 208 kcal (dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do wina dodajemy miód, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej cytryny. Gotujemy na bardzo małym ogniu 5 min. Gasimy ogień, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 5 min. W salaterce ubijamy jajka i stopniowo dolewamy gorące wino z miodem, nie przerywając ubijania. Rozlewamy do czterech żaroodpornych miseczek i ustawiamy w naczyniu do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy 15 min, aż krem się zetnie. Posypujemy skórką cytrynową i schładzamy 2 godz.

6
Fot. shutterstock.com/Hywit Dimyadi Fot. shutterstock.com/Hywit Dimyadi

Sakiewki z krewetkami

1 porcja - 169 kcal (dla 4 osób)

 

Składniki

  • 8 placków ryżowych
  • 15 krewetek
  • 1 (biała część) por
  • garść kiełków soi
  • po 1 pęczku szczypiorku i kolendry
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

 

Sos:

  • 1 duży pomidor
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól

 

Sposób przygotowania

Kiełki sojowe wrzucamy do wrzątku na 1minutę i odcedzamy. Dodajemy krewetki pokrojone na grube kawałki, drobno po-siekanego pora, sos sojowy i posiekaną kolendrę. Solimy, pieprzymy i mieszamy. Szczypiorek wrzucamy do wrzątku na10s, odsączamy. Placki ryżowe układamy pomiędzy dwiema wilgotnymi ściereczkami, żeby zmiękły. Układamy na środku każdego z nich trochę farszu, podnosimy boki i związujemy szczypiorkiem, formując sakiewkę. Układamy sakiewki w koszyczku do gotowania na parze i posypujemy kminkiem. Gotujemy pod przykryciem 8 min. Przygotowujemy sos: pomidor i oczyszczoną paprykę drobno kroimy, mieszamy, przyprawiamy oliwą, octem i solą. Podajemy w sosjerce.

7
Fot. BBS Fot. BBS

Warzywa na parze

Składniki

 

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy. Brukselkę kroimy na połówki. Kolbę cykorii, papryki i marchewkę kroimy wzdłuż. Pozostałe warzywa - w plastry. Wrzucamy pokrojone warzywa do koszyka do parowania, a koszyk wkładamy do garnka w 1/6 wypełnionego wodą. Parujemy 4-5 minut, tak by warzywa były lekko twardawe. Warzywa układamy na talerzu i polewamy oliwą zmieszaną z solą i cytryną. Posypujemy prażonym sezamem.

8
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Pauzhi - mięsne bułeczki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 260 ml wody
  • 1 łyżka oleju

 

Nadzienie

 

Sposób przygotowania

Nie różni się to od wyrabiania ciasta na pizzę. Mieszamy w misce letnią wodę, drożdże i cukier. Zagniatamy z mąką. Dodajemy olej i kontynuujemy zagniatanie przez 10 min. Natłuszczamy miskę olejem, wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę. Robimy nadzienie. Siekamy dymki, imbir kroimy w cieniutkie paseczki. Mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na 20 porcji. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją, tak aby brzegi były cieńsze. Na środku każdej porcji kładziemy łyżkę nadzienia, łączymy brzegi, formując równe fałdki. Przenosimy bułeczki na papier do pieczenia, odstawiamy na 20 min. Zagotowujemy wodę w garnku. Układamy bułki w bambusowym parowarze. Gotujemy na parze ok. 15 min. Podajemy od razu.

9
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym

Składniki

 

Sos szafranowy:

  • 300 ml wywaru rybnego
  • 200 ml wermutu Noilly Prat
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka nitek szafranu
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 3 dag masła

 

Sposób przygotowania

Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy je z obu stron, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Powstały podczas gotowania wywar wlewamy do miseczki ? będzie potrzebny do przygotowania sosu. Cukinie kroimy w długie, wąskie paseczki i gotujemy na parze przez 2 minuty. Robimy sos szafranowy: wywar rybny mieszamy z wermutem i śmietaną. Gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zimne masło ? dzięki temu sos będzie smaczniejszy, a przy tym lśniący, gładki i jeszcze bardziej zgęstnieje. Na talerzach układamy cukinie, na wierzchu kładziemy ryby i polewamy sosem

10
Fot. BBC Fot. BBC

Bułeczki z mięsem na parze

Cha sui bao, czyli gotowane na parze białe chińskie bułeczki  wypełnione pieczoną wieprzowiną to część mojego dzieciństwa. Uwielbialiśmy z braćmi to lekkie, jasne ciasto z pysznym, lekko słodkim mięsnym farszem. To świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. A gdy podamy je z gotowanymi na parze broccolini, z przekąski stanie się smacznym daniem.

 

Liczba porcji: 4 (8 bułeczek podawanych jako danie główne)

Przygotowanie: 40 minut

Odstawić na: 1 godzinę 15 minut

Gotowanie: ponad 30 minut

 

Ciasto:

  • 160 g mąki i dodatkowa mąka od oprószenia blatu
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • pół łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niepełna łyżeczka drożdży błyskawicznych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 ml ciepłej wody

 

Farsz:

  • 140 g drobno pokrojonych resztek pieczonego mięsa
  • 1 młoda cebulka
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Do gotowania:

  • pół łyżeczki białego lub czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 ml bulionu wołowego (lub innego w zależności od mięsa; np. do mięsa z kurczaka użyj rosołu z kury)
  • 500 g broccolini
  • 1 łyżka oleju sezamowego, masła lub oliwy extra virgin

 

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj suche składniki, uformuj kopczyk, pośrodku zrób wgłębienie i włóż do niego mokre składniki.

2. Wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć na gładkie ciasto.

3. Włóż do natłuszczonej olejem roślinnym miski i przykryj. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut lub aż ciasto prawie dwukrotnie zwiększy objętość.

4. Przygotuj  nadzienie - pokrój resztki pieczeni w kostkę, marchew w drobną 2 mm kostkę, a cebulkę na cienkie plasterki.

5. Dodaj przecier, sos sojowy i inne przyprawy, wymieszaj.

6. Oprósz mąką blat roboczy i dłonie. Podziel ciasto na dwie części.

7. Pierwszą część ciasta uformuj w gruby wałek.

8. Pokrój wałek na 4 części i uformuj z każdej kulkę.

9. Spłaszcz kulkę, tworząc kolisty kształt o rozmiarze dłoni, i nałóż na środek czubatą łyżkę farszu.

10. Naciągnij ciasto w górę, by skleić je na czubku i zamknąć w środku farsz. Spód bułeczki obtocz w mące, by zapobiec przywieraniu, a potem ułóż bułeczkę na tacy.

11. Powtórz te czynności z resztą ciasta.

12. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut, układając miejscem sklejenia do dołu.

13. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką.

14. Włóż bułeczki miejscem sklejenia do dołu (jeśli trzeba, możesz to rozłożyć na dwa etapy).

15. Gdy po kilku minutach bułeczki zarumienią się na spodzie, dodaj bulion i przykryj.

16. Gotuj 30 minut lub aż usłyszysz syczenie sygnalizujące, że cały bulion wyparował.

17. Na 10 minut przed końcem przyrządzania bułeczek ugotuj na parze broccolini.

18. Podpiekaj bułeczki jeszcze przez minutę, żeby miały chrupiący spód. Podawaj natychmiast z odrobiną pikantnego sosu chilli i broccolini obtoczonymi w odrobinie oleju sezamowego, masła lub oliwy i oprószonymi solą.

 

Podpowiedzi

Drugą połowę marchewki możesz ugotować na parze razem z broccolini.

Jeśli masz małą patelnię, musisz przyrządzić bułeczki w dwóch etapach, więc potrzebujesz dodatkowych 2 łyżek oleju roślinnego i 500 ml bulionu.

W wersji wegetariańskiej zastąp mięso drobno posiekanymi pieczarkami.

Autor

Rachel Khoo
11
Więcej na ten temat: gotowanie na parze, ryby