Zdrowo i niskokalorycznie. Owocowe musy, koktajle i lassi

Anna Wrońska
Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa (Fot. shutterstock/Kesu)

Są owocowe, jarzynowe, kolorowe. Akurat na lato. Po koktajle sięgaj w czasie lunchu i na podwieczorek, w korporacji i na działce - bez ograniczeń!
1 z 8
Fot. shutterstock/Irina Schmidt
Fot. shutterstock/Irina Schmidt

Lassi truskawkowe

(3-4 szklanki o poj. 200 ml)

Składniki

  • 50 dag świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka (250 ml) pokruszonego lodu
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania

Miksujemy truskawki z cukrem, kardamonem i szczyptą soli. Dodajemy jogurt i lód, miksujemy dalej, aż napój będzie jednolity. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy truskawkami.

2 z 8
Fot. shutterstock/gresei
Fot. shutterstock/gresei

Koktajl pomidorowy

(6 szklanek o poj. 200 ml)

Składniki

  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 4 szklanki (po 250 ml) soku pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 łodyg selera naciowego lub 6 gałązek kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania

Do rondla o grubym dnie wsypujemy curry i kmin rzymski. Ciągle mieszając, podgrzewamy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (ok. 20 sekund). Wlewamy sok pomidorowy, bardzo mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Pieprzymy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzony koktajl wlewamy do szklaneczek, dekorujemy kleksami jogurtu. Do każdej szklaneczki wkładamy po 1 łodydze selera lub kolendry.

3 z 8
Fot. shutterstock/Kesu
Fot. shutterstock/Kesu

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

(6-8 szklanek 200 ml)

Składniki

  • 25-30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru
  • cieniutko obrana skórka z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 3,5 szklanki wody
  • 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.

4 z 8
Fot. shutterstock/Maxim Khytra
Fot. shutterstock/Maxim Khytra

Drink pieruszkowo-ogórkowy

(5-6 szklanek o poj. 200 ml)

Składniki

  • 10 dag ogórka wężowego (obranego, bez nasionek, pokrojonego w kostkę)
  • 1 spory pęczek natki
  • 5-7 łyżek pokruszonego lodu
  • sok z 1-2 cytryn
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 litr wody gazowanej mineralnej
  • ładne gałązki natki i plasterki ogórka do dekoracji

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz wody mineralnej) wkładamy lub wlewamy do blendera. Dokładnie miksujemy. Wlewamy schłodzoną wodę, miksujemy dalej, aż napój się spieni. Przecedzamy i wlewamy do szklaneczek udekorowanych plasterkami ogórka. Do każdej szklaneczki wkładamy gałązkę natki.

5 z 8
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem

(na 9-10 szklanek 200 ml)

Składniki

  • 2-2,5 kg zielonych, kwaskowatych jabłek (najlepiej odmiany Granny Smith)
  • 1,5-2 kg soczystej marchewki
  • 1 cały średniej wielkości świeży korzeń imbiru
  • lód

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Usuwamy pianę z wierzchu, odmierzamy litr soku. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę, odmierzamy 850 ml soku. Następnie wyciskamy sok z imbiru, odmierzamy 2-3 łyżki. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy z lodem. Uwaga: jeśli nie mamy w domu sokowirówki, możemy użyć jednodniowego soku marchewkowego oraz nie pasteryzowanego soku jabłkowego. Jeśli napój ma być przeznaczony dla dorosłych, sok jabłkowy można zastąpić bardzo zimnym cydrem. Aby otrzymać sok z imbiru, należy pokroić obrany korzeń na kawałeczki, zmiksować go w blenderze, a następnie zawinąć w podwójnie złożoną gazę i mocno wycisnąć.

6 z 8
Fot. shutterstock/vanillaechoes
Fot. shutterstock/vanillaechoes

Drink ananasowy

(3 szklanki o pojemności 200 ml)

Składniki

  • 1/2 l zimnej wody mineralnej
  • 1 szklanka (250 ml) pokruszonego lodu
  • 1 średniej wielkości (obrany i pokrojony w kostkę) ananas
  • kilka listków bazylii
  • cukier lub miód do smaku
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
  • cząstki ananasa do dekoracji

Sposób przygotowania

Wszystkie przygotowane składniki wkładamy lub wlewamy do blendera i miksujemy tak długo, aż powstanie napój o jednolitej konsystencji. Przecedzamy przez gęste sitko, wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzony napój mieszamy, a potem wlewamy do szklaneczek, dekorujemy cząstkami ananasa i od razu podajemy. Uwaga: jeśli używamy osączonych ananasów z puszki, nie dosładzamy już napoju.

7 z 8
Fot. shutterstock/Erika Cross
Fot. shutterstock/Erika Cross

Korzenne lassi z mango

(2 szklanki o pojemności 200 ml)

Składniki

  • 2 dojrzałe (obrane, bez pestki, pokrojone na kawałki) owoce mango
  • 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka (250 ml) pokruszonego lodu
  • 1/4 szklanki chudego mleka
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • cząstki mango do dekoracji

Sposób przygotowania

Mieszamy w blenderze wszystkie składniki (parę cząstek magno zostawiamy do dekoracji). Miksujemy tak długo, aż powstanie jednolity napój. Wlewamy do szklaneczek, przed podaniem dekorujemy cząstkami mango.

8 z 8
Fot. shutterstock/Chris Christou
Fot. shutterstock/Chris Christou

Słone lassi indyjskie

(4 szklanki o pojemności 200 ml)

Składniki

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml bardzo zimnej wody
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pokruszony lód
  • świeże listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Miksujemy jogurt z wodą, szczyptą soli, szczyptą kminu rzymskiego i sokiem z cytryny. Dodajemy pokruszony lód (3-5 łyżek), mieszamy. Napój wlewamy do szklaneczek, posypujemy resztą kminu i dekorujemy listkami mięty.