Słodkie prezenty na Dzień Matki

Sigrid Verbert
Shortbread

Shortbread (Fot. Singrid Verbert)

Nie macie pomysłu na upominki dla Mamy? Zakaszcie rękawy i zróbcie je sami! pięknie zapakowane domowe smakołyki zrobią na Mamach ogromne wrażenie. Oto kilka inspiracji z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok"
1 z 7
Fot. Singrid Verbert
Fot. Singrid Verbert

Shortbread

(na 40 sztuk)

 

Składniki

  • 350 g mąki
  • 140 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 210 g masła
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z cukrem i solą, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło oraz mleko, delikatnie wyrabiamy ciasto palcami. Teraz albo: 1) przekładamy ciasto w całości do prostokątnej lub okrągłej foremki o średnicy 24 cm, a po upieczeniu kroimy na porcje;

albo: 2) wkładamy ciasto na 2 godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy foremkami ciastka, układamy na wyściełanej papierem do pieczenia blasze i nakłu-wamy widelcem. Ciastka pieczemy 35 minut, a ciasto w całości - przez 50 minut, w obu przypadkach w 160°C.

2 z 7
Fot. Singrid Verbert
Fot. Singrid Verbert

Herbatniki cytrynowe

(na 50 sztuk)

 

Składniki

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 4 żółtka
  • 300 g mąki
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową na jasny krem. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.

3 z 7
Fot. Singrid Verbert
Fot. Singrid Verbert

Herbatniki z gryką

(na 30 sztuk)

 

Składniki

  • 125 g masła
  • 65 g cukru
  • 60 g cukru trzcinowego + 20 g do posypania
  • jajko
  • 180 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodajemy jajko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykra-wamy foremkami herbatniki, układamy na blasze, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy 20 minut w 180°C.

4 z 7
Fot. Singrid Verbert
Fot. Singrid Verbert

Miękki nugat, z lekka sycylijski

(na 12 ciastek)

 

Składniki

  • 100 g pistacji
  • 50 g migdałów
  • 150 ml wody
  • 120 ml miodu z kwiatów pomarańczy [można zastąpić akacjowym lub jaśminowym - red.]
  • 1 łyżeczka olejku z kwiatów pomarańczy
  • 500 g cukru + 1 łyżka
  • 2 białka
  • sól

 

Sposób przygotowania

Bakalie prażymy w piekarniku. W rondlu mieszamy wodę z miodem, olejkiem i cukrem, podgrzewamy do 143°C (temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym). W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru. Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy go powoli do piany z białek i ubijamy przez minutę, aż powstanie masa podobna do tej, z której robi się bezy. Przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, odparowując wodę do czasu, aż masa zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozsmarowujemy na grubość 2 cm, odstawiamy. Gdy nugat zastygnie, posmarowanym oliwą nożem kroimy go w prostokąty.

5 z 7
Fot. Singrid Verbert
Fot. Singrid Verbert

Latte macarons z marakują

(na 30 sztuk)

 

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 120 g zmielonych na mąkę migdałów
  • 20 g kakao
  • 3 białka
  • sól
  • 2 krople soku z cytryny
  • 30 g drobnego cukru
  • 6 owoców marakui
  • 275 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła

 

Sposób przygotowania

Łączymy cukier puder, zmielone migdały, i kakao, przesiewamy przez sitko. Do białek dodajemy szczyptę soli i 2 krople soku z cytryny, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy drobny cukier (cały czas ubijając), a następnie połowę suchych składników. Dobrze mieszamy, dodajemy resztę suchych składników i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe makaroniki na ciepłą blachę. Pieczemy 14 minut w 155°C i studzimy. Robimy nadzienie: przecieramy przez sitko miąższ marakui, odmierzamy 125 g uzyskanego soku i podgrzewamy. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy gorący sok z marakui i mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło, mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, by masa odpoczęła, a następnie przekładamy nią ciastka - sklejamy po dwie sztuki.

6 z 7
Fot. Singrid Verbert
Fot. Singrid Verbert

Mini stollen

(na 6 sztuk)

 

Składniki

  • 200 g winogron
  • 50 g kandyzowanej pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki rumu
  • 12 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • jajka
  • 300 g marcepanu
  • masło i cukier puder do wykończenia ciastek

Sposób przygotowania

W misce mieszamy winogrona, kandyzowaną pomarańczę, skórkę cytrynową, kardamon, pieprz oraz rum i pozostawiamy na godzinę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i szybko mieszamy ze 125 g mąki oraz drobnym cukrem, pozostawiamy także na godzinę. Dodajemy resztę mąki, sól, cukier trzcinowy, miękkie masło, olejek waniliowy i jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy mieszankę owocową i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy dwie roladki - jedną z ciasta, drugą z marcepanu. Roladkę z ciasta dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na podłużne placki o grubości 1 cm. Roladkę marcepanową również dzielimy na 6 części i formujemy z nich wałeczki tak długie jak rozwałkowane kawałki ciasta. Marcepanowe wałeczki kładziemy pośrodku każdego placka i zawijamy wokół nich ciasto, dobrze sklejając brzegi. Przekładamy na blachę i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w 180°C. Upieczone stollen smarujemy stopionym masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.

7 z 7
Fot. Singrid Verbert
Fot. Singrid Verbert

Cookies z gorzką czekoladą

(na 30 ciastek)

 

Składniki

  • 370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji
  • 60 g masła
  • jajka
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania

220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopioną ostudzoną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, cały czas mieszając. Delikatnie łączymy masę ze 150 g pokruszonej czekolady. Nakładamy łyżką na blachę, formując ciastka. Posypujemy przeznaczoną do dekoracji grubo pokruszoną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 160°C.

Więcej na ten temat: ciastka, dzień matki, wiosenne przepisy