Co podać na bardzo ważnym spotkaniu

Magazyn Kuchnia
Szef ma wpaść z wizytą, a może teściowa? Albo inni ważni dygnitarze? Nie wiesz co podać? Nie panikuj, zebraliśmy tu bardzo efektowne dania
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Polędwica Rossini

Składniki

  • 4 steki z polędwicy wołowej (po 15 dag)
  • oliwa z masłem do smażenia
  • 4 cienkie plastry przetłuszczonej gęsiej wątroby
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Krótko obsmaż mięso z obu stron na oliwie z masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia połóż na stekach plastry wątroby. W tym czasie zeszklij posiekany czosnek i szalotkę na tłuszczu ze smażenia, włóż rozmaryn, wlej wino. Gotuj, aż 3/4 wina odparuje. Połącz z sosem pieczeniowym, zagotuj, mieszając, przypraw, polej mięso. Możesz podać z ziemniakami purée.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Ceviche

Składniki

  • 30 dag filetów z lucjana (można zastąpić dorszem)
  • sok z 3-4 limonek
  • 1 duży pomidor obrany, oczyszczony z pestek i pokrojony w kostkę
  • 1 zielona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • 1 czerwona papryczka chili pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • tabasco
  • sól, pieprz
  • biały ocet winny

 

Sposób przygotowania

Filety umyj, pokrój w kostkę o boku 1 cm, zalej sokiem z limonki, odstaw na noc do lodówki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku. Możesz ozdobić listkiem kolendry albo plastrami awokado.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Krewetki pieczone w kokosie

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane, umyte i osuszone krewetki posól, obtocz kolejno w mące, stopionym maśle i wiórkach kokosowych. Ułóż na natłuszczonej blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185°C. Piecz, aż zrobią się złotobrązowe. Przygotuj salsę ananasową: obierz ananasa, miąższ pokrój w kostkę o boku 1 cm. Wymieszaj z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą, przypraw pieprzem. Krewetki wyjmij z piekarnika, podawaj z salsą.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Kurczak Mole

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • oliwa
  • 2 posiekane cebulki dymki
  • 2 goździki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki kakao
  • chili w proszku
  • mielony kumin
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag rodzynek
  • świeża kolendra

 

Sposób przygotowania

Przesmaż na oliwie dymkę, czosnek, koncentrat i rodzynki. Dodaj goździki, kakao, kumin i chili, dodaj tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułóż w brytfannie, zalej sosem, piecz do miękkości w temp. 185°C. Przed podaniem posyp kolendrą.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Suflet czekoladowy z lodami

Składniki

  • 10 dag ciemnej czekolady
  • jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 gałki lodów stracciatella
  • masło i mąka do foremek

 

Sposób przygotowania

Cztery foremki do sufletów wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wytrząśnij nadmiar mąki. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Czekoladę rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej, lekko przestudź i dodaj do niej żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec delikatnie połącz z pianą białek. Masę przełóż do przygotowanych foremek i piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 185°C. Podawaj z lodami.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Sałata z małżami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Świeże małże wyszoruj, obgotuj na parze, aby się otworzyły i obsmaż na oliwie. Małże mrożone tylko obsmaż. Posiekaj szalotkę, połowę dodaj do małży wraz z tabasco i winem, duś minutę. Zrób sos sałatkowy: resztę szalotki wymieszaj z wasabi, musztardą i sokiem z cytryny. Przypraw, utrzyj z 1/2 szklanki oliwy, polej porwane na kawałki listki sałaty oraz pokrojone na połówki pomidorki. Wymieszaj, podawaj z małżami.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Lody z kiwi

Składniki

  • jajek
  • 45 dag kiwi
  • 22-23 dag cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z limonki

 

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli wsyp cukier, ubijaj dalej, aż piana będzie lśniąca. W drugim naczyniu ubij śmietanę kremówkę, a w trzecim żółtka na jasnokremowy kolor. Żółtka delikatnie połącz z pianą z białek. Obierz i zmiażdż widelcem kiwi, dodaj sok z limonki, wymieszaj i bardzo delikatnie połącz z masą jajeczną. Na koniec dodaj ubitą śmietanę, jeszcze raz ostrożnie wymieszaj. Przełóż do maszynki do lodów i zamroź (lub włóż do metalowej miski, przykryj folią i pozostaw w zamrażalniku na 2-3 godziny, mieszając co 15 minut).

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AG

Polędwica z sarny w musie grzybowym

Składniki

  • 40 dag polędwicy z sarny
  • masło z oliwą do smażenia
  • 20 dag piersi kurczaka
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag borowików lub kurek
  • 10 dag czarnych porzeczek
  • 100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)
  • 100 ml czerwonego słodkiego wina (madery)
  • 1 otrzewna wieprzowa (można zamówić u rzeźnika) lub folia aluminiowa
  • sól, pieprz
  • jałowiec
  • jajko

 

Sposób przygotowania

Polędwicę oczyść z błon, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle z oliwą. Posiekaj pół cebuli i czosnek, zeszklij na tłuszczu ze smażenia. Dodaj oczyszczone grzyby (borowiki pokrojone w kostkę, kurki w całości), smaż, aż odparuje sok, który z nich wypłynie. Przypraw do smaku. Zrób mus: zmiel mięso kurczaka, dokładnie wymieszaj z jajkiem i ostudzonymi grzybami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na blacie płaty otrzewnej, ułóż na nich najpierw warstwę musu, a na niej polędwicę z sarny. Zawiń tak, aby mięso było dokładnie otulone musem. Jeśli nie kupiłaś otrzewnej, zawiń roladę w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz około 20 minut. Na niedużej ilości masła zeszklij resztę posiekanej cebuli razem z kilkoma rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz porzeczkami (ładną gałązkę porzeczek odłóż do dekoracji). Wlej wino, odparuj do 2/3 objętości, dodaj sos pieczeniowy, wymieszaj, gotuj chwilę i przetrzyj przez sitko. Rozwiń mięso, jeśli piekłaś je w folii (otrzewna się wytopi), podawaj z sosem, ozdób gałązką porzeczek. Dobrym dodatkiem są placki ziemniaczane.

8
Więcej na ten temat: na specjalną okazję, spotkanie