Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

red.
Buraczki z rozmarynem

Buraczki z rozmarynem (fot. mr&mrssandman)

Buraki wkraczają na salony. Brylują w deserach i przekąskach. Świetnie sprawdzają się w sałatkach i zupach. I już nikt nie ma wątpliwości, że to bardzo wszechstronne warzywo.
1 z 10
fot. Zielenina
fot. Zielenina

Shake z pieczonego buraka i gruszek

Na dwie wysokie szklanki i dolewkę:

1 średni upieczony burak

2 gruszki

1 banan

2 szklanki soku jabłkowego, świeżo wyciśniętego albo jednodniowego

1/2 łyżeczka cynamonu

1 łyżka dobrej jakości miodu

 

Buraka i owoce obieramy, kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy sok, cynamon i miód, wszystko miksujemy na gładko. Podajemy natychmiast albo dobrze schłodzone.

 

Więcej przepisów z wegetariańskiego bloga Zielenina >>

2 z 10
fot. tryingtocookandbake
fot. tryingtocookandbake

Galareta buraczano - szpinakowa

Składniki:

250g mrożonego szpinaku

2 duże buraki

2,5 łyżeczki żelatyny (w wersji wegetariańskiej można go zastąpić Agarem)

sól i pieprz do smaku

 

Buraki oczyścić i ugotować do miękkości. Szpinak rozmrozić. Buraki i szpinak doprawić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Połowę żelatyny dodać do buraków, a drugą połowę do szpinaku. Buraczki przełożyć do foremki, wstawić na 5 minut do zamrażalnika, potem dodać szpinak i całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podawać z sosem, np. chrzanowym.

 

Przepis pochodzi z bloga Trying to cook and bake >>

3 z 10
fot. tryingtocookandbake
fot. tryingtocookandbake

Buraczane kopytka z puree z buraków

Kopytka:

1 duży burak

1 kg ziemniaków

2-3 szklanki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

pieprz, sól

 

Ziemniaki i buraka ugotować, wystudzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2min)

 

Puree z buraków:

1 duży ugotowany burak

1 łyżka śmietany kremówki

1 łyżka jogurtu naturalnego

sól, pieprz

 

Buraka przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem. Dodać śmietanki i doprawić solą i pieprzem.

 

Przepis pochodzi z bloga Trying to cook and bake >>

4 z 10
fot. mr&mrssandman
fot. mr&mrssandman

Buraczki z rozmarynem

Składniki:

kilkanaście małych buraczków lub kilka solidnych buraków pokrojonych w kostkę

co najmniej 12 ząbków czosnku

4 liście laurowe

garść listków ze świeżych gałązek rozmarynu

co najmniej 12 goździków

co najmniej po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

1 szklanka czerwonego octu winnego

2 szklanki wody

3 łyżki cukru

2 łyżki miodu

łyżeczka soli

Porcje: 6 średnich słoiczków

Czas: 30 min.

 

Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W wyparzonych słoiczkach upychamy warzywa, przekładając je obranymi ząbkami czosnku oraz przesypując rozmarynem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i pieprzem. W garnuszku przygotowujemy zalewę - dwie szklanki wody z cukrem, miodem oraz solą. Mieszając łączymy składniki i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy ocet. Tak przygotowanym roztworem zalewamy buraczki, po czym szczelnie zakręcamy słoiczki.

 

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Mr & Mrs Sandman >>

5 z 10
fot. Monika Bukowska
fot. Monika Bukowska

Buraczane ciasto pełnoziarniste

Składniki:

2 szklanki startych buraków

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki otrąb owsianych

1/2 szklanki brązowego cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika (imbir, cynamon, kardamon, anyż, gałka muszkatołowa)

1/2 łyżeczki soli

2 płaskie łyżki miodu gryczanego

1/2 szklanki rodzynek (namoczonych w wodzie)

1/2 szklanki orzechów włoskich (grubo pokrojonych)

2 jajka

1/2 szklanki oleju

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octu balsamicznego

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Przygotowujemy formę do pieczenia smarując ją masłem i wysypując bułką tartą. Ja użyłam formy do keksa, ale możemy użyć także malej tortownicy, czy formy do babki.

Surowe buraki obieramy i ścieramy na tarce. W misce mieszamy mąkę z otrębami, proszkiem do pieczenia i  przyprawą do piernika. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy je w oddzielnej misce. Gdy białko już będzie puszyste dodajemy do niego cukier a po chwili także żółtka. Następnie do masy dodajemy stopniowo mieszankę sypkich składników miód i olej. Na koniec wrzucamy starte buraki, rodzynki, orzechy i dodajemy ocet i sok z cytryny.

Wymieszaną masę wlewamy do formy i wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60- do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Ciasto ma ciekawy, lekko piernikowy, słodki posmak oraz cudowny kolor i smak. Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową lub lukrem, ale nie jest to konieczne.

 

Przepis pochodzi z bloga Moniczka w Kuchni >>

6 z 10
fot. tarzynka
fot. tarzynka

Buraczane plastry w chińskiej zalewie

Składniki:

1 średni burak

Marynata:

3 łyżki octu z białego wina

3 łyżki cukru pudru

4 i 1/2 łyżki sosu sojowego

1 i 1/2 łyżki oleju neutralnego w smaku (użyłam rzepakowego z pierwszego tłoczenia)

3 łyżki oleju sezamowego

trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Obrać buraka. Przekroić na pół lub na cztery części, a następnie na plastry grubości 2-3 mm.

Wymieszać ocet z cukrem i sosem sojowym. Dodać stopniowo oleje mieszając do połączenia składników i uzyskania emulsji. Można to robić na przykład w misce trzepaczką rózgową. Można też wrzucać składniki marynaty do słoika, szczelnie zakręcać i potrząsać, aż do osiągnięcia pożądanego efektu. Włożyć plastry buraka. Można poczekać z 10 minut. Przyprawić pieprzem.

Plastry są pyszne od razu. Chrupkość i słodycz buraka w połączeniu z marynatą smakują rewelacyjnie. W lodówce można je przechowywać do tygodnia. Po paru godzinach warzywo przechodzi smakiem marynaty, jest już inne, ale też wspaniałe.

 

Przepis pochodzi z bloga Tarzynkowo >>

7 z 10
fot. wegan nerd
fot. wegan nerd

Carpaccio z buraków z pastą z białej fasoli

Carpaccio:

ugotowane buraki

oliwę z oliwek

łyżkę miodu (sztucznego lub prawdziwego)

sól

parę listków rozmarynu

parę zielonych oliwek

ocet balsamiczny

 

Buraki gotujemy, aż będą miękkie następnie odstawiamy, by ostygły. Przygotowujemy dresing. Rozmaryn wraz z oliwkami siekamy bardzo drobno. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę i około łyżkę miodu. Mieszamy. Oliwek nie potrzeba dużo, ważniejszy jest smak oliwy i miodu. Buraki należy pokroić na bardzo cienkie plastry. Dobrze wcześniej ubrać jednorazowe, foliowe rękawiczki. Buraki przekładamy na talerz lub na folię aluminiową. Polewamy dresingiem i odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsca na godzinę.  

 


Pasta z białej fasoli:

Ugotowana biała fasola

czosnek

oliwa

sól

sok z cytryny

 

Ugotowaną do miękkości białą fasolę zmiksować z dodatkami i odstawić do lodówki. Buraki wyciągamy z lodówki, układamy na talerzu i polewamy lekko dressingiem, solimy do smaku. Obok nałożyć pastę z fasoli. Talerz skropić octem balsamiczny. Całość ozdobić szczypiorkiem.

 

Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>

8 z 10
fot. ola in the kitchen
fot. ola in the kitchen

Buraki z korniszonem

Składniki:

400 g buraków

3 średniej wielkości korniszony

pęczek koperku

pęczek szczypiorku

2 łyżki octu winnego

4 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz

 

Buraki zalać wodą i gotować około 1-1,5 h do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone korniszony. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystko mieszamy razem.

Przygotować sos: Jogurt mieszamy z octem doprawiamy solą i pieprzem. Buraki polać przygotowanym sosem.

 

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Ola in the Kitchen >>

9 z 10
fot. bocado
fot. bocado

Barszcz ukraiński z fasolą jaś i pieczarkami

Składniki:

1 kg buraków

1 szklanka fasoli Jaś

500 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, kapusta biała, por)

250 g pieczarek

2 l wywaru na kości z drobiu

 

Fasolę moczyć całą noc, następnie wypłukać i zalać zimnym wywarem. Dodać pokrojone drobno buraki. Gotować 1 godzinę.

Do garnka z burakami dodać pokrojone w kostkę warzywa i pokrojone w plastry pieczarki, gotować kolejne 30 min. Podawać z łyżką śmietany 18% i chlebem.

 

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Co na obiad >>

10 z 10
fot. Monika Bukowska
fot. Monika Bukowska

Pęczotto buraczane z żubrówką, słonecznikiem i serem pleśniowym

Składniki dla 2 osób:

8 łyżek pęczaku

2 średnie buraki

1 czerwona cebula

1-2 ząki czosnku

3-4 łyżki pestek słonecznika

2 plastry sera z niebieską pleśnią

garść listków majeranku

ok. 600 ml bulionu warzywnego

3 łyżki octu balsamicznego

50 ml żubrówki

1 lyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

oliwa

1 łyżka masła

sól/pieprz do smaku

 

Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zmiękną, dorzucamy pęczak i smażymy ok. 2 minuty. Na patelnię wlewamy żubrówkę i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie dolewamy pierwszą porcję bulionu, przykrywamy i gotujemy.

W międzyczasie obieramy i ścieramy na grubej tarce buraka. Gdy płyn na patelni już się prawie wchłonie, dorzucamy startego buraka i kolejną porcję bulionu. Wlewamy także sos sojowy i ocet, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut.

Na drugiej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.

Sprawdzamy czy pęczotto ma wystarczającą ilość płynu i czy kasza już dostatecznie zmiękła. Bulion dolewamy dopóki wciąż się wchłania, a kasza jeszcze nie zmiękła. Oczywiście, nie powinna się rozgotować, tylko pozostać al dente. Gdy już będzie gotowa, doprawiamy ją ziołami, pieprzem, wrzucamy masło i słonecznik i zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, po czym odstawiamy pod przykryciem, na kolejne 5 minut, by odpoczęło.

2 plastry sera pleśniowego pieczemy przez chwilę w piekarniku z grzaniem górnym (grillem), do momentu aż się podgrzeje i zacznie się rozpuszczać. Nie potrwa to dłużej niż 5 minut.

Pęczotto podajemy z plastrami sera i listkami świeżych ziół - na przykład majeranku, oregano, tymianku.

 

Przepis pochodzi z bloga "Moniczka w Kuchni" >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne, buraki