Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Fot. Marcin Klaban

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

Zdjęcie Alessi Garnek do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Fissler Fiamma Garnek do makaronu Zdjęcie Silit GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU VITALIANO VANILLA - 24 CM ŚREDNICY 5,0 L
Alessi Garnek do gotowania ... Fissler Fiamma Garnek do ma... Silit GARNEK DO GOTOWANIA M...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (16)
Zaloguj się
  • Hammer Tank

    Oceniono 15 razy 9

    Najlepsze to Barilla, później dopiero Primo Gusto :)

  • kala

    Oceniono 11 razy 3

    Dobry makaron nie skleja się , nie robi się z niego paćka, zawsze jest sprężysty. Jest na prawdę ogromna różnica w makaronach. Nie każdy dobrze smakuję. Są takie , które pokropisz tylko samą oliwą i są smaczne. Spróbuj w takim razie primo gusto, to są włoskie makarony z pszenicy durum, idealne do każdego dania.

  • Oceniono 5 razy 1

    Czemu z sosu na koniec zrobiła mi się totalna woda? Wygląda to nieapetycznie i nie przypomina sosu. Pomocy

  • 7zatroskana

    Oceniono 9 razy 1

    Przepis fajny, ale ciekawa jestem z jakiego makaronu. No bo dla mnie to nie jest wszystko jedno. nienawidze jak makaron sie skleja i robi sie na talerzu papka. Ja mam swój ulubiony, ale ciekawa jestem jakich wy używacie.

  • Oceniono 2 razy 0

    Nie znam, używam od lat Granarolo, to włoski i dobry makaron, paczka niedawno jeszcze 4.50 i niedostępny niestety w powszechnych sieciach sprzedaży. Typowy włoski, dobrej jakości, można go gotować al dente, semolina albo grano duro, jajeczny, tagiatelli, przeróżne. Lubię, mam "wypróbowane smaki. Natomiast polskich i Lubelli w szczególności nie używam od 20 lat. Rozwalają się przu gotowaniu, obok jajek to tylko leżało.

  • Paulina Pola

    Oceniono 2 razy 0

    Dobry makaron nie kosztuje krocie, makaron ogólnie nie jest drogi , ten z górnej chociażby półki kosztuje ok. 4 zł. A można jedną paczką nakarmić kilka osób :) Ale jakość ma znaczenie inaczej paćka będzie na talerzu, taki makaron nie będzie miał w ogóle żadnej struktury.

  • 7zatroskana

    Oceniono 4 razy -2

    własnie próbowałam i powiem szczerze, że jestem mega zadowolona bo nie skleił sie i nawet jak mąż wrócił z pracy to nie dostał klucha na talerzu. Szkoda, że tak poźno go odkryłam bo oszczędziłabym sobie nerwów i wstydu.

  • Izabela Konarska

    Oceniono 5 razy -5

    Fajne przepisy, kiedyś ma pewno po nie sięgnę :) Teraz praktycznie nie mam czasu, ale na szczęście znalazłam Margaret Catering, gdzie też mają pyszne makarony. Chyba jestem wygodnicka, ale jak nic nie muszę robić i mogę dostać pyszne jedzenie to czemu nie :P

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX