Cytrynowe tagliatelle

Fot. Marcin Klaban

(dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (16)
Zaloguj się
  • Hammer Tank

    Oceniono 15 razy 9

    Najlepsze to Barilla, później dopiero Primo Gusto :)

  • kala

    Oceniono 11 razy 3

    Dobry makaron nie skleja się , nie robi się z niego paćka, zawsze jest sprężysty. Jest na prawdę ogromna różnica w makaronach. Nie każdy dobrze smakuję. Są takie , które pokropisz tylko samą oliwą i są smaczne. Spróbuj w takim razie primo gusto, to są włoskie makarony z pszenicy durum, idealne do każdego dania.

  • Oceniono 5 razy 1

    Czemu z sosu na koniec zrobiła mi się totalna woda? Wygląda to nieapetycznie i nie przypomina sosu. Pomocy

  • 7zatroskana

    Oceniono 9 razy 1

    Przepis fajny, ale ciekawa jestem z jakiego makaronu. No bo dla mnie to nie jest wszystko jedno. nienawidze jak makaron sie skleja i robi sie na talerzu papka. Ja mam swój ulubiony, ale ciekawa jestem jakich wy używacie.

  • Oceniono 2 razy 0

    Nie znam, używam od lat Granarolo, to włoski i dobry makaron, paczka niedawno jeszcze 4.50 i niedostępny niestety w powszechnych sieciach sprzedaży. Typowy włoski, dobrej jakości, można go gotować al dente, semolina albo grano duro, jajeczny, tagiatelli, przeróżne. Lubię, mam "wypróbowane smaki. Natomiast polskich i Lubelli w szczególności nie używam od 20 lat. Rozwalają się przu gotowaniu, obok jajek to tylko leżało.

  • Paulina Pola

    Oceniono 2 razy 0

    Dobry makaron nie kosztuje krocie, makaron ogólnie nie jest drogi , ten z górnej chociażby półki kosztuje ok. 4 zł. A można jedną paczką nakarmić kilka osób :) Ale jakość ma znaczenie inaczej paćka będzie na talerzu, taki makaron nie będzie miał w ogóle żadnej struktury.

  • 7zatroskana

    Oceniono 4 razy -2

    własnie próbowałam i powiem szczerze, że jestem mega zadowolona bo nie skleił sie i nawet jak mąż wrócił z pracy to nie dostał klucha na talerzu. Szkoda, że tak poźno go odkryłam bo oszczędziłabym sobie nerwów i wstydu.

  • Izabela Konarska

    Oceniono 5 razy -5

    Fajne przepisy, kiedyś ma pewno po nie sięgnę :) Teraz praktycznie nie mam czasu, ale na szczęście znalazłam Margaret Catering, gdzie też mają pyszne makarony. Chyba jestem wygodnicka, ale jak nic nie muszę robić i mogę dostać pyszne jedzenie to czemu nie :P

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX