Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

Magazyn Kuchnia
Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami (Fot. Marcin Klaban)

Ugotowanie makaronu zajmuje około 15 - 20 minut, w tym czasie robimy sos i... voila obiad gotowy. Oto kilka pomysłów na szybkie gotowanie.
1 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml 12% śmietany
  • 200 g sera typu roquefort
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

2 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Spaghetti carbonara

Składniki

  • 8 żółtek
  • 4 łyżki startego sera grana padano
  • 40-45 dag spaghetti
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • garść chudego wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
  • nieco oliwy

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco oliwy, aby makaron się nie sklejał, ale nie jest to konieczne). Wymieszaj w miseczce żółtka z serem, przypraw do smaku pieprzem. Do odcedzonego makaronu dodaj boczek przesmażony na odrobinie oliwy, wlej żółtka z serem i wymieszaj, ale nie za bardzo, bo carbonara zacznie się kleić.  Podawaj od razu.
Przepis: Walter Cherubini z restauracji Il Caminetto w Warszawie

3 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Zielone spaghetti

(dla 2 osób)

Składniki

  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

4 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Cytrynowe tagliatelle

(dla 6 osób)

Składniki

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 6 łyżek 12% śmietany
  • 1 jajko od kury z wolnego chowu
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • garść szpinaku
  • garść startego żółtego sera (np. cheddara)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.

5 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Wiosenny makaron z tymiankiem i orzechami włoskimi

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1,5 szklanki liści natki pietruszki
  • po 1/2 szklanki świeżego tymianku
  • startego parmezanu
  • i posiekanych, uprażonych orzechów piniowych lub włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Oraz:

  • 30 dag makaronu (najlepiej grubych wstążek)
  • sól morska
  • nieco oliwy
  • 1 nieduży oscypek

Sposób przygotowania

Natkę, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek miksujemy na gładką pastę. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Możemy przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy, podajemy z zielonym sosem, posypujemy startym na grube wióry oscypkiem.

6 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Szybki makaron w wersji

Przepis dla 4-6 osób

Składniki

  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól do smaku
  • 35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania

Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.

7 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti w 10 minut

(dla 3 osób)

Składniki

  • 300 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • czerwona hawajska sól morska

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

8 z 10
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Makaron z czosnkiem

Pasta all'aglione

(dla 6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 suszone ostre czerwone papryczki
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • sól, szczypta cukru
  • 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti)
  • starty ser pecorino do posypania

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.

9 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tagiatelle z zielonym pesto

(Dla 2 osób)

Składniki

  • 1 pęczek bazylii
  • 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • 10 dag orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine
  • 1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 2-3 małe młode ziemniaki
  • 5 dag kawałek parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

10 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Makaron penne z Apulii

Pasta Pugliese

(Dla 6-8 osób)

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kg krótkiego makaronu (najlepiej penne)
  • 1 średnia cebula
  • 2 czubate łyżki czarnych oliwek (bez pestek)
  • 2 czubate łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Na oliwę z czosnkiem wysypujemy połowę suchego, nie gotowanego wcześniej makaronu. Połowę pokrojonych pomidorów kładziemy na makaronie, a na nich połowę pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, solą oraz pieprzem. Wlewamy resztę oliwy, dodajemy pozostały czosnek i powtarzamy nakładanie warstw w tej samej kolejności: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej więcej 1 godzinę. W połowie zapiekania mieszamy makaron dokładnie i przykrywamy ponownie.

UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotować się tylko w soku z pomidorów i oliwie. Jeżeli zaczynie przywierać, zmniejszamy ogień. Podajemy danie gorące lub tylko ciepłe. Gdy nie ma świeżych pomidorów, można zamiast nich użyć pomidorów w zalewie.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Komentarze
W przepisie siódmym najważniejsza jest ta czerwona hawajska sól morska, jeśli nie ma w Biedronce to koniecznie trzeba sprowadzić z Hawajów. W przepisie czwartym, sok z dwóch cytryn do 500 gr makaronu? To chyba makaron marynowany dobry na zagrychę.
już oceniałe(a)ś
0
0