Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

Magazyn Kuchnia
Fajita, tadżin, paella i wiele innych potraw przygotujesz mając w kuchni kurczaka, paprykę i cebulę. I wcale nie będzie nudno
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Tadżin z ciecierzycy i kurczaka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie - 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejną minutę. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy osączoną ciecierzycę z puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z ciecierzycą. Dusimy 30 minut pod przykryciem. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki, jeśli trzeba dolewamy wody, tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak nadziewany pastą z chorizo

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Nadzienie:

  • 50 g chorizo
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 białko
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umieszczamy blachę do pieczenia w piekarniku i rozgrzewamy go do 230°C. Siekamy i miksujemy (niezbyt drobno) wszystkie składniki nadzienia. Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Delikatnie oddzielamy palcami skórę na piersiach kurczaka od mięsa. Nadzienie wkładamy ostrożnie w utworzone kiesze-nie, tak by nie rozerwać skórki. Do wnętrza kurczaka wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki i rozmaryn. Bawełnianą nicią podwiązujemy pod spód skrzydełka kurczaka. Pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Orientalny kurczak z morelami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w poprzek włókien na paski. Na małym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy posiekane i wypestkowane papryczki oraz kurczaka, smażąc go na złoty kolor. Dodajemy pół szklanki wody, daktyle pozbawione pestek, połówki moreli i posiekane pomidory. Przyprawiamy kminkiem i dusimy 20 minut. Dodajemy jogurt i dusimy jeszcze 5 minut.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak słodko-kwaśny

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

Sos:

  • 1 szklanka soku ananasowego (zalewy z puszki)
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub nudlami.

4
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Fajita

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Na marynatę:

  • świeża kolendra, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i olej

 

Sposób przygotowania

Robimy marynatę z garści kolendry, posiekanych dwóch ząbków czosnku, łyżki soku z cytryny, łyżki sosu sojowego oraz dwóch łyżek oleju. Oba rodzaje mięsa muszą leżeć w marynacie co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc. Cebulę i paprykę kroimy w piórka. Na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) smażymy na złoty kolor mięso i dodajemy do niego warzywa. Wszystko razem grillujemy jeszcze przez parę minut. Danie to znakomicie wygląda i smakuje jedzone prosto z rozgrzanej żeliwnej blachy (lub patelni; tak jedzą je Meksykanie). Fajitę serwujemy z ugrillowanymi tortillami. Jako dodatek można podać mus z fasoli i czerwoną marynowaną cebulę.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Paella z kurczakiem i krewetkami

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g ryżu do paelli
  • 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
  • 16 podgotowanychtygrysich krewetek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • cytryna

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.

Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.

6
Więcej na ten temat: zawsze miej w kuchni, łatwe gotowanie