Baba, mazurek i placek - tradycyjne przepisy

Zdzisław Bartelak; przepis na ciasto piaskowe na podstawie książki
09.03.2016 08:48
A A A
Masz babę, placek i mazurek? Jeżeli tak, to przygotowania do Wielkanocy są (prawie) skończone. Lecz nie ma tak łatwo - najpierw należy zdobyć dobre przepisy. My poprosiliśmy o nie pana Zdzisława Bartelaka z firmy Consonni - człowieka, który o słodkich wypiekach wie wszystko

Fot. Paulina Kolondra

(na około 15 babeczek o średnicy 7 cm)

 

Składniki

  • 350 g mąki krupczatki
  • 120 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
  • 4 roztarte żółtka wyjęte z jajek na twardo
  • 250 g masła
  • kwaśna śmietana 18%

 

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę, cukier puder, sól i skórkę z cytryny mieszamy na stolnicy. Na środku układamy schłodzone masło i siekamy razem z suchymi składnikami. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i zimną śmietanę, nadal siekając. Rozcieramy palcami (najlepiej chłodnymi) i szybko zagniatamy ciasto (zbyt długo zagniatane będzie twarde po upieczeniu). Formujemy kulę, dokładnie owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy co najmniej na 4 godziny do lodówki (najlepiej na 12 godzin). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm (na babeczki) lub ok. 1 cm (na mazurek), używając do podsypywania stolnicy jak najmniejszej ilości mąki. Jeśli robimy babeczki, wyklejamy ciastem posmarowane masłem foremki. Ciasto na mazurek nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut (10 minut jeśli jedynie podpiekamy kruchy spód np. do jabłecznika czy sernika.) Babeczki z kruchego ciasta wyjmujemy z foremek ciepłe.

Zdjęcie Lekue Foremka na mini tartaletki 0621315N01M022 Zdjęcie Lekue forma na tartaletki 12cm 4szt Zdjęcie Mastrad F44914
Lekue Foremka na mini tarta... Lekue forma na tartaletki 1... Mastrad F44914
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX