Baba, mazurek i placek - tradycyjne przepisy

Zdzisław Bartelak; przepis na ciasto piaskowe na podstawie książki
15.04.2014 16:48
A A A Drukuj
Masz babę, placek i mazurek? Jeżeli tak, to przygotowania do Wielkanocy są (prawie) skończone. Lecz nie ma tak łatwo - najpierw należy zdobyć dobre przepisy. My poprosiliśmy o nie pana Zdzisława Bartelaka z firmy Consonni - człowieka, który o słodkich wypiekach wie wszystko

Fot. Paulina Kolondra

(na około 15 babeczek o średnicy 7 cm)

 

Składniki

  • 350 g mąki krupczatki
  • 120 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
  • 4 roztarte żółtka wyjęte z jajek na twardo
  • 250 g masła
  • kwaśna śmietana 18%

 

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę, cukier puder, sól i skórkę z cytryny mieszamy na stolnicy. Na środku układamy schłodzone masło i siekamy razem z suchymi składnikami. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i zimną śmietanę, nadal siekając. Rozcieramy palcami (najlepiej chłodnymi) i szybko zagniatamy ciasto (zbyt długo zagniatane będzie twarde po upieczeniu). Formujemy kulę, dokładnie owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy co najmniej na 4 godziny do lodówki (najlepiej na 12 godzin). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm (na babeczki) lub ok. 1 cm (na mazurek), używając do podsypywania stolnicy jak najmniejszej ilości mąki. Jeśli robimy babeczki, wyklejamy ciastem posmarowane masłem foremki. Ciasto na mazurek nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut (10 minut jeśli jedynie podpiekamy kruchy spód np. do jabłecznika czy sernika.) Babeczki z kruchego ciasta wyjmujemy z foremek ciepłe.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX