Serniki, co jeden to ładniejszy

Magazyn Kuchnia, Paulina Kolondra
Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno (Fot. Paulina Kolondra)

Przed Wielkanocą podrzucamy wam kilka pomysłów na pyszne serniki. Bo kto powiedział, że co roku ma być powtórka z rozrywki? Na wypróbowanie przepisów i podjęcie decyzji macie jeszcze trochę czasu
1 z 5
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno

(na tortownicę o średnicy 24 cm lub na kwadratową blachę o boku 20 cm)

Spód:

  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g pumpernikla
  • 150 g gorzkiej czekolady (70 lub 85% kakao)
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych

Masa:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 5 listków żelatyny
  • 500 g ricotty
  • 300 g śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilii 

Wierzch:

  • 500 g moreli lub brzoskwiń w syropie
  • 30 g posiekanych niesolonych pistacji

Sposób przygotowania

Robimy spód: mielone orzechy lekko prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni króciutko prażymy pokruszony pumpernikiel. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, a potem mieszamy z orzechami i pumperniklem. Spód tortownicy smarujemy olejem orzechowym, równomiernie rozkładamy na nim masę czekoladowo-orzechową. Czekamy, aż zastygnie, a w tym czasie

Robimy masę serową: ucieramy na parze żółtka z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Namaczamy i odciskamy żelatynę (według wskazówek na opakowaniu), dodajemy ją do masy żółtkowej i tak długo mieszamy, aż cała się rozpuści.
Ricottę przecieramy przez sitko, dodajemy do masy i mieszamy, aż stanie się jednolita. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym oraz - oddzielnie - białka ze szczyptą soli. Bitą śmietanę i pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową.
Rozsmarowujemy na czekoladowym spodzie i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1,5 godziny. Osączone morele lub brzoskwinie kroimy w cząstki, układamy na wierzchu tortu. Posypujemy pistacjami.

2 z 5
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Sernik z brzoskwiniami

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Składniki

  • 1 kg białego półtłustego sera
  • 200 g masła + trochę do posmarowania tortownicy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania

Ser mielemy w maszynce do mięsa. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku. Dodajemy zmielony ser oraz budyń. Gdy masa serowa stanie się gładka, łączymy ją z ubitą pianą z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy, tak aby sięgała do 2-3 cm jej wysokości. Układamy na niej osączone z syropu brzoskwinie i przykrywamy resztą masy serowej. Pieczemy 50 minut w 180°C. Studzimy w piekarniku. Kiedy sernik będzie letni, wyciągamy go i kroimy na porcje. Uwaga: smak sernika możemy wzbogacić, dodając do masy pokrojoną i usmażoną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy.

3 z 5
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Sernik na zimno z tartą czekoladą

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Składniki

  • 300 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 5 ugotowanych na twardo żółtek
  • 1 kg półtłustego twarogu, 1/2 l śmietanki kremówki
  • 1 kieliszek rumu
  • 150-200 g okrągłych miękkich biszkoptów
  • 1/2 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (np. 70% kakao)

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami. Dodajemy zmielony twaróg i rum, miksujemy. Łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, delikatnie mieszając łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wykładamy na nie masę serową, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami startej czekolady (najładniej wygląda czekolada starta nożem). Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa zastygnie (około 2 godziny).

4 z 5
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Japońskie serniczki sufletowe

(na kilka kokilek lub małą tortownicę o średnicy 18 cm)

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 70 g jasnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 g mąki pszennej tortowej lub tortowej ekstra (typ 405)
  • 10 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • masło do posmarowania tortownicy
  • konfitura morelowa do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej na pół godziny przed rozpoczęciem pracy - muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg trzykrotnie mielemy i podgrzewamy. Można to zrobić na dwa sposoby: albo włożyć go na minutę do mikrofalówki nastawionej na 600 W, albo umieścić go w metalowej miseczce i podgrzać na parze, stale mieszając - serek powinien być przyjemnie ciepły, gdy dotkniemy go palcem. Dodajemy śmietankę i jogurt, mieszamy. Wsypujemy połowę cukru, dodajemy
żółtka, ziarenka wydrążone z wanilii oraz sok z cytryny. Ucieramy, aż powstanie puszysta, jednolita masa. Łączymy oba rodzaje mąki i przesiewamy wprost do masy serowej (przesianie jest konieczne, w masie nie może być żadnych grudek!), delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy do masy porcjami, mieszając delikatnie za każdym razem. Na dno kokilek lub tortownicy kładziemy wycięte z pergaminu kółka (kółko) i smarujemy je niedużą ilością stopionego masła. Foremki napełniamy masą - nie powinno w niej być pęcherzy powietrza, toteż najlepiej nalewać ją z wysokości 20-30 cm albo lekko uderzyć dnem napełnionych już kokilek (lub tortownicy) o blat stołu. Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz najpierw papierem do pieczenia, a potem jeszcze kilkoma warstwami folii aluminiowej - chodzi o to, aby maksymalnie ją uszczelnić. Kokilki lub tortownicę ustawiamy w głębokiej blasze i wlewamy do niej tyle gorącej wody, aby sięgała mniej więcej do 1 cm wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut w 160°C.  Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 12-13 minut. Nakłuwamy sernik wykałaczką - jeśli jest mokra, pieczemy go jeszcze trochę, a jeśli sucha, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik pieczony w tortownicy kroimy na porcje.

Uwaga: wierzch ciasta warto posmarować podgrzaną i przetartą przez sitko konfiturą morelową - będzie ładnie błyszczało i zyska na smaku.

5 z 5
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Sernik cytrynowy z koziego sera

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Składniki

  • 350 g koziego twarożku
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • olejek waniliowy do smaku
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • masło i mąka do posmarowania formy

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Miksujemy (na średnich obrotach) twarożek z cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz kilkoma kroplami olejku waniliowego. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtko dodajemy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą). Wsypujemy mąkę i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy - łyżką albo mikserem na najniższych obrotach. Ubijamy białka, a potem porcjami dodajemy pianę do masy serowej - bardzo delikatnie, aby pozostała puszysta. Przekładamy ją do formy (natłuszczonej i posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 40 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Ostrożnie wyciągamy z piekarnika, kroimy na porcje dopiero wtedy, kiedy sernik całkiem ostygnie.

Więcej na ten temat: serniki, wielkanoc