Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

Magazyn Kuchnia
Te trzy klasyczne składniki kuchni włoskiej,  plus odpowiednie dodatki, dadzą Ci pewność, że z łatwością przygotujesz pyszny obiad. Oto kilka przykładów
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak cacciatore

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (jeśli włączamy termoobieg, do 170°C). Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy, mieszamy z pomidorami i pokrojoną w cienkie piórka cebulą oraz z 3 łyżkami oliwy i octem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane warzywa układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się przyrumieni, a pieczarki będą miękkie (ok. 50 min). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C (140-150°C, jeśli jest włączony termoobieg). Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i łyżeczką rozmarynu. W brytfannie rozgrzewamy resztę oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy, aż będzie rumiany (po 5-6 minut z każdej strony). Kurczaka przekładamy do miski, a do brytfanny wlewamy wino, gotujemy, aż objętość alkoholu zmniejszy się o połowę (trwa to około minuty). Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut. Do brytfanny z powrotem wkładamy podsmażonego kurczaka, wstawiamy na 25 minut do piekarnika (kurczak jest gotowy, jeśli po nakłuciu widelcem wypływa z niego przezroczysty sok). Wyjmujemy, mieszamy z pieczonymi warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu (1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów.

Zdjęcie Bodum Nóż do pomidorów Bistro Zdjęcie Brabantia Nóż do pomidorów Zdjęcie FISKARS Nóż do pomidorów 12 cm (zaokrąglowny) FF 157281
Bodum Nóż do pomidorów Brabantia Nóż do pomidorów FISKARS Nóż do pomidorów
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Makaron z mozzarellą i pomidorami

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii i mozzarellę rwiemy na małe kawałeczki. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, mozzarellą, bazylią, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

Zdjęcie Garnek Bergner BG - 6506 Zdjęcie Sapir GARNEK JABŁKO 965 Zdjęcie Tadar Garnek JUMBO 70303
Garnek Bergner Sapir GARNEK JABŁKO Tadar Garnek JUMBO
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Lazania z trzema serami

Składniki

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Zrób sos: posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmaż na oliwie (12 minut). Dodaj mięso, smaż 5 minut. Dodaj resztę składników, duś 15 minut. Wyjmij listek laurowy, przypraw i ostudź. Ricottę wymieszaj z połową szklanki parmezanu, dodaj rozmrożony szpinak, przypraw solą i pieprzem. Wbij jajka, wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj 2 łyżkami oliwy. Na dno wlej pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadź. Na sosie rozłóż płaty makaronu, posmaruj częścią ricotty. Posyp mozzarellą, polej sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Zakończ warstwą makaronu, posmaruj ricottą i posyp mozzarellą wymieszaną z parmezanem. Przykryj folią aluminiową, piecz 40 minut w temp. 180 st. Następnie odkryj lazanię, piecz jeszcze 30-40 minut.

Zdjęcie Kitchen Craft World of Flavours Small Lasagne Dish WFITLASMED Zdjęcie lasagne dish Zdjęcie Stellar Porcelain Large Lasagne Dish
Kitchen Craft World do lasagne lasagne dish Stellar Porcelain Large Lasagne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Cencioni z fasolką

Składniki

 

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj fasolę i bazylię, przypraw do smaku. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania włóż różyczki brokułów. Odcedź, wymieszaj z sosem, posyp serem.

Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6690 Zdjęcie Tadar Patelnia SAPPHIRE 75089 Zdjęcie TESCOMA PATELNIA ECOPRESTO 595012
Patelnia CAMRY Tadar Patelnia SAPPHIRE TESCOMA PATELNIA ECOPRESTO
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Nitki z sosem pomidorowym

Składniki

 

Oraz:

  • świeżo starty parmezan
  • i dobra oliwa do polania

 

Sposób przygotowania

Czosnek rozetrzyj na pastę ze szczyptą soli. Sparz i obierz pomidory, 2/3 pokrój na kawałki, resztę zmiksuj i wymieszaj z pokrojonymi oraz roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Odstaw na 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy (2-3 minuty; powinien być al dente). Osącz i dodaj do pomidorów, szybko wymieszaj. Posyp bazylią oraz świeżo startym parmezanem, możesz też skropić oliwą.

5
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą i łososiem

(Dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy gałkę muszkatołową, śmietanę oraz skórkę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i wrzucamy ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od razu.

Zdjęcie HENDI Naczynie do zapiekania Rustika owalne ? 342 mm Rustika Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Pomarańczowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże zielone LIVIO
HENDI Naczynie do zapiekania Kuchenprofi - Naczynie Vialli Design Naczynie do
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Sławomir Smolarek Fot. Sławomir Smolarek

Makaron z kurczakiem i pomidorami

(dla 4 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę i suszone pomidory - w paski. Dymki kroimy na ćwiartki. Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Natkę i bazylię drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, kurczaka, szynkę, dymkę i podsmażamy, aż mięso się zetnie i przyrumieni. Dodajemy pomidory (świeże i suszone), szparagi, odcedzony makaron, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Przekładamy na talerze i oprószamy wiórkami parmezanu.

Zdjęcie Bodum Łyżka do makaronu BD-11382-913 Zdjęcie Bugatti Italy Fresco Zestaw do makaronu Zdjęcie Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu 7112212
Bodum Łyżka do makaronu Bugatti Italy Fresco Zestaw Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka ze świderków i tuńczyka

Insalata di fusilli
(Dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fasolkę oczyszczamy i gotujemy razem ze świderkami al dente, w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory, umyte i przekrojone na pół, odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze trochę oliwy.

Autor

Tessa Capponi-Borawska
Zdjęcie Cedzak , śr. 28 cm. Zdjęcie Küchenprofi Cedzak 2502002820 Zdjęcie Tadar Cedzak głęboki
Cedzak Küchenprofi Cedzak Tadar Cedzak głęboki
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lazania

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na patelni przysmażamy przez 5 min mięso, rozbijając je łyżką. Odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy sos, mieszamy i dusimy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mieszamy ser ricotta z 1/2 mozzarelli, 3/4 parmezanu, jajkami, natką pietruszki, solą i pieprzem. Dno żaroodpornego naczynia o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy mięsnym sosem. Na nim układamy w poprzek formy trzy płaty lazanii, zostawiając wokół nich trochę miejsca. Smarujemy je 1/3 masy serowej, którą przykrywamy 1/4 sosu. W ten sam sposób układamy jeszcze dwie warstwy makaronu, masy serowej i sosu. Na wierzchu układamy trzy ostatnie płaty lazanii, smarujemy je pozostałym sosem oraz resztą mozzarelli i parmezanu. Odstawiamy na ok. 30 min, by płaty zmiękły. Przykrywamy folią i pieczemy 40 min, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 min. Posypujemy listkami bazylii.

Zdjęcie Alessi Łyżka drewniana UT101 Zdjęcie Fackelmann Ruhrloffel OLIVE - Łyżka drewniana, 30cm (30851) Zdjęcie Łyżka drewniana nc-8330
Alessi Łyżka drewniana Fackelmann Ruhrloffel Łyżka drewniana
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Razowe penne według przepisu

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekany w plasterki czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski, ugotowany makaron, szpinak, bazylię. Podgrzewać 3 min, tylko aby szpinak zmniejszył swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu makaron posypać rozkruszoną fetą i parmezanem lub kozim miękkim serem.

Zdjęcie Iittala Talerz Sarjaton głęboki biały Zdjęcie THK Biały talerz deserowy Studio White śr.20cm OPT4111 Zdjęcie THK Biały talerz płytki z porcelany Brunch śr.27,5
Iittala Talerz Sarjaton THK Biały talerz THK Biały talerz płytki
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Więcej na ten temat: kuchnia włoska, zawsze miej w kuchni