Przygotowania do świąt wielkanocnych - krok po kroku

Zofia Haberek, Gienio Mientkiewicz, Stanisław Mądry
15.03.2016 09:31
A A A
Macie jeszcze parę dni. Wykorzystajcie ten czas, aby zrobić coś wyjątkowego: zakwas na chleb, własny ser, domową szynkę. Przygotujcie wszystko od podstaw.

Fot. Natalia Nowak-Bratek, krewimleko.wordpress.com

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi, usuwamy wszelkie plamki krwi. W malakserze miksujemy pozostałe składniki. Piersi kaczki układamy skórą do dołu w płytkim ceramicznym naczyniu, przykrywamy dokładnie mieszanką solno-cukrową (nie może wystawać nawet kawałek mięsa!). Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Następnie wyjmujemy z mieszanki, jeszcze raz płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy. Obwiązujemy każdą pierś szpagatem, z jednej strony zostawiając długi kawałek sznurka. Wieszamy na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu (np. na strychu), luźno okryte kawałkami gazy. Przed podaniem kaczkę kroimy na cieniutkie plasterki. Potem możemy trzymać mięso w lodówce owinięte w gazę.

Zdjęcie EH Excellent Houseware owalne naczynie żaroodporne, 600 ml - Naczynie żaroodporne z przykrywką Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie Zen Naczynie żaroodporne 102684
EH Excellent Houseware owalne Naczynie żaroodporne prostokątne Zen Naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX