Serniki, jakich nie znacie

Maria Szczepanik-Dzikowska
Sernik po kapitańsku

Sernik po kapitańsku (Fot. Jarosław Madejski)

Tego ciasta w zasadzie nie można zepsuć. Najwyżej może się znudzić. Bo największym wrogiem sernika jest zawsze ten sam (choćby i sprawdzony) przepis. Dziś prezentujemy serniki inne, nietypowe, zaskakujące. By odświeżyć świąteczne menu. Aby po prostu było świątecznie
1 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sernik po kapitańsku

Składniki

  • 5 dag migdałów
  • 5 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 6-8 jaj
  • 10 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 dag drożdży
  • 25 ml mleka
  • 1 olejek waniliowy
  • 5 dag skórki otartej z pomarańczy (potrzeba ok. 2 owoców)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

Migdały i orzechy sparzamy wrzątkiem i osączamy, obieramy ze skórki, mielemy. Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem, dodajemy olejek i skórkę pomarańczową, utarte masło, zmielony ser, migdały z orzechami oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą okrągłej formy (o śr. 24 cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 50 min w 160°C. Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 1,5-2 godziny.

2 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sernik cappuccino

Składniki

  • 10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag czekolady deserowej (w kawałeczkach)

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Zagniatamy herbatniki z masłem i 1/4 szklanki cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy (o śr. 20 cm). Pieczemy 10 minut, studzimy. Mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem. W drugim naczyniu miksujemy ser, aż uzyska gładką konsystencję. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą). Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na spód, pieczemy ok. godziny, jeśli trzeba - jakieś 5-10 minut dłużej. Sernik powinien stygnąć w formie przez około 6 godzin.

3 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sernik z koziego twarożku

Składniki

  • 4 galaretki owocowe
  • owoce (świeże, z puszki lub z kompotu, np. ananasy, brzoskwinie)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 80 dag koziego twarożku
  • świeże rodzynki
  • posiekane orzechy laskowe

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i studzimy. Owoce i skórkę pomarańczową kroimy na kawałki. Twarożek miksujemy, stopniowo dodając płynną galaretkę (trochę galaretki zostawiamy do pokrycia wierzchu sernika). Wsypujemy bakalie, skórkę pomarańczową i owoce (trochę pokrojonych owoców i skórki odkładamy do przybrania). Mieszamy. Masę serową z bakaliami i owocami przekładamy do tortownicy lub pucharków i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu przybieramy owocami i skórką pomarańczową. Na wierzch wylewamy pozostawioną galaretkę na grubość 5 mm (jeśli zastygnie, lekko podgrzewamy) i ponownie wstawiamy sernik do lodówki, aby galaretka zastygła. Ilość owoców, bakalii i skórki pomarańczowej, jaką dodajemy do sernika, jest dowolna, Ale naszym zdaniem, nie powinno ich być zbyt dużo.

4 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy

(na tortownicę o śr. 26 cm)

Składniki

  • 350 g herbatników cynamonowych (lub maślanych + 1 łyżeczka cynamonu)
  • 150 g masła
  • 1,25 kg ricotty
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 pomarańcza
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 300 g konfitury z gorzkich pomarańczy

Sposób przygotowania

Herbatniki miksujemy. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy z herbatnikami. Powstałym ciastem wykładamy boki i dno natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. Ricottę, cukier i jajka miksujemy na średnich obrotach przez kilka minut. Dodajemy olejek, kardamon, sok i miąższ* z pomarańczy. Na końcu powoli wlewamy śmietankę, stale mieszając. Masę rozprowadzamy na przygotowanym spodzie z ciasta. Pieczemy 50 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarowujemy konfiturę z gorzkich pomarańczy.
* Należy obrać pomarańczę i powycinać segmenty miąższu spomiędzy oddzielających je błonek, a potem pokroić je na drobniejsze kawałki. Podczas wycinania wycieka sok, który zbieramy w miseczce.
Do tej samej miseczki wyciskamy też resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej "odfiletowaniu".

5 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sernik z ziemniakami

Składniki

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 kg twarogu
  • 6-7 jaj
  • 300 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 1 jajko do posmarowania

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy bez soli i studzimy. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Ser przeciskamy przez maszynkę razem z ziemniakami. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po trochu zmielony ser z ziemniakami, całość dokładnie mieszamy. Ubijamy z białek pianę, łączymy z masą i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy wierzch i smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 50 min i pozostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

6 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Grecki sernik pomarańczowy z plasterkami cytryny

Składniki

  • 350 g twarogu, sera mitzira lub ricotta
  • 4 żółtka
  • 115 g cukru pudru
  • drobno otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 50 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 55 g mielonych migdałów
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Karmelizowane cytryny: 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry, 125 g cukru pudru, 150 ml wody. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg przecieramy przez gęste sito. Ucieramy, dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Gdy masa będzie zupełnie gładka, ostrożnie dodajemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C i pieczemy ok. 35 minut, aż masa się zetnie. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia na 2-3 godziny. Plasterki cytryn po usunięciu pestek wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy cytryny na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Pod koniec należy uważać, aby cytryny się nie przypaliły. Osączamy je na metalowej kratce. Zimny sernik ostrożnie wyjmujemy z tortownicy, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z jogurtem (najlepiej greckim lub bałkańskim).

7 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Marmurkowy sernik

Na krem:

  • 400 g (trzykrotnie zmielonego) twarogu
  • parę kropli esencji waniliowej
  • 125 g cukru
  • 2 jaja

Na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 200 g masła
  • 3 jaja
  • 250 g cukru
  • 125 g mąki
  • masło i bułka tarta do formy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180oC. Dno i boki formy o wym. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Robimy krem, ubijając mikserem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Przygotowujemy ciasto. Pokruszoną czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (nieustannie mieszając) - do chwili, aż składniki połączą się w gładki sos. W innej misce ubijamy całe jaja z cukrem, dodajemy sos czekoladowy, dokładnie mieszamy, wsypujemy przesianą mąkę i znów dokładnie mieszamy. Wlewamy 3/4 ciasta czekoladowego do formy i płaską łopatką wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzchu rozsmarowujemy masę serową, a na nią wykładamy pozostałe ciasto. Trzonkiem łyżki "rysujemy" na powierzchni marmurkowy wzór, częściowo mieszając ze sobą krem i ciasto. Pieczemy około 35-45 minut (aż sernik zetnie się w środku). Kroimy, gdy przestygnie.

8 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sernik egzotyczny

Składniki

  • 150 g tartych suchych precli (takich na sznurku)
  • 100 g stopionego masła lub margaryny
  • 150 g (mrożone rozmrażamy) truskawek
  • 700 g sera śmietankowego lub mielonego twarogu
  • 200 g cukru
  • 4 duże jaja
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1/4 szklanki tequili
  • 1/4 szklanki Triple Sec
  • plasterki limonki
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Tarte precle mieszamy z masłem i powstałym ciastem dokładnie wylepiamy natłuszczone dno i ścianki formy (o średnicy 23 cm) na wysokość 2,5-3,5 cm. Pieczemy w 160°C przez 8-10 minut. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, osączamy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, kilkakrotnie zdejmując mus ze ścianek misy miksera. Otrzymamy pół szklanki musu. Ser ubijamy w mikserze na średnich obrotach, aż będzie puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Jajka dodajemy po jednym, nie przerywając ubijania. Mieszamy z sokiem z limonki, tequilą i likierem Triple Sec. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch - mus truskawkowy i delikatnie, spiralnym ruchem, mieszamy nożem, by uzyskać truskawkową spiralę w cieście. Pieczemy w 160°C przez godzinę i 10 minut (środek powinien być miękki). Wyjmujemy sernik z piekarnika i odkrawamy od ścianek formy. Wkładamy z powrotem do piekarnika; wyłączamy go i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po wyjęciu z formy zawijamy go w folię spożywczą (ale nie aluminiową) i chłodzimy przez 8 godzin. Dekorujemy plasterkami limonki.

9 z 10
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sernik z marakują

Składniki

  • 250 g herbatników (pokruszonych lub rozdrobnionych w malakserze)
  • 180 g stopionego masła
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g serka typu Philadelphia
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 3 jajka
  • 180 ml miąższu marakui

Sposób przygotowania

Herbatniki mieszamy z masłem, powstałą masą wykładamy dno formy (20 x 30 cm), natłuszczonej i wyścielonej pergaminem. Schładzamy w lodówce przez 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Miksujemy na gładką masę ricottę, serek, cukier i skórkę z cytryny. Pojedynczo dodajemy jajka, dokładnie mieszając masę po dodaniu każdego. Łączymy z pulpą z marakui. Równomiernie rozkładamy masę na przygotowanym spodzie i zapiekamy 25-30 min, aż ciasto się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

10 z 10
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą

Spód:

  • 1-1,5 szklanki pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych migdałów
  • 1/3-1/2 szklanki stopionego masła

Masa:

  • 750 g trzykrotnie zmielonego tłustego białego sera (można użyć twarożku typu Philadelphia, ale świetny jest też np. polski mielony twaróg z OSM Krasnystaw)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub białego rumu
  • 3 jajka
  • 100 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 20 dag (2 tabliczki) czekolady deserowej
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • kilka kropli olejku waniliowego

Dekoracja:

  • "chipsy" kokosowe lub uprażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania

Natłuszczamy spód oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm. Z zewnątrz owijamy formę podwójną warstwą folii aluminiowej.

Robimy kruchy spód, mieszając herbatniki z migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy tyle stopionego i ostudzonego masła, aby po zagnieceniu powstało plastyczne ciasto, którym wylepiamy dno i boki (2-3 cm) tortownicy. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, a potem pieczemy 12-13 minut w 180°C. Wyjmujemy, studzimy.

Robimy masę: ucieramy ser z cukrem, a gdy powstanie gładki krem, dodajemy likier lub rum i miksujemy około minuty. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do masy i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką. Masę serową wlewamy do tortownicy na podpieczony kruchy spód. Tortownicę ustawiamy na blasze o wysokich brzegach, wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy 50 minut w 160°C. Wyjmujemy tortownicę z kąpieli wodnej, usuwamy folię. Okrawamy sernik nożem przy brzegach formy, ale go nie wyjmujemy. Kiedy zupełnie wystygnie, wkładamy go do lodówki na noc.


Robimy polewę: siekamy czekoladę, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy olejek waniliowy, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy, mieszając od czasu do czasu. Sernik wyjmujemy z lodówki, ostrożnie zdejmujemy boki tortownicy. Wierzch i boki smarujemy polewą czekoladową, dekorujemy kokosem lub migdałami. Wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.

Więcej na ten temat: ciasto, serniki, wielkanoc, wielkanocne przepisy