Jedno jajko, a tyle możliwości

Dorota Próchniewicz
Co było pierwsze, jajo czy kura? Co jest smaczniejsze: żółtko czy białko? Co można z nich zrobić, gdy się rozdzielą? Na pewno bezy i kogel-mogel. Ale może nie tym razem...

Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Cykoria zapiekana z camembertem

Składniki

  • żółtka
  • 2 cykorie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 camembert
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 10 dag drobno startego ostrego żółtego sera (np. gruyere)
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Cykorie przekrawamy na pół, wycinamy gorzki środek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka i obgotowujemy 3-5 minut w niedużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim cykorie. Camembert kroimy w poprzek na plasterki, rzodkiewkę na cienkie talarki - jedno i drugie układamy w naczyniu obok cykorii. Posypujemy tartym żółtym serem. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem i sosem zalewamy cykorie. Zapiekamy w 180°C przez 15-20 minut, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy potrawę szczypiorkiem.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Krakersy z jabłkami szynką i beza z chili

Składniki

 

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy połową papryki. Na niedużej blaszce, wyłożonej folią aluminiową wysmarowaną połową masła układamy krakersy. Kładziemy jabłka, wiórki z pozostałego masła i szynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, chilli, resztą papryki i odrobiną soli. Kładziemy na jabłkach i zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mus z wątróbki

Składniki

  • 4 białka
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1 kromka pumpernikla
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • garść rukoli
  • 2 łyżki nasion granatu

 

Sposób przygotowania

Wątróbki oczyszczamy i mielemy w maszynce wraz z pokruszonym pumperniklem. Dodajemy śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie, ale bardzo starannie łączymy z wątróbką. Masę wątróbkową wlewamy do kokilek (wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą). Ustawiamy je na blasze z wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C. Po ok. 15 minutach zdejmujemy folię, aby lekko zrumienić wierzch. Mus podajemy z rukolą, posypany pestkami granatu.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa rybna z piwem

Składniki

  • 4 żółtka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2,5 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 szklanka piwa
  • mielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta cukru
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 10 dag wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 4 kromki chleba pokrojone na grzanki i uprażone na patelni

 

Sposób przygotowania

Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy wywar (zostawiając około pół szklanki), piwo, pieprz, kolendrę, cukier i zagotowujemy. Żółtka mieszamy z pozostawionym wywarem. Trzymając zupę na wolnym ogniu, dodajemy mieszając żółtka, skórkę z cytryny, pokrojonego w kawałki pstrąga. Cały czas mieszamy, aż zupa zgęstnieje (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Na koniec wlewamy sok z cytryny. Posypujemy miętą. Podajemy z grzankami.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody bananowe z orzechami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Banany miksujemy ze śmietaną oraz połową cukru. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Obie masy mieszamy, dodając orzechy. Zamrażamy w foremkach. Podajemy polane miodem i posypane pistacjami.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Galaretka z wiśniówką

Składniki

  • żółtka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki konfitur wiśniowych
  • 50 ml wiśniówki

 

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Do masy dodajemy galaretkę i sok z cytryny. Mieszamy i wlewamy do wypłukanych zimną wodą salaterek. Wstawiamy do lodówki. Gdy deser dobrze zastygnie, wykładamy go na talerzyki. Polewamy słodkim sosem z konfitur i wiśniówki. Ozdabiamy listkiem melisy lub mięty.

6
Więcej na ten temat: jajko, pasztet z wątróbki