Terrina - przysmak kuchni francuskiej na świątecznym stole

Magazyn Kuchnia
14.04.2014 14:55
A A A Drukuj
Znakomite wyjście dla tych, którzy nie jadają mięsa. Smaczna warzywna terrina z powodzeniem zastąpi pasztet na świątecznym stole, a w dodatku poprawi wam nastrój - spójrzcie tylko na te kolory!

Fot. BBS

Składniki

  • 30 dag przegrzebków (mogą być mrożone) albo mięsa kraba (np. z puszki)
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku (jeśli nie ma świeżego, używamy mrożonki)
  • 1 lekko ubite białko
  • 2 łyżki 36% śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 50 dag surowego pokrojonego w kostkę o boku 1 cm filetu z łososia
  • masło do formy

 

Maślany sos szczypiorkowy:

  • 2-3 posiekane szalotki
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina (jeszcze lepiej wytrawnego wermutu)
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 5 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Miksujemy przegrzebki lub mięso kraba z groszkiem, dodajemy białko, śmietanę, sól i estragon. Miksujemy jeszcze chwilę, aby masa była gładka. Przekładamy ją do miski, mieszamy z kawałeczkami łososia. Wszystko wkładamy do natłuszczonej masłem formy keksowej i wyrównujemy wierzch, starając się, aby w masie nie pozostały bąble powietrza. Przykrywamy powierzchnię kawałkiem posmarowanego masłem pergaminu oraz podwójną warstwą folii aluminiowej. Ustawiamy w głębokiej blasze, wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości formy. Pieczemy 45 minut w 190°C. Wyjmujemy formę z blachy, zdejmujemy folię i pergamin. Czekamy 10 minut, potem odlewamy wytworzony podczas pieczenia sos. Ostrożnie przekładamy terrinę na półmisek. Kroimy, gdy ostygnie do temperatury pokojowej. W czasie gdy potrawa stygnie, robimy sos szczypiorkowy. W rondelku mieszamy szalotki z winem i octem, zagotowujemy, czekamy, aż odparuje i w rondelku pozostanie około łyżki płynu. Zmniejszamy ogień, dodajemy po kawałeczku zimne masło. Na koniec wsypujemy szczypiorek. Terrinę podajemy z ciepłym sosem.

Zobacz także
Komentarze (1)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX