Śniadanie prawie jak u Tiffany'ego

Tomek Woźniak
Najpopularniejszy "zestaw śniadaniowy" nowoczesnej Europy? Kawa! A w porywach - płatki lub kanapki. W weekendy jest lepiej, ale dlaczego mamy dbać o siebie tylko od święta?
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Puszysta jajecznica chrzanowa

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy stalową miseczkę o cienkich ściankach. Wbijamy jajka i lekko ubijamy, aż powoli zaczną się ścinać. Po 2-3 minutach jajecznica powinna być gotowa. Dodajemy chrzan i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zrumienionej w opiekaczu chrupiącej kromce chleba, z dodatkiem pomidorków koktajlowych z rozmarynem.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem

W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce (za owocami palmy açai i czosnkiem). Na śniadanie i jako przekąskę jedzą ją kulturyści, biegacze i kolarze

 

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 50 ml mleka
  • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
  • garść owoców jagodowych (np. maliny, borówki amerykańskie)
  • 1/2 startego jabłka
  • 3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
  • 1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
  • 2-3 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy  folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać ? oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kremowy omlet z łososiem i rukolą

(dla 1-2 osób)

 

Składniki

  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki kremowego twarożku
  • 50 g wędzonego łososia
  • garść rukoli
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepujemy, solimy, pieprzymy, podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zetną, układamy na omlecie małe porcje twarożku, a potem kawałki łososia. Zmniejszamy ogień i smażymy pod pokrywką 2-3 minuty, aż góra omletu się zetnie. Podajemy z rukolą, posypujemy świeżo startym parmezanem i skórką cytrynową.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chałka z masłem orzechowym

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego)
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • po pół łyżeczki kardamonu, goździków i cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • grudka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • garść owoców (np. borówki lub pokrojone: banan, kiwi, jabłko)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania

Chałkę zanurzamy w mleku, obtaczamy w jajku wymieszanym z przyprawami i cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy chałkę po 3-4 minuty z każdej strony. Kroimy owoce na małe kawałki. Każdą kromkę obficie smarujemy masłem orzechowym i podajemy z owocami. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Grillowany ser halloumi z dżemem gruszkowym i chilli

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 200 g sera halloumi (taki najlepiej smakuje, ale może być także bundz lub oscypek)
  • 3-4 łyżki dżemu gruszkowego
  • 1 czerwona papryczka chilli

 

Sposób przygotowania

Ser kroimy na plasterki o grubości 1/2 cm i grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumieni. Na ciepły ser nakładamy trochę dżemu wymieszanego z posiekaną chilli.

Fot. Marcin Klaban

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Koktajl owocowy z otrębami

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • po 150 g truskawek i jagód (mogą być z mrożonki)
  • garść otrąb
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (możemy go zastąpić miodem)

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Koktajl podajemy schłodzony.

Fot. Marcin Klaban

6
Więcej na ten temat: tomek wożniak, śniadania