Śniadanie pracownika korporacji

Magazyn Kuchnia
Życie korpo-żuczka jest bardzo ciężkie. Nie wiadomo czy wystarczy czasu żeby zjeść lunch, ani kiedy (i czy w ogóle) będzie kolacja. Śniadanie to jedyna pewna sprawa, dlatego polecamy same konkretne dania. Dadzą wam sił na kolejny pracowity dzień - zebrania, projekty, odpisywanie na maile i pisanie raportów
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bacon & Eggs - jajka na bekonie

dla 6 osób - Danie z pochodzenia brytyjskie, popularne na śniadanie w większości krajów anglojęzycznych. Jest składnikiem tzw. full breakfast, obok: smażonych pomidorów i grzybów, grzanek, kiełbasek, pieczonej fasoli (w zależności od regionu są jeszcze inne dodatki).

 

Składniki

  • 8 dużych plastrów bekonu
  • 12 jajek
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
  • 8 cienkich kromek żytniego chleba na zakwasie
  • 4 łyżki reliszu pomidorowego (sosu ugotowanego z pomidorów, cebuli, przypraw, np. curry, i octu; można zastąpić keczupem)

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej bekon, pieczemy 4 minuty. Wylewamy wytopiony tłuszcz, odwracamy plasterki, pieczemy kolejne 4 minuty. Zmniejszamy temperaturę do 160°C, pieczemy dalej, co jakiś czas odlewając tłuszcz i odwracając plasterki, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. Oczywiście, bekon można też wysmażyć na chrupko na zwykłej bądź grillowej patelni. Mieszamy jajka ze śmietaną i solą - niezbyt energicznie, nie powinna powstać jednolita masa. Dodajemy połowę masła pokrojonego na kawałeczki. Wlewamy na rozgrzaną teflonową patelnię, smażymy, przesuwając łyżką bardziej ścięte brzegi ku środkowi jajecznicy. Kromki chleba opiekamy, smarujemy resztą masła, układamy na nich porcje jajecznicy, obok kładziemy bekonowe chrupki i porcje sosu pomidorowego.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem

dla 4 osób - Francuski pomysł na zapiekankę, podawaną na szybko w barach i bistrach. Nazwa pochodzi od słowa "croquer", oznaczającego chrupanie. Jest męski i żeński wariant tej kanapki (chrupki pan i chrupka pani): w obu pomiędzy dwa tosty wkłada się przed ich zapieczeniem szynkę i ser, do wersji ?madame? po wyjęciu z piekarnika dodawane jest jajko sadzone i sos beszamelowy.

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 10-12 dag pokrojonej w cienkie plasterki szynki
  • 2 garści startego sera - najlepiej gruyere
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • jajka
  • 4 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania

Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kiełbaski z fetą i szpinakiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 kiełbaski (najlepiej z indyka)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g liści szpinaku
  • 4 papryki marynowane lub pieczone
  • 200 g sera feta

 

Sposób przygotowania

Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 3-4 minuty. Posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z chrupiącą bagietką. Kiełbaski możemy dodatkowo zapiec w piekarniku - przez 10 minut, aż ser się roztopi.

 

Zdjęcie LAUSON ASM 109 Zdjęcie Severin PG 2785 Zdjęcie TEFAL CB660301
LAUSON ASM 109 Severin PG 2785 TEFAL CB660301
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej

Składniki

  • 8 kawałków białej kiełbasy
  • olej do smarowania rusztu

 

Glazura:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Z miodu, musztardy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przygotuj glazurę. Kiełbaski włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty, następnie osącz i osusz. Każdą kiełbaskę posmaruj przygotowaną glazurą i piecz na naoliwionym ruszcie przez 8-10 minut, kilkakrotnie obracając.

Zdjęcie LAUSON ASM 109 Zdjęcie Severin PG 2785 Zdjęcie TEFAL CB660301
LAUSON ASM 109 Severin PG 2785 TEFAL CB660301
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami

(Dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni z żeliwną lub stalową rączką (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się lekko zetnie, dodajemy posiekaną kolendrę i parmezan. Wkładamy patelnię do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 5 minut, aby wierzch tortilli lekko się zrumienił, a ser roztopił. Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy tortillę na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Gerlach KOMPLET PATELNI 20, 24, 28 CM + RONDELEK GERLACH VITALITY Zdjęcie KAISERHOFF KOMPLET PATELNI 2411 Zdjęcie Moneta Ceramica_01 Komplet 96433-C01
Gerlach KOMPLET PATELNI
KAISERHOFF KOMPLET PATELNI Moneta Ceramica_01 Komplet patelni
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Tortilla z indykiem i chutneyem z mango

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1/2 piersi z indyka
  • gałązka tymianku
  • sól, pieprz
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 owoc awokado
  • po garści kiełków lucerny i rzodkiewki
  • 4 pszenne tortille
  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • mango
  • pęczek bazylii

 

Sposób przygotowania

Mięso posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż stanie się złociste. Mango obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z jogurtami i posiekaną bazylią. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Awokado kroimy na plasterki. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Na każdej kładziemy rozerwane kawałki mięsa i pozostałe składniki. Polewamy chutneyem lub podajemy go obok.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Frittata z ricottą i brokułami

(dla 4 osób)

 

Składniki

Sposób przygotowania

Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wbijamy jajka do miski i mieszamy widelcem. Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią połowę jajek, a na nie nakładamy łyżką ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.

Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Fritattę podajemy przestudzoną.

 

Zdjęcie Camry CR1240 Zdjęcie Eva Solo 502921 Zdjęcie Kenwood SJM021
Camry CR1240 Eva Solo 502921 Kenwood SJM021
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kanapki z rukolą, indykiem i niebieskim serem

Składniki

  • 2 duże (po 25-30 dag) pokrojone w krążki czerwone cebule
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag rukoli
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 4 ciabatty pokrojone w ćwiartki
  • 40 dag pokrojonej w cienkie plastry, wędzonej piersi indyka
  • 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

Sposób przygotowania

Cebulę smażymy lekko na oliwie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy tyle rukoli, by uzyskać 1 szklankę. Mieszamy z majonezem, smarujemy połówki bułek. Na czterech bułkach układamy indyka, posypujemy serem, cebulą i pozostałymi liśćmi rukoli. Przykrywamy połówkami bułki. Odkładamy, aby smaki się przegryzły.

Zdjęcie Legnoart Polo CK-5 Zdjęcie Omada Komplet noży 7cz. M1230VP Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży
Legnoart Polo CK-5 Omada Komplet noży 7cz.
Tadar Tokio Modern Komplet noży
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziarna kolendry i gorczycy, czosnek, słodką paprykę, przyprawę ?Pięć smaków?, sól i pieprz rozcieramy na pastę w moździerzu lub miksujemy w blenderze. Mieszanką przypraw nacieramy rostbef, umieszczamy w naczyniu, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowany rostbef gotujemy na parze przez 15 minut, a następnie smażymy
na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Robimy chutney: miksujemy mango z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy rostbef kroimy w plastry. Kromki chleba smarujemy chutneyem z mango, na nim piętrowo układamy kilka plasterków rostbefu, przykrywamy drugą kromką i kroimy na pół. Kanapki podajemy z pokrojonymi wzdłuż ogórkami oraz schłodzonym piwem lub lemoniadą.

Zdjęcie Eva Solo SERVING Zaparzacz Tłokowy do Kawy 1,0 l w Pokrowcu - Czarny Zdjęcie kilo Dzbanek do kawy C1 Zdjęcie Officina Alessi Zaparzacz do kawy neapolitański 90018
Eva Solo SERVING Zaparzacz do kawy
kilo Dzbanek do kawy przelewowy Officina Alessi Zaparzacz do kawy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z kiełbaskami i słodkimi paprykami

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • jajko
  • 3-4 plasterki boczku (najlepiej włoskiej pancetty)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka jasnego miodu

 

Sposób przygotowania

Pieczywo opiekamy w tosterze. Jajko smażymy jak sadzone, tyle że z obu stron. Na osobnej patelni podsmażamy boczek przez 1-2 min. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i smażymy tak długo, aż całość się skarmelizuje, a boczek będzie chrupki. Jajko oraz boczek kładziemy na toście i mocno dociskając, przykrywamy drugą kromką.

Zdjęcie Clatronic MS 2860 Zdjęcie GRAEF MS 85 - Spieniacz do mleka Zdjęcie Tescoma Ubijak pianki mlecznej TEO 0.9 l (646646)
Clatronic Spieniacz do mleka
GRAEF MS 85 - Spieniacz do mleka Tescoma Ubijak pianki mlecznej
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Więcej na ten temat: śniadanie