Owocowe desery bez wyrzutów sumienia

Magaztn Kuchnia
Galaretka z suszonych owoców

Galaretka z suszonych owoców (Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo )

Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po owoce - surowe, pieczone czy w galaretce
1 z 5
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo

Galaretka z suszonych owoców

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszankę suszonych owoców gotujemy z cukrem i przyprawami około 30 minut. Gorący wywar przecedzamy do innego naczynia i dodajemy do niego żelatynę - w ilości podanej na jej opakowaniu. Ugotowane owoce układamy w szklanej misce i zalewamy lekko przestudzoną galaretką. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z bitą śmietaną oraz małymi cząstkami świeżych mandarynek lub pomarańczy.

2 z 5
Fot. Shutterstock.com/ Glenn Price
Fot. Shutterstock.com/ Glenn Price

Gruszki w winie s sosem zabajone

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • gruszki
  • 500 ml białego półsłodkiego wina
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 łyżki cukru

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Obieramy gruszki, zostawiając ogonki. Półsłodkie wino podgrzewamy z korzeniami i cukrem; nie doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy w nim gruszki ok. 20 min. na małym ogniu. Ucieramy żółtka z cukrem, dolewając powoli słodkiego wina. Kiedy masa zbieleje, wstawiamy ją do gotującej się wody i ubijamy na krem (jest gotów, gdy podwoi objętość). Wlewamy likier i ubijamy jeszcze 5 min.

3 z 5
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo

Jabłka z pieca

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 duże czerwone jabłka
  • 6 łyżek skondensowanego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały kieliszek sherry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 pałeczki cynamonu (do przybrania)

 

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, wydrążamy z nich gniazda nasienne i układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Mleko mieszamy z cukrem, sproszkowanym cynamonem i skórką cytrynową. Wlewamy sos do środka jabłek, które po wierzchu skrapiamy likierem. Na każde jabłko kładziemy kawałek masła. Przykrywamy owoce folią aluminiową i pieczemy 30 min. w temperaturze 150°C.

4 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka owocowa

(dla 4 osób)

MACEDONIA DI FRUTTA  ALLA MAIONESE DOLCE

 

Składniki

  • 2 obrane banany
  • 3 grube plastry bez skórki ananasa
  • 2 średnie obrane jabłka
  • 2 średnie obrane gruszki
  • 15 dag migdałów bez skórki
  • 2 łyżki ciemnego miodu
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania

Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy pokruszone migdały. Robimy słodki majonez, ucierając miód z żółtkiem. Polewamy sosem wymieszane owoce.

5 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Galaretka z czerwonych grejpfrutów

Składniki

 

Do podania:

 

Sposób przygotowania

Robimy galaretkę: do miseczki wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy żelatynę i czekamy, aż napęcznieje. Podgrzewamy szklankę soku - mocno, prawie do wrzenia, wlewamy go do napęczniałej żelatyny, dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż wszystko się dobrze rozpuści. Dodajemy resztę soku, mieszamy i już nie podgrzewamy. Wlewamy do wypłukanej zimną wodą formy o dowolnym kształcie, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem zanurzamy formę na parę sekund w gorącej wodzie, lekko potrząsamy i wyjmujemy galaretkę na talerz. Ubijamy śmietanę z cukrem, a gdy będzie sztywna, mieszamy z brandy. Podajemy do galaretki.

Więcej na ten temat: owoce