Wegetariańskie przysmaki z soczewicą

Magazyn Kuchnia
Soczewica to ziarno wciąż za mało doceniane. Bogata w białko, świetnie zastępuje mięso
w diecie jarskiej. Dziś proponujemy Wam proste dania wegetariańskie
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Tortilla z czerwonej soczewicy na ostro

(dla 6 osób) 

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • tortille (około 12 sztuk)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy 1/2 l wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone drobno papryczki chilli. Dodajemy do odcedzonej soczewicy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą smarujemy podgrzane w rozgrzanym do 140 st. piekarniku placki tortilli (wystarczy pół minuty, aby placki nie stwardniały) i zwijamy w rulony. Podajemy na gorąco.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sałatka z zielonej soczewicy

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g rukoli

Sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki dzielimy na cząstki. Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną paprykę, cebulkę i pomidorki. Posypujemy ugotowaną soczewicą i polewamy sosem.

2
Fot. Arkadiusz Ściachocki Fot. Arkadiusz Ściachocki

Zupa z brązowej soczewicy

(dla 4 osób)

Składniki

  • 20-30 dag brązowej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • ostra papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i rumienimy na maśle. Marchew i pomidory kroimy w kostkę. Soczewicę zalewamy 1 l wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości (ok. 40 min). Na 15 min przed końcem gotowania dodajemy marchew, a gdy zupa jest prawie gotowa - pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Pasztet z soczewicy

Składniki

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 młodych marchewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

Sposób przygotowania

Soczewicę moczymy przez ok. godzinę. Cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażamy, aż się zeszklą. Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, po szczypcie tymianku i kolendry. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę wody - tyle, by zakryła warzywa. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy na purée, dodajemy jajko, oliwę, plasterki marchewki, posiekany koperek, resztę tymianku i kolendry, chilli. Mieszamy. Pieczemy 45 minut w formie keksowej wyścielonej natłuszczoną folią aluminiową, w temperaturze 160-180 st.

4
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Zupa pomidorowa z soczewicą i papryką

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 łyżki kuskusu
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki do posypania

Po szczypcie:

  • rozmarynu
  • tymianku
  • oregano
  • ostrej papryki

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy starty czosnek i posiekaną cebulę. Przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory, listek, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem, aż soczewica zmięknie (30-35 minut). Mniej więcej 10 min przez końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałki papryki. Tuż po ugotowaniu wsypujemy kuskus. Doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podajemy posypaną natką.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Kotlety z soczewicy

Składniki

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania

Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i mieloną soczewicą. Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

6
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Bakłażan duszony z soczewicą

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 150 g suchej soczewicy
  • 1 bakłażan (30-40 dag)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ostra czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

Gotujemy soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania). Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami soli, mieszamy, by sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i paprykę, aż cebula lekko się zrumieni. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy.

7