Cykoria? Bez obaw

Dorota Próchniewicz
Śmiało sięgamy po nią, gdy przyrządzamy sałatki. I zwykle na tym koniec. Tymczasem cykoria jest warta większej atencji, bo sprawdza się i w innych potrawach. Przekonajcie się sami, odwagi!
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Zupa z cykorii okraszona boczkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cykorie
  • 1 średnia pietruszka
  • liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 plasterki cytryny
  • garść chrupiących skwarek z wędzonego boczku
  • natka pietruszki
  • mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekaną cykorię, startą na tarce pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wyjmujemy liście laurowe i ziele, a zupę miksujemy. Gorącą nalewamy do miseczek, do każdej wrzucamy 1 plasterek cytryny, 2-3 skwarki, posypujemy posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ziemniakami w mundurkach lub ciemnym pieczywem.

1
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Cykoria marynowana

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 gałązka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i nasion anyżu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 4 cykorie

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz cykorii zalewamy 3 szklankami wody. Podgrzewamy powoli, aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dokładamy obrane cykorie i odstawiamy na 3-4 godziny do wystygnięcia. Osączamy. Podajemy np. do steków z polędwicy.

2
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Cykoria duszona w winie

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3 cykorie
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
  • sól, pieprz
  • 10 dag sera typu rokpol

 

Sposób przygotowania

Cykorie kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Zalewamy winem, dusimy 10-15 minut. Dodajemy śmietanę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Serwujemy z chrupiącą bagietką jako gorącą przystawkę.

3
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Rybna zapiekanka z cykorią

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3 cykorie
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 dag filetów z dorsza
  • 10 dag wędzonego łososia
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • 10 dag ostrego żółtego sera (np. ementaler)
  • po 1 łyżeczce zielonego pieprzu z marynaty i mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • sól
  • gotowe ciasto francuskie

 

Sposób przygotowania

Pokrojone w grube plastry cykorie układamy w wysmarowanym oliwą płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kawałki dorsza i posiekanego łososia. Bulion warzywny mieszamy z jogurtem, musztardą, startym serem, przyprawami. Sosem zalewamy cykorię i ryby, mieszamy. Wierzch naczynia starannie zalepiamy ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180°C. Kroimy na kwadraty, podajemy z zieloną sałatą i pomidorami.

4
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z cykorią

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pokruszone krakersy, zmieszane z 5 dag mielonych orzechów i cukrem, wsypujemy do formy na tartę, zalewamy stopionym i przestudzonym masłem. Formujemy płaski spód. Zapiekamy 10 minut w 180°C. Gruszki i jabłka ścieramy na tarce, osączamy z nadmiaru soku. Cykorię kroimy na paseczki i razem z owocami układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Ubijamy jajko i żółtko trzepaczką, wlewamy śmietankę, dalej ubijamy, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy. Polewamy tartę i zapiekamy ją przez 25 minut w temp. 160°C. Pod koniec posypujemy grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.

5