Kokilki. Drobne przyjemności
Warzywne przekładańce w kokilkach (Fot. M&K Duklas/ Duklas )
Fondue z warzywami w kokilkach
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 125 g sera comté
- 125 g sera gruyere
- 125 g sera cheddar
- 1 l białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg surowych lub gotowanych warzyw (według uznania, np. marchew, rzodkiewka, seler naciowy)
- + ew. garść grzybów
- 3 spore szczypty pieprzu
Sposób przygotowania
Sery ścieramy lub kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy je do lodówki. Umyte i obrane warzywa kroimy na kawałki. Na średnim ogniu podgrzewamy wino ze zgniecionym czosnkiem. Odparowujemy o połowę. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Rozkładamy sery do kokilek, polewamy je winem, przykrywamy i zapiekamy 10-12 minut, aż ser się rozpuści. Warzywa nadziewamy na wykałaczki lub widelczyki i maczamy w serowym sosie.
Papryka, cebula, pomidory i jajka zapieczone w kokilkach
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 3 łyżki oliwy
- 2 szczypty wędzonej papryki w proszku
- 2 szczypty cukru
- 1 mała puszka obranych pomidorów
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 6-8 jajek
Sposób przygotowania
Wykrawamy gniazda nasienne z papryk, obieramy cebule i czosnek. Czosnek miażdżymy, siekamy cebule i papryki. W garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę. Dusimy warzywa kilka minut, dodajemy wędzoną paprykę, cukier i osączone pomidory przekrojone na połówki. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy warzywa do kokilek, ustawiamy w brytfance z wodą, do każdej kokilki wbijamy jajko. Zapiekamy 8 minut.
Sola, szpinak i beza migdałowa w kokilkach
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 18-24 małych filetów (3 na kokilkę) z soli
- 1 mała butelka pikantnego sosu chilli
- 4 białka
- 50 g cukru
- 120 g płatków migdałowych
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Szpinak rozmrażamy dzień wcześniej na sitku. Następnego dnia odciskamy dokładnie z wody, formujemy w wałeczki (tyle, ile mamy filetów). Filety układamy na desce, solimy i pieprzymy do smaku, na całej długości polewamy sosem chilli, układamy wałeczki ze szpinaku i rolujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy, aby powstała gładka bezowa masa. Zwinięte filety układamy w kokilkach, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy jeszcze odrobiną sosu chilli, pokrywamy bezą i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 25 minut.
Suflety z ziemniaków i boczku
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 białka jajek (o temperaturze pokojowej)
- 80 g + 40 g miękkiego masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, wkładamy do zimnej wody. Gotujemy w mundurkach 25-30 min od chwili, gdy woda zawrze. Smarujemy kokilki 80 g masła i wstawiamy do lodówki na 10 min. Ziemniaki obieramy, zgniatamy na purée i łączymy z 40 g rozpuszczonego masła. Dodajemy gałkę, posiekany boczek (zachowujemy kilka plastrów do dekoracji), sól i pieprz. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ziemniakami. Napełniamy masą kokilki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy 15 min w 210°C, aż suflety lekko urosną i się zrumienią. Ozdabiamy plastrami podsmażonego boczku.
Jabłka i suszone śliwki
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 150 g cukru
- 300 ml calvadosu
- 6 jabłek
- 30 suszonych śliwek (bez pestek)
- 120 g masła
- kopiata łyżka brązowego cukru
- 6-8 plastrów ciasta filo
Sposób przygotowania
Robimy syrop. Rozpuszczamy połowę cukru w 150 ml wody i połowie calvadosu, zagotowujemy. Zalewamy tym śliwki i odstawiamy na przynajmniej 30 min. Obieramy jabłka i kroimy je na ćwiartki. Dusimy w rondelku z resztą cukru, alkoholu i łyżką masła przez 8 min, mieszając. Pozostałe masło topimy z brązowym cukrem i smarujemy nim płaty ciasta filo. Kokilki napełniamy jabłkami i śliwkami do 2/3 wysokości, polewamy lekko syropem. Płaty filo lekko zgniatamy w dłoniach i układamy
na owocach. Zapiekamy przez 8 minut w 170°C, aż ciasto się zrumieni.
Warzywne przekładańce w kokilkach
(dla 6-8 osób)
Zestaw I:
Zestaw II:
Zestaw III:
- bakłażan
- parmezan
- orzeszki pinii
Zestaw IV:
- cukinia
- seler
- kilka plasterków sera roquefort
Sposób przygotowania
Zestaw I: bakłażana, cukinię, pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Bakłażana i cukinię blanszujemy we wrzątku. Układamy plastry na przemian w kokilkach.
Zestaw II: pora sparzamy, kroimy na kilka kawałków, zawijamy każdy z nich w szynkę, układamy w kokilkach z kawałkami sera.
Zestaw III: bakłażana kroimy w plasterki, blanszujemy 2 min. Przekładamy wiórkami parmezanu i podprażonymi orzeszkami.
Zestaw IV: cukinię i obranego selera kroimy na plastry, przekładamy serem.
Każdy zestaw zapiekamy w temp. 180°C przez 15 minut.