Kokilki. Drobne przyjemności

Magda Duklas
Warzywne przekładańce w kokilkach

Warzywne przekładańce w kokilkach (Fot. M&K Duklas/ Duklas )

Spieszymy z pomocą kuchennym gadżeciarzom, którzy zakupili piękne kokilki do zapiekania, a teraz nie mają pojęcia, co w nich zapiekać
1 z 6
Fot. M&K Duklas/ Duklas
Fot. M&K Duklas/ Duklas

Fondue z warzywami w kokilkach

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 125 g sera comté
  • 125 g sera gruyere
  • 125 g sera cheddar
  • 1 l białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg surowych lub gotowanych warzyw (według uznania, np. marchew, rzodkiewka, seler naciowy)
  • + ew. garść grzybów
  • 3 spore szczypty pieprzu

 

Sposób przygotowania

Sery ścieramy lub kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy je do lodówki. Umyte i obrane warzywa kroimy na kawałki. Na średnim ogniu podgrzewamy wino ze zgniecionym czosnkiem. Odparowujemy o połowę. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Rozkładamy sery do kokilek, polewamy je winem, przykrywamy i zapiekamy 10-12 minut, aż ser się rozpuści. Warzywa nadziewamy na wykałaczki lub widelczyki i maczamy w serowym sosie.

2 z 6
Fot. M&K Duklas/ Duklas
Fot. M&K Duklas/ Duklas

Papryka, cebula, pomidory i jajka zapieczone w kokilkach

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szczypty wędzonej papryki w proszku
  • 2 szczypty cukru
  • 1 mała puszka obranych pomidorów
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 6-8 jajek

 

Sposób przygotowania

Wykrawamy gniazda nasienne z papryk, obieramy cebule i czosnek. Czosnek miażdżymy, siekamy cebule i papryki. W garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę. Dusimy warzywa kilka minut, dodajemy wędzoną paprykę, cukier i osączone pomidory przekrojone na połówki. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy warzywa do kokilek, ustawiamy w brytfance z wodą, do każdej kokilki wbijamy jajko. Zapiekamy 8 minut.

3 z 6
Fot. M&K Duklas / Duklas
Fot. M&K Duklas / Duklas

Sola, szpinak i beza migdałowa w kokilkach

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 1 kg mrożonego szpinaku
  • 18-24 małych filetów (3 na kokilkę) z soli
  • 1 mała butelka pikantnego sosu chilli
  • 4 białka
  • 50 g cukru
  • 120 g płatków migdałowych
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy dzień wcześniej na sitku. Następnego dnia odciskamy dokładnie z wody, formujemy w wałeczki (tyle, ile mamy filetów). Filety układamy na desce, solimy i pieprzymy do smaku, na całej długości polewamy sosem chilli, układamy wałeczki ze szpinaku i rolujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy, aby powstała gładka bezowa masa. Zwinięte filety układamy w kokilkach, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy jeszcze odrobiną sosu chilli, pokrywamy bezą i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 25 minut.

4 z 6
Fot. M&K Duklas/ Duklas
Fot. M&K Duklas/ Duklas

Suflety z ziemniaków i boczku

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 białka jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 80 g + 40 g miękkiego masła
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, wkładamy do zimnej wody. Gotujemy w mundurkach 25-30 min od chwili, gdy woda zawrze. Smarujemy kokilki 80 g masła i wstawiamy do lodówki na 10 min. Ziemniaki obieramy, zgniatamy na purée i łączymy z 40 g rozpuszczonego masła. Dodajemy gałkę, posiekany boczek (zachowujemy kilka plastrów do dekoracji), sól i pieprz. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ziemniakami. Napełniamy masą kokilki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy 15 min w 210°C, aż suflety lekko urosną i się zrumienią. Ozdabiamy plastrami podsmażonego boczku.

5 z 6
Fot. M&K Duklas/ Duklas
Fot. M&K Duklas/ Duklas

Jabłka i suszone śliwki

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 150 g cukru
  • 300 ml calvadosu
  • jabłek
  • 30 suszonych śliwek (bez pestek)
  • 120 g masła
  • kopiata łyżka brązowego cukru
  • 6-8 plastrów ciasta filo

 

Sposób przygotowania

Robimy syrop. Rozpuszczamy połowę cukru w 150 ml wody i połowie calvadosu, zagotowujemy. Zalewamy tym śliwki i odstawiamy na przynajmniej 30 min. Obieramy jabłka i kroimy je na ćwiartki. Dusimy w rondelku z resztą cukru, alkoholu i łyżką masła przez 8 min, mieszając. Pozostałe masło topimy z brązowym cukrem i smarujemy nim płaty ciasta filo. Kokilki napełniamy jabłkami i śliwkami do 2/3 wysokości, polewamy lekko syropem. Płaty filo lekko zgniatamy w dłoniach i układamy
na owocach. Zapiekamy przez 8 minut w 170°C, aż ciasto się zrumieni.

6 z 6
Fot. M&K Duklas/ Duklas
Fot. M&K Duklas/ Duklas

Warzywne przekładańce w kokilkach

(dla 6-8 osób)

 

Zestaw I:

 

Zestaw II:

  • por
  • plastry szynki
  • kilka słupków sera gruyere

 

Zestaw III:

 

Zestaw IV:

  • cukinia
  • seler
  • kilka plasterków sera roquefort

 

Sposób przygotowania

Zestaw I: bakłażana, cukinię, pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Bakłażana i cukinię blanszujemy we wrzątku. Układamy plastry na przemian w kokilkach.

 

Zestaw II: pora sparzamy, kroimy na kilka kawałków, zawijamy każdy z nich w szynkę, układamy w kokilkach z kawałkami sera.

 

Zestaw III: bakłażana kroimy w plasterki, blanszujemy 2 min. Przekładamy wiórkami parmezanu i podprażonymi orzeszkami.

 

Zestaw IV: cukinię i obranego selera kroimy na plastry, przekładamy serem.

 

Każdy zestaw zapiekamy w temp. 180°C przez 15 minut.

Więcej na ten temat: kokilki