Coś na szybko? Zapiekanki!

Magazyn kuchnia
Zapiekanki to patent niezawodny: robi się szybko, właściwie samo - tylko trochę krojenia i układania, tyle co nic. A efekt... Poezja smaku. Niezależnie, czy będzie to smak wytrawny, słodki, słony, mięsny czy owocowy. Pokażemy wam dziś wszystkie!

Zapiekanka z cheddarem

Składniki:

  • 4 plasterki boczku pokrojone w kostkę
  • 5 szalotek pokrojonych w piórka
  • 80 dag-1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • po 1 łyżce posiekanej natki; tymianku i szczypiorku
  • 1/4 szklanki (lub nieco więcej) pełnego mleka
  • 1.5 szklanki startego sera cheddar

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wysmaż na chrupko boczek, na wytopionym tłuszczu przyrumień szalotki. Dodaj ziemniaki i zioła, wlej mleko, przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaninę przełóż do porcjowych miseczek lub jednej większej formy, posyp serem i piecz, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić (w dużej formie około 30 minut, w małych odpowiednio krócej). Rada: Świetnie smakuje z oscypkiem albo z drobno pokruszonym serkiem kozim.

Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T391 Zdjęcie Kuchenprofi 0707004004 Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2
W.M. Bartleet & Sons T391 Kuchenprofi 0707004004 Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Zapiekanka z kurczaka curry

Składniki

Sposób przygotowania

Obieramy i siekamy szalotki. Kurczaka kroimy w paski. Kalafiora dzielimy na różyczki, odcinamy łodyżki i płuczemy pozostałe części. Obrywamy listki kolendry i siekamy. Wkładamy kalafiora do wrzątku w szybkowarze i gotujemy 15 min (mrożony wystarczy zblanszować). Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Wyjmujemy go łyżką cedzakową i na tym samym tłuszczu złocimy szalotki. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry i gorącą wodę. Solimy, pieprzymy, mieszamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu. Kalafiora zgniatamy na purée. Mieszamy go ze śmietaną i połową kolendry oraz z imbirem. Solimy do smaku. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, wylewamy na wierzch sos szalotkowy z curry, posypujemy resztą kolendry i przykrywamy purée z kalafiora. Wreszcie posypujemy wszystko bułką tartą i pieczemy przez 25 min w 180°C, aż wierzch się wyzłoci. Podajemy gorące.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie do serwowania Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Eva Solo Naczynie do serwow... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Rybna zapiekanka z cykorią

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pokrojone w grube plastry cykorie układamy w wysmarowanym oliwą płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kawałki dorsza i posiekanego łososia. Bulion warzywny mieszamy z jogurtem, musztardą, startym serem, przyprawami. Sosem zalewamy cykorię i ryby, mieszamy. Wierzch naczynia starannie zalepiamy ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 st. C. Kroimy na kwadraty, podajemy z zieloną sałatą i pomidorami.

Autor: Dorota Próchniewicz

Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905 Zdjęcie Maxwell & Williams Naczynie do pieczenia 31x23cm Zdjęcie Duka Forma do Zapiekania 1211749
Roemertopf Naczynie do piec... Maxwell & Williams Naczynie... Duka Forma do Zapiekania 12...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Zapiekanka z krewetkami

Składniki

Sposób przygotowania

Rozmrażamy szpinak na małym ogniu lub w mikrofalówce. Jaja gotujemy na twardo, wyjmujemy z wody i studzimy, następnie obieramy. Krewetki pozbawia-my twardych części i gotujemy na parze. Naczynie do zapiekanek smarujemy połową masła. Resztę masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy powoli mleko, mieszając, solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Osączamy szpinak i kroimy go na dość grube kawałki. Mieszamy ze śmietaną, solimy, pieprzymy i wykładamy nim dno naczynia. Jaja kroimy w plastry i układamy na szpinaku naprzemiennie z krewetkami. Całość polewamy beszamelem. Przysypujemy parmezanem i pieczemy 20 min w 180°C. Danie podajemy gorące.

Zdjęcie PORCELANOWY TALERZ DESEROWY - Blossom (324 BLOS) Zdjęcie LESSER&PAVEY Talerzyki deserowe Flower Garden (6szt./kpl) LP99995 Zdjęcie Luminarc Quadrato Black Talerz Deserowy 18cm 6szt
PORCELANOWY TALERZ DESEROWY... LESSER&PAVEY Talerzyki dese... Luminarc Quadrato Black Tal...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Zapiekanka z moreli

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 kg moreli (mogą być z puszki)
  • 100 g cukru
  • jajko
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 8 kruchych włoskich ciasteczek (makaroników)

Sposób przygotowania

Odrobinę masła rozgrzewamy na patelni i wkładamy do niego pokrojone morele. Posypujemy je 2 łyżkami cukru i podsmażamy na dużym ogniu. Przekładamy je do formy do zapiekanki. Resztę masła rozpuszczamy i studzimy, mieszamy z resztą cukru i zmielonymi migdałami, następnie dodajemy całe jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pokrywamy tym sosem morele i pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut. Makaroniki drobno kruszymy i posypujemy nimi zapiekankę. Zostawiamy ją w piekarniku przez 5-10 min. Podajemy letnią.

Zdjęcie BOSCH MUM 54251 Zdjęcie KENWOOD KMX50RD kMix Zdjęcie Kenwood HM221
BOSCH MUM 54251 KENWOOD KMX50RD kMix Kenwood HM221
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Prawdziwe Gratin Dauphinois

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 150 ml mleka
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Obrane i osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypujemy 2 szczyptami gałki. Solimy i pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Układamy resztę ziemniaków i wylewamy pozostałą śmietanę z mlekiem. Solimy, pieprzymy i posypujemy resztą gałki. Posypujemy również wiórkami pozostałego masła. Pieczemy przez półtorej godziny w 180°C. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypiecze z wierzchu, przykrywamy ją folią aluminiową. Podajemy gorącą.

Uwaga: do śmietany i mleka - w zależności od upodobań - można dodać jedno ubite jajo lub 2 garści startego ementalera.

Zdjęcie VERONI LUCYNKA SQUARE Serwis obiadowy 41/12 7248 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 45 el. 2S0409 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844
VERONI LUCYNKA SQUARE Serwi... Chodzież Serwis obiadowy Iw... Chodzież Serwis obiadowy Gl...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Zapieczona kaszanka z ziemniakami i jabłkiem

Składniki

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1,2 kg kaszanki
  • 4 kwaśne jabłka
  • tłuszcz do formy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • jajo
  • 2 łyżki tartego chrzanu lub musztardy
  • pieprz ziołowy, sól
  • masło

Sposób przygotowania

Obrane ze skórki ziemniaki i kaszankę kroimy w plastry, obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy śmietaną roztrzepaną z mąką, jajkiem, chrzanem lub musztardą, szczyptą pieprzu i soli. Posypujemy wiórkami masła i zapiekamy 30 min w 160°C.

Zdjęcie Kaiser Living 651286 Zdjęcie Pavoni FRT052MRAS.2 Zdjęcie SALTER BW02777G
Kaiser Living 651286 Pavoni FRT052MRAS.2 SALTER BW02777G
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Zapiekanka z jagnięciną i warzywami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z wodą, smalcem i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy 5-10 minut, aż dobrze się zetnie, i doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz kurkumą. Rozwałkowujemy ciasto na cztery okrągłe placki - powinny być nieco większe niż małe naczynka żaroodporne, w których będziemy je zapiekać. Dno i boki natłuszczonych oliwą foremek wykładamy kawałkami ciasta. Nakładamy mięsny farsz i pokrojone w kawałki warzywa, oprószamy solą. Przykrywamy pozostałymi plackami, dociskając do brzegów naczynek. Pieczemy 20 minut w 200 st. C.

Autor: Martin Gimenez Castro

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży SAKO Home& You Komplet Noży ... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Zapiekanka z gruszek i kasztanów

Składniki

Sposób przygotowania

Grillujemy orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki. Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną masła i układamy w niej gruszki. Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi gruszki. Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi owoce. Mieszamy. Bułkę tartą mieszamy z orzechami, mąką i resztą posiekanego masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180°C. Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie lodów waniliowych lub polaną słodką śmietanką.

Zdjęcie KINGHOFF 3.0L KH-3863 Zdjęcie Kinghoff Brytfanka z powłoką nieprzywieralną 7.5L Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T381
KINGHOFF 3.0L KH-3863 Kinghoff Brytfanka z powłok... W.M. Bartleet & Sons T381
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Więcej na ten temat: szybkie dania, szybkie przepisy, zapiekanki