Włoszczyzna - por, seler, marchewka i pietruszka. Nie tylko do zupy

Natalia Korcelli-Włodarska
12.12.2017 10:35
A A A
Pietruszkowe chrupki

Pietruszkowe chrupki (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl)

Właściwie tylko por i seler z czterech podstawowych "warzyw rosołowych" mają włoskie pochodzenie. Marchewka i pietruszka znane były w Polsce już przed królową Boną. Jedno jest pewne - i przed Boną, i po Bonie te cztery warzywa kojarzone były głównie jako mniej ważne składniki wywaru. Najwyższy czas, by pomóc im się wybić - bo na scenie kulinarnej bez wątpienia należą im się główne role
Zobacz zdjęcia (8)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 5 razy 3

    Rzadko gotuję bulion (choć wreszcie znalazłam dobry zastępnik mięcha: oliwa i dużo przypraw. Rosół na maśle jest do kitu, oliwa dużo lepsza), ale włoszczyzna nigdy się nie marnuje. Ugotowana marchewka, pietruszka i seler + jabłko + ogórek kiszony + jajko na twardo i wychodzi bardzo dobra sałatka.

  • 0

    P.S. Czytałam gdzieś jeszcze jeden ciekawy przepis na danie z jednego z tych niedocenianych warzyw: kari ("curry") z pietruszki i tofu. Naprawdę bardzo ciekawe. Pietruszka owszem, jest cokolwiek mdła, ale w takim połączeniu wypada naprawdę dobrze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE