Pyszności na tłusty czwartek. Tak to się robi na świecie!

Magazyn Kuchnia
Cannoli

Cannoli (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl)

Nic nie trzeba liczyć, żadnych kalorii, obwodów ani zjedzonych pączków. Oddajcie się czystej przyjemności świętowania. Zobaczcie jak Tłusty Czwartek świętują na świecie
1 z 7
Fot. Duklas.pl
Fot. Duklas.pl

Churros z pikantną czekoladą - Hiszpania

(na 20 sztuk)

Churros:

  • 1 szklanka wody
  • 7-8 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej (może być szymanowska)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 jajko
  • 1 l oleju do smażenia
  • 4 łyżki drobnego cukru i łyżeczka cynamonu do obtoczenia ciastek

Pikantna czekolada:

  • 1 l pełnotłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 świeża zielona papryczka chilli
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 15 dag dobrej gorzkiej czekolady (70% kakao)

Sposób przygotowania

Robimy ciasto na churros. Zagotowujemy wodę z pokrojonym masłem, zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, energicznie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 2-3 minuty, aby nieco przestygło, wlewamy lekko ubite jajko i szybko mieszamy - ciasto powinno być lśniące i łatwo odchodzić od łyżki oraz ścianek naczynia.

Robimy pikantną czekoladę. Zagotowujemy mleko z cynamonem oraz przekrojonym wzdłuż na pół i oczyszczonym z nasion chilli. Pozostawiamy na maleńkim ogniu przez 7-8 minut. Mieszamy cukier z mąką kukurydzianą, rozcieramy z taką ilością zimnej wody, aby otrzymać gładką pastę. Wlewamy ją do gorącego mleka i podgrzewamy, mieszając, jeszcze chwilę, aż czekolada zgęstnieje.

Smażymy ciastka: rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 180 st. (jeśli nie mamy termometru, zróbmy próbę kawałeczkiem ciasta - jeśli szybko wypłynie i zacznie się rumienić, tłuszcz jest wystarczająco gorący). Nabieramy porcje ciasta łyżeczką (na jedno churro wychodzi czubata łyżeczka), zsuwamy je do gorącego oleju, tak aby ciastka miały kształt cienkich pręcików, i smażymy porcjami po 2-3 minuty, odwracając jeden raz w trakcie smażenia. Prawdziwe churros mają podłużne paseczki - aby takie otrzymać, napełniamy ciastem worek cukierniczy, nakładamy końcówkę w kształcie gwiazdki i szprycujemy kilkucentymetrowe paseczki ciasta wprost do gorącego oleju. Usmażone ciastka wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową, osączamy na papierowym ręczniku, obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu. Podajemy ciepłe z gorącą czekoladą.

2 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Pączki orientalne

Rozczyn:

  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ciepłej wody

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 dag rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • olej do smażenia

Lukier i dekoracja:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku pomarańczowego
  • 5-8 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8 dag słupków migdałowych
  • listki mięty

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, posiekanego masła, cukru, soli, jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione sokiem z cytryny rodzynki, startą skórkę, miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy lukier: mieszamy cukier puder i sok pomarańczowy. Smarujemy ciepłe jeszcze pączki. Dekorujemy skórką, migdałami, listkami mięty.

3 z 7
Fot. Studio Paweł Myszka
Fot. Studio Paweł Myszka

Pączki marokańskie

(20 pączków)

Składniki

  • 120 ml soku pomarańczowego
  • 12,5 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • olej do smażenia
  • 200 ml miodu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszamy sok pomarańczowy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy roztrzepane jajka, olej, wodę z kwiatu pomarańczy oraz sok pomarańczowy z drożdżami. Wyrabiamy energicznie ciasto, aż powstanie łatwa do formowania, nie klejąca się masa - jeżeli jest zbyt klejąca, możemy dodać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny. Następnie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 20 porcji. Formujemy kulki. Pośrodku każdej robimy palcem dziurę i poszerzamy ją trochę w każdą stronę. Tak przygotowane pączki pozostawiamy na blacie jeszcze na 1 godz., przykryte ściereczką. Rozgrzewamy olej do 150oC i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron (olej nie może być zbyt gorący, by ciastka się nie przypaliły). Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze, a następnie polewamy miodem.

4 z 7
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Cannoli - Włochy

Ciasto na rurki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • 3-5 łyżek (ew. nieco więcej) marsali (może też być limoncello lub likier pomarańczowy)

Nadzienie:

  • 500 g ricotty
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub miodu (lub więcej, bo nadzienie do prawdziwych sycylijskich cannoli jest o wiele słodsze)
  • ewentualnie nieco esencji waniliowej
  • sok i skórka otarta z cytryny do smaku
  • 4 łyżki mieszanki keksowej lub mieszanej skórki pomarańczowej i z owocu cytronu
  • 1/4 szklanki chipsów lub wiórków czekoladowych (lub pokrojonej w kosteczkę gorzkiej czekolady)

Oraz:

  • 2 l oleju arachidowego do głębokiego smażenia
  • 1 roztrzepane białko do sklejania ciastek
  • cukier puder do posypania

Do dekoracji:

  • wiśnie koktajlowe (po dwie na każde cannolo; w przepisach z Palermo) albo grubo pokrojone pistacje (w przepisach ze wschodniej Sycylii)

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy likier - tyle, ile potrzeba, aby powstało twarde ciasto. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne. Wtedy lepimy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie robimy nadzienie: ricottę przekładamy na zawieszone nad miską gęste sitko i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby odciekła. Następnie rozcieramy z cukrem lub miodem i ewentualnie esencją waniliową, przyprawiamy do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny. Mieszamy z kandyzowaną skórką cytrusów i chipsami czekoladowymi, tak jak w przepisie klasycznym, ale uwaga: bakalie i czekoladę można bez szkody pominąć. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wkładamy do lodówki. Wyjmujemy z lodówki ciasto na cannoli i dzielimy na 4 porcje. Każdą cieniutko rozwałkowujemy na placek o grubości 1 mm, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Każde kółko rozwałkowujemy jeszcze cieniej, nadając mu owalny kształt (dłuższa oś placuszka powinna mieć około 10 cm). Na każdym placuszku kładziemy wzdłuż posmarowaną olejem (to ważne!) rurkę do cannoli*, nawijamy na nią ciasto, brzegi sklejamy roztrzepanym białkiem. Rozgrzewamy olej mniej więcej do 180°C (nie może być zbyt gorący, bo ciastka się spalą, ani za zimny, bo wchłoną tłuszcz) i delikatnie wkładamy rurki z ciastem. Smażymy 3 minuty na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, a gdy przestygną, delikatnie zdejmujemy gotowe cannoli z metalowych rurek. Napełniamy schłodzoną masą z ricotty, oprószamy cukrem pudrem. Cannoli można ozdobić na (co najmniej) dwa sposoby. My proponujemy albo wcisnąć w każdy koniec ciastka wisienkę, albo zanurzyć oba końce w pokrojonych pistacjach. *około 10 cm długości i 2 cm średnicy; w sprzedaży są też mniejsze i węższe. Dostępne np. w Tesco (firma Zenker). Jeśli nie uda się wam ich kupić, możecie skręcić je sami z grubej folii aluminiowej (np. z tacek do grillowania).

5 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Doughnuts -USA

Ciasto:

  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag stopionego masła
  • 4,25 szklanki mąki
  • 3 jajka

Oraz:

  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania

Utrzyj drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółeczka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

6 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Pankejki cynamonowe z sosem czekoladowym - Wielka Brytania i Naleśnikowy Wtorek

W Wielkiej Brytanii Tłusty Czwartek obchodzony jest we wtorek tuż przed Środą Popielcową.

Naleśniki:

  • 11-12 dag mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 100 ml gazowanej wody mineralnej (bardzo zimnej)
  • 1 łyżka koniaku, armaniaku lub brandy
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Krem:

  • olej słonecznikowy do smarowania
  • po 5 dag obranych i sparzonych migdałów oraz orzechów laskowych
  • 10 dag cukru
  • 285 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1 łyżka brandy

Sos czekoladowy:

  • 10 dag połamanej na kawałeczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Robimy naleśniki: mąkę przesiewamy do miski z cynamonem i solą, pośrodku robimy dołek i wbijamy do niego jajko. Mieszamy delikatnie, drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Powoli wlewamy mleko i mieszamy, aby otrzymać gładkie ciasto. Na koniec dodajemy wodę, alkohol i olej. Mieszamy jeszcze raz, a jeśli w cieście są grudki ? przecieramy przez sitko. Ciasto powinno odpoczywać 30 minut. Robimy krem: spory kawałek folii aluminiowej smarujemy olejem. Orzechy i migdały oraz cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się stopi i powstanie karmel. Kiedy na bakaliach powstanie karmelowa skorupka, wyjmujemy je i przekładamy na folię uważając, aby się nie oparzyć. Kiedy karmel zastygnie, zdejmujemy bakalie z folii i miksujemy w blenderze na proszek. Ubijamy śmietanę z alkoholem, wsypujemy orzechowo-karmelowy proszek, mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Robimy sos: topimy masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Usmażone i jeszcze ciepłe kroimy na pół, smarujemy kremem karmelowym i zwijamy w rożki. Skrapiamy sosem czekoladowym i podajemy.

7 z 7
Fot. Shutterstock.com/BJM
Fot. Shutterstock.com/BJM

Semla - Szwecja. Tłusty Wtorek

przepis z książki FIKA, przepisy IKEA

20 dużych lub 40 małych bułeczek

Składniki:

  • 1,4-1,6l (ok. 1 kg) mąki
  • 150ml cukru pudru
  • 125g masła miękkiego
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki rozdrobnionego kardamonu
  • 1 jajko
  • 500ml mleka

Polewa:

  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki stołowe mleka

Nadzienie:

  • 100g blanszowanych migdałów
  • miąższ z bułeczek
  • ok. 50 ml mleka
  • 250g marcepanu

Przybranie:

  • 400-500ml bitej śmietany
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Wymieszaj większość mąki, cukier, masło pokrojone na kawałki, pokruszone drożdże, kardamon i jajko w misce lub mikserze.

Podgrzej mleko do temperatury 37 stopni i wlej do mieszaniny. Wyrabiaj starannie ciasto prze około 10 minut aż stanie się gładkie, błyszczące i zacznie i zacznie odklejać się do brzegu miski. Pozostaw na około 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnice i delikatnie ugnieć. Podziel na 20-40 kawałków i uformuj zgrabne bułeczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 225 stopni.

Ubij żółtka z odrobiną mleka i ostrożnie posmaruj bułeczki. Piecz w piekarniku prze 7-10 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Nadzienie: nagrzej piekarnik do 175 st. Opiekaj migdały przez 10-15 minut aż nabiorą koloru. Poczekaj aż wystygną i posiekaj na grube kawałki.

Odetnij wierzch bułeczek i ze środka każdej usuń niewielka ilość miąższu. Używając ubijaczki lub miksera, wymieszaj miąższ z mlekiem, dodaj do uzyskanej masy starty marcepan i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj migdały.

Więcej na ten temat: faworki, pączki, tłusty czwartek