Pyszności na tłusty czwartek. Tak to się robi na świecie!

Magazyn Kuchnia
03.02.2016 11:34
A A A
Nic nie trzeba liczyć, żadnych kalorii, obwodów ani zjedzonych pączków. Oddajcie się czystej przyjemności świętowania. Zobaczcie jak Tłusty Czwartek świętują na świecie

Fot. Duklas.pl

(na 20 sztuk)

 

Churros:

  • 1 szklanka wody
  • 7-8 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej (może być szymanowska)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 jajko
  • 1 l oleju do smażenia
  • 4 łyżki drobnego cukru i łyżeczka cynamonu do obtoczenia ciastek

 

Pikantna czekolada:

  • 1 l pełnotłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 świeża zielona papryczka chilli
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 15 dag dobrej gorzkiej czekolady (70% kakao)

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto na churros. Zagotowujemy wodę z pokrojonym masłem, zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, energicznie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 2-3 minuty, aby nieco przestygło, wlewamy lekko ubite jajko i szybko mieszamy - ciasto powinno być lśniące i łatwo odchodzić od łyżki oraz ścianek naczynia.

Robimy pikantną czekoladę. Zagotowujemy mleko z cynamonem oraz przekrojonym wzdłuż na pół i oczyszczonym z nasion chilli. Pozostawiamy na maleńkim ogniu przez 7-8 minut. Mieszamy cukier z mąką kukurydzianą, rozcieramy z taką ilością zimnej wody, aby otrzymać gładką pastę. Wlewamy ją do gorącego mleka i podgrzewamy, mieszając, jeszcze chwilę, aż czekolada zgęstnieje.

Smażymy ciastka: rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 180°C (jeśli nie mamy termometru, zróbmy próbę kawałeczkiem ciasta - jeśli szybko wypłynie i zacznie się rumienić, tłuszcz jest wystarczająco gorący). Nabieramy porcje ciasta łyżeczką (na jedno churro wychodzi czubata łyżeczka), zsuwamy je do gorącego oleju, tak aby ciastka miały kształt cienkich pręcików, i smażymy porcjami po 2-3 minuty, odwracając jeden raz w trakcie smażenia. Prawdziwe churros mają podłużne paseczki - aby takie otrzymać, napełniamy ciastem worek cukierniczy, nakładamy końcówkę w kształcie gwiazdki i szprycujemy kilkucentymetrowe paseczki ciasta wprost do gorącego oleju. Usmażone ciastka wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową, osączamy na papierowym ręczniku, obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu. Podajemy ciepłe z gorącą czekoladą.

Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721853 Zdjęcie VIALLI DESIGN Livio 5905933231747 Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T256
Vialli Design Livio 5901638... VIALLI DESIGN Livio 5905933... W.M. Bartleet & Sons T256
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • avatar

    icaro

    Oceniono 1 raz 1

    co za bzdury .churros na tlusty czwartek?? poszukajcie Jueves Lardero y a ver si encontramos puñeteros churros w ten dzieñ.

  • avatar

    icaro

    0

    por favor... churros na tlusty czwartek?? poszukajcie Jueves Lardero y a ver si encontramos puñeteros churros w ten dzieñ.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX